top of page

Den superanvändbara eteriska oljan från Citron


Citron (Lemon) eterisk olja har fått smeknamnet ”Liquid sunshine” på grund av färgen, att den kan förändra vår sinnesstämning från deppig till glad och av energin den ger. Lär dig mer om den här renande oljan och allt den är bra för nedan. Det här inlägget är fullspäckat med tips på olika användningsområden (lite längre ner) för den här häftiga oljan, så sätt dig ner och förundras över allt du kan göra med den.


Citron har mängder med fantastiska egenskaper och många användningsområden. Den är rengörande såväl för luften som på ytor, där den verkar desinficerande och kan användas som ett giftfritt rengöringsmedel i hemmet tillsammans med exempelvis ättika och vatten. Tar du den invärtes så fungerar den som en mild detox och är också bra för mag- och tarmkanalen. Den kan verka lugnande i en irriterad hals och stöder en hälsosam andningsfunktion.


Citron eterisk olja är en av de mest kraftfulla antimikrobiella eteriska oljorna som finns.

Både citronfrukten och den eteriska oljan har använts i tusentals år för att behandla ett brett spektrum av hälsoproblem. Den är känd för att vara uppfriskande, rengörande och humörhöjande. Den kan öka fokus, energi och ämnesomsättningen samt desinficera hud och ytor och mycket mera.


Oljan används ofta i parfymer, i maträtter och bakverk, för att lindra mental utmattning och samtidigt förbättra kognitiv funktion och koncentration. Den är fantastisk att använda i en doftpridare på arbetsplatser för att förbättra medarbetarnas fokus och effektivitet och fungerar på samma sätt hemma när barnen behöver hjälp med fokus för att göra läxorna.


Den här oljan är en av de där oljorna som man bara MÅSTE ha hemma och man vill inte ta slut på en flaska utan att ha en extra i lager. Den är bra för så mycket och doftar himmelskt. Har du inte äkta eteriska oljor hemma kan du beställa härVad är Citron eterisk olja bra för?

Inom aromaterapi används Citron eterisk olja för att ge en upplyftande, humörhöjande och positiv effekt i en blandning. Doften är skarp, ren och bittersöt, med en aromatisk ton som de flesta gillar. Citron är en klassisk "toppnot", vilket betyder att den är väldigt lätt och därmed också flyktig och försvinner snabbare än andra aromer. Det innebär att du kan behöva använda lite mer av den oljan när du blandar för att säkerställa att den märks. Den här oljan består mestadels av monoterpener, kända för att vara just flyktiga men också för att de är fantastiskt bra för immunförsvaret. Citronoljan har underbara terapeutiska egenskaper som bland annat är effektiva för att minska luftburna bakterier (perfekt att ha i doftspridaren med andra ord). Många av de eteriska oljorna som har liknande egenskaperna kan ofta ha en lätt medicinsk arom, vilket citron definitivt inte har, så den här vill du använda flitigt.


Citron är också en fototoxisk eterisk olja, vilket innebär att om den används lokalt på huden kan den göra att du bränner dig eller får pigmentfläckar om den utsätts för ultraviolett ljus (även solarier alltså). Alla fototoxiska eteriska oljor är dosberoende, vilket innebär att de alla har olika nivåer vid vilken de kan orsaka en reaktion på huden. För citron anses en säker dosering vara max 4-6 droppar i en 10 ml rollerflaska utspädd med bärarolja.Citron är ett av de billigaste sätten att hjälpa dig må bättre och bli lite gladare. Så gå och hämta din citrusolja och släpp in lite solsken i ditt liv! Har du inte helt rena och äkta eteriska oljor, kan du beställa här


Var kommer citron ifrån?

Citronträdet kommer ursprungligen från Asien och var inte vanligt i Europa förrän under medeltiden. Den tillhör den vintergröna plantfamiljen och når en höjd av cirka 6 meter. Vår eteriska olja ”Lemon” kommer från frukt som odlats framför allt i Italien (Sicilien) och lite från Brasilien också. Den eteriska oljan kallpressas från fruktens skal. Cirka 2500-3000 frukter behövs för att producera ett kilo eterisk olja, men citronträd är rikliga och kan producera upp till 1 500 frukter varje år vilket gör den här oljan relativt billig. Eterisk olja från citron är känd för sina fantastiska rengörande egenskaper och används ofta i hudvård och rengöringsmedel för dessa egenskaper. Den friska aromen gör den också till en viktig toppnot i parfymer, liksom en effektiv luktneutraliserare när den sprids i en doftspridare.Citron och levern

Levern är kroppens filtreringsorgan, det innebär att varje produkt vi äter eller använder på vår hud går igenom den till viss del! Allt filtreras här, så det är otroligt viktigt att vi visar vår lever lite kärlek och stöder den på ett bra sätt! Levern är inte bara det fysiska filtret i vår kropp, enligt traditionell kinesisk medicin lagras ilska och andra negativa känslor i levern också. När levern fungerar som den ska möjliggör det därför bearbetning och frisättning av både giftiga känslor och fysiska toxiner från vår miljö.


Ett av sätten att stödja vår lever är med alkaliska livsmedel (vanligtvis grönsaker osv.). Eftersom eterisk citronolja kallpressas från fruktens skal är den alkalisk och inte sur (som citronsaft är). Att lägga till citron i din dagliga hälsorutin är därför ett utmärkt sätt att stödja din lever varje dag.


Tips och idéer på vad du kan göra med eterisk olja från citron

Först och främst....jag kan inte nog understryka att du inte kan använda vilken citronolja som helst på de sätt jag beskriver i detta inlägg. Du ansvarar själv för att säkerställa att din flaska citronolja är helt ren och godkänd att användas på nedan sätt. Ca 85% av alla eteriska oljor på marknaden är syntetiska och kan vara giftiga för dig. Jag använder bara oljor från doTERRA och dessa användningsområden kan du använda om du också har citronolja från doTERRA. Jag hjälper dig gärna att också beställa hem oljor som du kan lita på. Klicka här
Har jag lyckats övertyga dig ännu om att du också behöver den här oljan? Du kan beställa äkta eteriska oljor här . Som medlem i mitt team får du ännu mer utbildning och tillgång till vår privata facebookgrupp samt support. Du får också ett välkomstpakt från mig. Behöver du hjälp med vilka fler oljor än citron som passar dina behov, hör av dig så hjälper jag dig gärna. Du når mig på noomi@oljekallan.com.


Men vet du vad? Jag har fler tips på citron....


  • Lägg till citron i dina hemgjorda rengöringsprodukter för extra rengörande effekt (applicera bara inte direkt på granit eller marmor).

  • Tillsätt 15 droppar Citron eterisk olja till utspädd On Guard Cleaner Consentrate I en sprayflaska av glas för att göra en extra rengörande daglig rengöringsspray.

  • Tillsätt 10 droppar vardera av Siberian Fir och Lemon i On Guard Cleaner Consentrate och späd med vatten för ett naturligt skurvatten.

  • Blanda samman 10 droppar Citron eterisk olja + ½ dl bikarbonat + 1 tsk On Guard Cleaner Consentrate till en pasta som du kan använda för att rengöra/skrubba kök och bad med. Tillsätt mer bikarbonat om du vill få blandningen fastare. Den kommer dock bli hårdare med tiden.

  • Rengör ett avlopp där vattnet inte rinner undan med bikarbonat, ättiksprit och Citron eterisk olja. Häll 1 dl bikarbonat i avloppet, droppa över 2-3 droppar citron över pulvret, häll 1 dl ättiksprit på blandningen och täck med en trasa i 10 minuter. Häll sedan varmt vatten i avloppet.

  • Använd Lemon I doftspridaren för att neutralisera oönskade dofter och ersätt den med en uppfriskande arom istället. Den är underbar tillsammans med till exempel Pepparmynta, On Guard eller andra citrusoljor.


Du kan också göra en DIY Laundry Scent Booster och skippa giftiga tvättmedelsprodukter:

I en glasburk med lock tillsätt:

  • 4 dl Epsomsalt

  • 1.25 dl bikarbonat

  • 30 droppar Citron eterisk olja (eller en blandning av oljor du vill använda)

För att använda, tillsätt 2-3 msk direkt i tvätten.Tips på oljekombinationer med citron i doftspridaren:

Våra doftspridare är igång dygnet runt, och Lemon är en av våra favoriter att använda i doftspridaren. Testa dessa fräscha blandningar när som helst på dagen.174 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Yorumlar


bottom of page