top of page
Eteriska oljor

Eteriska oljor

Eteriska oljor är aromatiska beståndsdelar som extraheras från plantor och har hälsosamma egenskaper.

De oljor jag berättar om här är från doTERRA och är ren växtextrakt av absolut högsta kvalitet (CPTG-standard). De genomgår 54 olika tester och du kan själv ta del av testresultaten.

 

På många flaskor man hittar på markanden står det 100% pure. Det betyder dessvärre inte att de är rena. 80% av alla eteriska oljor som finns på marknaden är syntetiska och har inga terapeutiska egenskapar.

Om du har andra oljor hemma än doTERRA behöver du ta reda på om du kan använda dem på samma sätt som jag skriver här. 

3 fakta om eteriska oljor

1. De är naturliga och säkra

2. De är effektivare än många moderna lösningar på hälsoproblem

3. De är dryga

Image by Elly Johnson
Aromatisk olja
Cocktail med lime

3 sätt att använda eteriska oljor

AROMATISKT

Det snabbaste sättet att ta del av de eteriska oljornas egenskaper är genom att dofta på dem. Eter betyder "flyktig" och det är precis vad de små molekylerna i oljan är....flyktiga. De evaporerar från flaskan när du öppnar locket och sprids i rummet och kommer in genom näsan via doftnerven på endast 22 sekunder till det limbiska systemet i hjärnan, även kallad "känslohjärnan". Härifrån påverkar den sedan hela kroppen.

TOPISKT (på huden)

Använder du eterisk olja på kroppen tar det ca 2 minuter från att du smörjer in dig tills det når blodbanan lokalt och ca 20 minuter tills det har nått ut till hela kroppen. Det är viktigt att se till att de oljor du använder är helt rena. doTERRA har de renaste oljorna på marknaden. 

Ta för vana att alltid blanda ut eterisk olja med en bärarolja som till exempel rapsolja, solrosolja, kokosolja osv.

INVÄRTES

En del oljor kan du också ta invärtes​. För dessa oljor kan du ta 1-2 droppar i ett glas vatten, i en vegetabilisk kapsel eller  i matlagning. En del oljor kan du ta direkt under tungan. Titta på flaskan, om det står "For food flavouring" så kan du ta den invärtes. Tänk bara på att en del oljor är "heta", som oregano, kanel och kryddnejlika. Dessa oljor bör du inte ta direkt i munnen, utan istället använda i matlagning där de blandas ut.

bottom of page