top of page

7 sätt att vila med Aromaterapi


tjej som ligger på gräset med blommor och vilar leendes

För några år sedan lyssnade jag på ett ”Vinterprat i P1” av Tomas Sjödin då han pratade om vilan. Han förklarade bland annat att en del människor finner vila i att vara kreativ. Det känner jag igen mig i, jag laddar mina batterier när jag får skapa något. Många tänker på vila som enbart fysisk, men vi kan gå och lägga oss tidigt, ta tupplurar, ligga och titta på Netflix, men ändå känna oss utmattade både mentalt och känslomässigt.


Det finns 7 olika typer av vila och jag tänkte spinna vidare på dessa 7 varianter och tipsa om hur du genom aromaterapi kan förstärka dessa vilor (en vila flera vilor...det borde väl böjas på det sättet, eller hur?).


Först kanske jag ska nämna vilka de 7 vilorna är, så kan vi gå in lite mer i detalj på dem efter det.


  1. Fysisk vila

  2. Mental vila

  3. Känslomässig vila

  4. Kreativ vila

  5. Social vila

  6. Sensorisk vila

  7. Andlig vila


Fysisk vila :

Fysisk vila är det vi vanligtvis tänker på när vi hör ordet "vila". Om det du behöver är en passiv fysisk vila kan det innebära att du till exempel tar en tupplur, medvetet andas med långa djupa andetag, sätter dig ner om du står upp eller går och lägger dig tidigt. Om du istället behöver en aktiv fysisk vila kan det innebära att du ägnar dig åt Tikva, meditation, stretching, promenader, en ljuvlig och avslappnande massage eller ett varmt bad.


Förslag på eteriska oljor vid fysisk vila:

Lavender, Roman Chamomile, Eucalyptus


Aromaterapeutisk användning:

Skapa en lugnande massageolja genom att tillsätta några droppar eterisk olja till en bärarolja och be någon ge dig en avkopplande massage med den. Du kan också ta ett varmt aromatiskt bad. Har du inte tillgång till ett badkar kan du istället tillsätta några droppar eterisk olja på duschgolvet eller använda en doftspridare för att fylla hemmet med lugnande dofter. Lavendel och kamomill är kända för sina avslappnande egenskaper, medan eukalyptus kan ge en uppfriskande boost och lindra fysiska spänningar.


kvinna som ligger på en säng och vilar och har en bok och en blomma bredvid sig i sängen.


Mental vila :

Ibland är det mer en mental vila vi behöver. Din hjärna bearbetar ständigt information, fattar beslut och löser problem. Mental vila kan ge ditt sinne en välbehövlig paus från detta ständiga informationsflöde. Försök att ta korta pauser under arbetsdagen eller ägna sig åt hobbyer som låter tankarna vandra för att minska den mentala tröttheten, men också för att förbättra fokus och öka kreativiteten. Bön, reflektion och meditation är bra verktyg för mental vila


Förslag på eteriska oljor vid mental vila:

Siberian Fir, Vetiver, Clary Sage, Bergamot


Aromaterapeutisk användning:

Andas in direkt från flaskan eller från en aromainhalator före/under bön/meditation, eller när du tar en mental paus av annat slag under dagen. Du kanske sitter framför datorn och behöver en micropaus mitt under pågående kaos, ta då fram din aromainhalator och andas in några djupa andetag. Clary Sage är en olja som det finns rätt mycket häftig forskning på, bland annat har den visats sänka kortisolnivåerna (vårt stresshormon) och främja ett lugnt sinnestillstånd. Vetiver kommer från rötterna av vetivergräset och beståndsdelarna i den oljan kan hjälpa oss att stå med båda fötterna fasta på marken när vi känner oss överväldigade. Sibirian fir möjliggör expansion av lungorna, vilket också kan ge frid och klarhet i sinnet. Bergamot är en underbar olja som innehåller både lugnande/avstressande och humörhöjande beståndsdelar. Eteriska oljor är vad man kallar "Adaptiva", vilket innebär att de känner av vad din kropp behöver för att uppnå "homeostas" (=balans i kroppen) och kan "välja" vilka beståndsdelar som ska vara aktiva i kroppen beroende på våra behov.


kvinna som isitter framför datorn, men lutar sig tillbaka och sträcker på sig samtidigt som hon blundar och tar en micropaus från jobbet


Känslomässig vila :

Känslomässig vila innebär att du stannar upp och tillåter dig själv att känna efter och kommunicera dina känslor på ett hälsosamt sätt. Det kan innebära att du söker stöd när du behöver det genom att prata med en vän, eller söka professionell hjälp. Det kan också innebära att du backar från situationer som kan kännas dränerande eller kunna vara ärlig med hur du känner. Även om det här kan kännas svårt, brukar det ofta leda till en slags inre frid. För en del kan dagboksskrivande vara ett verktyg för att få känslomässig vila.


Förslag på eteriska oljor vid känslomässig vila:

Bergamot, Ylang Ylang, Frankincense, Hinoki


Aromaterapeutisk användning:

Använd dessa oljor i en doftspridare eller tillsätt en droppe på ett doftspridarsmycke för att skapa en lugn atmosfär. Bergamot är upplyftande och avstressande, ylang-ylang är känslomässigt balanserande och Frankincense främjar en känsla av frid. Hinoki hjälper till att lindra stress och ängsliga känslor samtidigt som den lyfter sinnet och ökar den inre medvetenheten.


två kvinnor som sitter i soffan med en kopp kaffe och samtalar


Kreativ vila :

Att engagera sig i skapandets process, oavsett om det är konst, natur, dans, poesi, skrivande, lek, hantverk eller musik, kan vara som en lisa för själen. Den här typen av vila kan väcka nya idéer, förbättra problemlösningsförmågan och ge en enorm glädje. Jag tror att vi, som Guds avbilder, har det här i vårt DNA...en glädje som kommer av att skapa något nytt.


Förslag på eteriska oljor vid kreativ vila:

Patchouli, Clary Sage, Rosemary, Tangerine


Aromaterapeutisk användning: 

Använd dessa oljor i en doftspridare eller andas in genom en aroma-inhalator för att främja en kreativ miljö. Patchouli inspirerar, Clary Sage och Rosemary stimulerar fantasin och Tangerine (och andra citrusoljor) ger en känsla av glädje och hjälper oss att omfamna vårt barnasinne.


Kvinna som spelar på en gitarr sittandes på golvet


Social vila :

Sociala relationer kan vara både livgivande och dränerande. Social vila innebär att du omger dig med människor som är positiva och stödjande, samtidigt som du utvärderar och kanske tar avstånd från relationer som inte är meningsfulla eller stödjande. Det innebär också att du balanserar den viktiga egentiden, med tiden tillsammans med andra. Den här övningen kan hjälpa dig att bygga starkare och mer tillfredsställande relationer och kan avsevärt förbättra ditt humör och din syn på livet.


Förslag på eteriska oljor vid social vila:

Jasmine, Neroli, Geranium, Orange, Black Spruce


Aromaterapeutisk användning: 

Skapa en social ”fristad” genom att använda dessa oljor i doftspridaren under sociala sammankomster, eller genom att använda en aromainhalator för din egen del. Jasmin och apelsin är kända för att förhöja den sociala kompetensen, neroli är upplyftande och geranium främjar harmoni. Om du vill fokusera på den dyrbara ”egentiden” är black spruce fantastiskt bra för att lugna kroppen och skapa en känsla av balans som kan vara nödvändig för att både kunna/orka ge, och att kunna ta emot.


Tre kvinnor som står i ett solrosfält och skrattar


Sensorisk vila :

Vi lever i en värld full av konstant stimulans – starkt ljus, höga ljud från olika håll samtidigt och skärmar överallt. Sensorisk vila innebär att du tar en "digital detox" och minskar den här överbelastningen. Det kan vara så "enkelt" som att stänga av dina elektroniska enheter en stund, omfamna tystnaden, dämpa belysningen, åka på retreat eller njuta av naturen. Sensorisk vila kan hjälpa till att minska belastningen på dina sinnen och kan leda till ett lugnare, mer fokuserat sinnestillstånd. Det ger dig också möjlighet att vara i dina egna tankar en stund och lyssna både inåt och uppåt, istället för att hela tiden bli matad med åsikter och ideal som du kanske inte alls står för själv.


Förslag på eteriska oljor vid sensorisk vila:

Roman Chamomile, Lavender, Sandalwood


Aromaterapeutisk användning: 

Använd dessa oljor i ett lugnande, aromatiskt bad eller i en doftspridare. Roman Chamomill lugnar sinnena, lavendel främjar avslappning och sandelträ hjälper dig att hålla båda fötterna på jorden.


fem väninnor på en strand som håller varandra i handen


Andlig vila :

Den andliga vilan innebär att du hittar mening och syfte bortom dina dagliga rutiner. En andlig vila kan nås med hjälp av aktiviteter som kopplar dig till något som är större än dig själv, till exempel bön, meditation, tid i naturen eller att engagera dig som volontär och göra något för någon annan utan att förvänta dig något tillbaka. Andlig vila kan ge en djup känsla av lugn och ett nytt och mer meningsfullt perspektiv på livet.


Förslag på eteriska oljor vid andlig vila:

Frankincense, Myrrh, Cedarwood. Lavender


Aromaterapeutisk användning: 

Ägna dig åt reflektion med dessa oljor. Använd de eteriska oljorna i en doftspridare under bön/meditation eller applicera på pulspunkterna. Frankincense och Myrrh (myrra) är andligt grundande, medan cedarwood och lavender främjar en känsla av inre frid.


ung kvinna som ber

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page