top of page

Gör ditt eget smaksatta örtsalt med eteriska oljor

Uppdaterat: 7 okt. 2022

Jag kan stanna länge framför kryddhyllan i affären. Speciellt om det är en affär som tar in lite finare burkar med annorlunda kryddblandningar. Sen finns det ju massor med olika smaksatta saltblandningar också


Det är jätteenkelt att göra din egen smaksatta saltblandning, framför allt om du har rena eteriska oljor (som de från doTERRA). Lägg blandningen i en fin glasburk med lock som är en fröjd att ha framme. Det är också en väldigt trevlig och god present att ge bort, kanske tillsammans med ett recept som saltet kan användas till.


Men innan vi går in på vad du kan tillsätta i din saltblandning för att smaksätta den ytterligare, kanske vi ska prata lite om själva saltet. Det finns ju olika typer av salt.


Fint salt

Fint salt kanske du känner till under namnet Bordssalt eller hushållssalt. Det är det saltet vi oftast använder hemma i matlagningen. Saltet bryts ur underjordiska saltgruvor och bearbetas sedan industriellt i en process där det dessvärre rensas från nästan alla sina naturliga mineraler (förutom natrium och klorid). Saltlösningen renas bland annat med speciella kemikalier innan vattnets kokas bort. Fint salt består till 98% av natriumklorid och de resterande 2% är kemikalier och tillsatsämnen som ska förebygga fukt och klumpbildning, t.ex. aluminiumföreningar, fluor och silikater. Nämen åh vad tråkigt det blev nu då…..jaa, det är trist att man inte kan låta bli att tillsätta kemikalier i naturliga produkter, men de flesta av oss fortsätter ändå att köpa och använda det…inklusive jag  men det finns andra salter du kan testa och kanske till och med gå över till  Fint salt finns att köpa med eller utan jod.


Grovt salt

Det här är samma sak som Fint salt men grövre


Kvarnsalt

Även här är det samma salt som fint salt och grovt salt men kvarnsaltet är grövre än ”grovt salt”


Havssalt

Havssalt framställer man genom att låta havsvatten med hög salthalt avdunsta och därefter samla in det som blir kvar, d.v.s. saltet.


Oraffinerat Havssalt är naturligt rikt på jod och har en salthalt på cirka 55-60 procent - resten är spårämnen, mineraler och fukt. Havssalt, i sin naturliga balans med mineraler och organiskt natrium, är bra för oss i lagom mängd och inte helt olikt vårt blod i mineralbalansen. Oraffinerat havssalt är lite ljust grått till färgen och är att föredra framför det helt vita som är raffinerat och inte längre har kvar de nyttiga näringsämnena. Oraffinerat salt kan dock vara lite fuktigare och kan klumpa ihop sig. Det är också oftast lite dyrare men har å andra sidan mer smak så du behöver mindre av det.



Flingsalt

Flingsalt är samma sak som havssalt och finns att köpa med eller utan jod.


Himalayasalt

Himalayasalt är rosa i färgen och bryts i saltgruvor bergen i områden kring Himalaya, för att sedan krossas och siktas. Det här saltet är med andra ord utvunna minraler från bergarter och är ett naturligt mineralrikt och obearbetat salt som innehåller spårämnen och mineraler och som är rikt på magnesium. Den lätt rosa färgen kommer från järn och mangan. Saltet innehåller många naturliga mineraler, men utgörs till allra största del (98%) av vanlig natriumklorid, Resterande består av förutom magnesium även zink, bor, litium, kalium, järn och kalcium. Himalayasalt har en naturlig låg jodhalt



Örtsalt

Örtsalt är salt (ofta havssalt eller himalayasalt) blandat med örter som gör den ännu bättre att använda. Ett örtsalt kan du enkelt göra själv, här kommer några recept, men våga blanda själv det du tycker om.


Du kan antingen välja att bara blanda ihop ingredienserna som de är, eller så mortlar du dem alternativt kör de i mixern så att det blir fint salt. Lägg i en glasburk med lock och låt gärna stå framme där du kommer ihåg att använda den, eller sätt på ett fint band om du ska ge bort den. Tänk också på de terapeutiska egenskaperna i eterisk olja minskar i värme så tillsätt kryddorna så sent i matlagningen som möjligt.



Grundregeln om du gör ett örtsalt med enbart torkade örter och salt är 1 del (havs)salt till 3 delar örter, men eftersom eteriska oljor är så superkoncentrerade tar vi här lite mindre torkade örter och ersätter med eterisk olja istället. När det gäller själva saltet kan du välja vilket salt du vill. I recepten nedan har jag skrivit vad jag hade valt. Tänk på att du inte kan använda vilka eteriska oljor som helst till detta, det behöver vara oljor som du kan ta invärtes.


De oljor jag skriver om här är enbart doTERRAS oljor och bara sådana du kan ta invärtes. Behöver du hjälp med att veta vilka du kan ta invärtes av doTERRAS oljor så hjälper jag dig gärna med det. Har du eteriska oljor hemma av ett annat märke, behöver du kolla med den leverantören om de är säkra att ta invärtes.


Italienskt örtsalt

Den här blandningen kan du använda till all typ av italiensk matlagning. Det passar jättebra till pasta, tomatsåser, pizza och den är också supergod på varma mackor eller i grytor.

  • 2 msk flingsalt

  • 1/2 tsk torkad rosmarin

  • 1 droppe Rosmarin eterisk olja

  • 1 droppe basilika eterisk olja

  • 1 droppe timjan eterisk olja

  • 1 droppe oregano eterisk olja

Blanda allt ordentligt och häll i en glasburk med lock.


Mexikansk blandning

Det här saltet kan du använda i mexikanska maträtter. Den passar till exempel jättebra till fajitas, tacos, burritos eller kyckling.

  • 2 msk salt

  • 1/2 tsk torkad koriander

  • 1 droppe koriander (cilantro) eterisk olja

  • 2-4 droppar lime eterisk olja

Blanda allt ordentligt och häll i en glasburk med lock.


Rosmarin- och Citronsalt

Det här ljuvliga saltet kan förgylla vilket kött som helst, men också vegetariska maträtter. Det är ett salt som du med fördel kan vänta med tills du serverar maten och bara lägga lite på toppen.

  • 2 msk salt

  • 1/2 tsk torkad rosmarin

  • 1 droppe rosmarin eterisk olja

  • 1-3 dropar citron eterisk olja

Blanda allt ordentligt och häll i en glasburk med lock.


Sött och salt

Det här saltet har en söt twist och kan användas både till bakning och matlagning där salt efterfrågas. Jag kan varmt rekommendera den här på en rostad macka ovanpå smöret. Ta inte för mycket bara. Supergott! Den är också god på bakad sötpotatis till exempel.

  • 1 msk salt

  • 1/2 tsk kokosocker

  • 1 droppe kanel eterisk olja (cinnamon bark men cassia går också bra)

  • 1-3 dropar apelsin eterisk olja

Blanda allt ordentligt och häll i en glasburk med lock.


Chili & Lime

Det här är en personlig favorit. Jag älskar den här till ugnsbakad lax men den passar lika bra på kött eller grönsaker.

  • 2 msk salt

  • 1/2 tsk cayenne peppar eller chiliflakes

  • 1-3 droppar lime eterisk olja

Blanda allt ordentligt och häll i en glasburk med lock.


Oljornas egenskaper

Till slut vill jag bara kort berätta vad dessa eteriska oljor som det står om i kryddblandningarna är bra för när du tar de invärtes, förutom att de smakar gott.

  1. BASILIKA- Den här eteriska oljan är väldigt lugnande och kan hjälpa till att lugna kroppen när du använder den invärtes. Den är också bra för immunförsvaret.

  2. OREGANO - Oregano är en riktigt häftig eterisk olja. Om någon hemma är sjuk eller känner att något är på gång så tar vi alltid fram den. ofta tar vi den tillsammans med några andra oljor som också är bra för immunförsvaret. Det är en fantastisk naturlig antibiotika och kan verka lindrande för halsen, mag- och tarmkanalen samt andningsorganen. Men det är en "het" olja, så du ska inte ta en droppe direkt i munnen, då blir den för stark. Den behöver blandas med något, därför är den optimal att istället ha i mat eller att du tar ett par droppar i en vegetabilisk kapsel

  3. ROSMARIN - Rosmarin har underbara egenskaper för hud och hår när du tar den invärtes eller på kroppen. (tips om du vill få håret att växa snabbare t.ex)

  4. TIMJAN - Timjan är jättebra att använda om du har torrhosta. Tar du den invärtes kan den stödja andningssystemet, öka cirkulation, främja hälsosam hud, hår och tänder.

  5. KORIANDER (Cilantro) - Koriander främjar en god matsmältning och är kraftfullt detoxande för kroppen

  6. KANEL - åhhh kanel. Kanel kan på ett naturligt sätt minska inflammation i kroppen, öka blodcirkulationen, boosta hjärnans funktion och har rikligt med antioxidanter.

  7. LIME, CITRON OCH APELSIN - När du tar en citrusolja invärtes så detoxar det kroppen på ett milt sätt. Den kan också ge dig mer energi och främja immunförsvaret.



Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page