top of page

Aromaterapi ♥️ Musik = Sant

Uppdaterat: 7 juni 2023



Det finns vissa saker i livet som bara passar sååå bra tillsammans....Varm choklad och grädde, hjortronsylt och våfflor, avokado och rostat bröd, flingor och mjölk, söndagar och långpromenader, Netflix och chips, fredagar och tacos. Men det finns två andra grejer som du kanske inte har tänkt på, men som är det perfekta exemplet på saker som kompletterar varandra: Dofter (aromaterapi) och musik (musikterapi).


För egen del tar jag ofta till dessa två när jag brottas med något känslomässigt och vill lugna sinnet eller ändra humör. Då sätter jag på en bra spellista och andas in några väl valda eteriska oljor. Dessa båda verktyg är givetvis bra var och en för sig, men de funkar ännu bättre tillsammans.


Oavsett om det du har behov av är avkoppling med lavendelolja och akustisk musik eller om du behöver något mer energiskt, positivt och glatt som citrus- och popmusik kan du alltså förändra stämningen. Vi vet att det här stämmer, eftersom vi har erfarenhet av det, men forskare har också kunnat bevisa att det här är sant genom olika studier.


Har jag lyckats fånga ditt intresse ännu? Undrar du varför det är så att aromaterapi och musik funkar så bra tillsammans? Låt oss titta lite närmare på vad vetenskapen säger om var och en av dessa båda och sen också hur de kompletterar varandra. Löpande i texten kan du klicka vidare för att komma till de studier jag hänvisar till och allra längst ner hittar du alla studier samlade.


Hur vi ser och upplever världen omkring oss existerar genom intrycken från våra sinnen, i det vi ser, hör, luktar, rör och smakar. Vi tolkar dessa intryck baserat på hur de får oss att KÄNNA. På grund av deras direkta kopplingar till den känslomässiga delen av hjärnan är det inte konstigt att aromaterapi och musik har en terapeutisk påverkan på våra känslor, vårt humör och minne.



Lukten/doftsinnet är det överlägset mest kraftfulla och primitiva av alla sinnen. Luktsinnet är bland det första som utvecklas i livmodern. En bebis näsa börjar bildas tidigt i 1:a trimestern. Barnets näshålighet är helt formad och *kemoreceptorerna (=*celler specialiserade på att upptäcka kemiska ämnen och förmedla den informationen centralt i nervsystemet) för lukt är klar så tidigt som i vecka 9. De är helt anslutna till hjärnan i v. 13. Vid födseln är doften det mest avancerade sinnet.



Nyfödda orienterar sig genom lukt mer än något annat sinne och när de placeras på sin mammas mage efter födseln kommer de att arbeta sig upp till bröstet och navigera med luktsinnet helt av sig själv (1). Den här studien hörde jag talas om långt innan jag började med eteriska oljor och testade det med mina barn på BB. Jag la dem på magen (en bra bit ner från brösten) och de klättrade/hasade sig upp mot brösten och började amma. Det här var väldigt tydligt särskilt på ett av barnen och jag minns att jag var så förundrad över detta.


Det som är intressant med vårt luktsystem är hur det är anatomiskt strukturerat med hjärnan.

Dr Rachel Herz, psykolog och kognitiv neurovetenskapskvinna skriver att "vår primitiva luktcortex var den första vävnaden i vår hjärna och från denna vävnad växte amygdala där känslor bearbetas". Vår förmåga att uppleva och uttrycka känslor växte med andra ord fram direkt ur vår hjärnas förmåga att bearbeta dofter (2).





Hur skiljer sig lukten från andra sinnen?


När vi rör, smakar, hör eller ser något går intrycken först till thalamus som bearbetar det och skickar det vidare till hjärnbarken för tolkning. Till skillnad från dessa sinnen, som kopplar om signalerna i thalamus, har vårt luktsinne ett fast-track som går direkt till det limbiska systemet (amygdala och hippocampus bland annat) och där har det stor betydelse för hur dofter framkallar/utlöser känslor och känslomässiga minnen. Det här kan också vara en anledning till att vårt luktsinne kan framkalla fler känslomässiga minnen än något annat sinne.


Lukt är också det enda sinnet som är direkt kopplat till vår andning. Vi andas cirka 23 000 gånger om dagen. Vår andning berättar mycket om vad som händer inuti oss känslomässigt och det mesta är undermedvetet eftersom vi ofta tenderar att undvika eller förneka obehagliga känslor. Vi suckar när vi är trötta, ledsna eller frustrerade men också när vi är lättade. Suckar är ofrivilliga och finns för att återställa våra andningsmönster som också påverkar vårt limbiska system. När vi är oroliga eller ängsliga tar vi kortare och ytligare andetag än vanligt. Dessa kan i sin tur utlösa ytterligare känslor av oro.


När vi stannar upp och tar oss tiden att andas in en eterisk olja, får vi inte bara de fysiologiska effekterna från luktmolekylerna utan också de positiva effekterna av att andas in djupt i våra nedre lungor, som är rika på parasympatiska nervreceptorer. Aromaterapi har visat sig öka hjärtfrekvensvariationen vilket förbättrar vagus-tonen och ger lugnande effekter via vagusnerven (3, 4, 5, 6).



Vi brukar beskriva dofter antingen:

  1. I förhållande till något annat baserat på ett tidigare doftminne. Till exempel kan vi beskriva det som att det doftar ”som i skogen”, eller citrusigt eller blommigt.... eller att den påminner om en person eller en tid.

  2. Baserat på hur doften får oss att KÄNNA oss. Det är tydligt vilket inflytande aromer har på våra känslor.

En doft kan få oss att ändra ett beteende. Luktsinnet är en skyddsmekanism och hindrar oss från att dricka sur mjölk och kan till och med upptäcka en brand 10 mil bort. Men det kan också ge glädje, lugn, frid och så vidare. Det finns en anledning till att många företag använder aromer för att hjälpa dem att sälja produkter genom doftmarknadsföring.



Aromer påverkar våra känslor och därmed också våra beteenden.


På grund av de komplexa kemiska beståndsdelarna som finns hos eteriska oljor, kan de påverka oss genom att omvandla obehagliga känslor, ge avkoppling och också minska de skadliga effekterna av stress på sinnet och kroppen. Dessutom är eteriska oljor otroligt effektiva tillsammans med andra avstressande tekniker som bön, meditation, bubbelbad, tikva osv. I många studier, och också genom kliniskt tillämpad erfarenhet, har man kunnat visa att olika eteriska oljor som lavendel, citron och bergamott kan hjälpa till att lindra bland annat stress, ångest och depression. Framför allt kan inandning av eteriska oljor kommunicera signaler till luktsystemet och stimulera hjärnan att utsöndra neurotransmittorer (t.ex. serotonin och dopamin) och därigenom ytterligare reglera humöret. (7)



Musikterapi

Har du någon gång lyssnat på en sång och upptäckt att den direkt har fått dig på gott humör? Eller att en annan låt har fått dig att gråta eftersom den påminner dig om minnen från en speciell situation, person eller tid i livet? Som människor tenderar vi att lyssna på musik baserat på hur den får oss att känna. När vi lyssnar på musik ger det en effekt på det autonoma nervsystemet som ansvarar för att kontrollera blodtryck och hjärtslag.



En granskning av 26 studier med över 1500 försökspersoner fann att musik hjälpte till att minska hjärtfrekvens, blodtryck och ångest hos patienter med hjärtsjukdomar. (8)


Precis som doften, kan musik också påverka det limbiska systemet. På samma sätt som vårt luktsinne är kopplat till den emotionella delen av hjärnan, aktiverar alltså även musiken amygdala. Det här är anledningen till att människor gör "break-up spellistor" och ger "kärleks-spellistor" till varandra. Vi tenderar också att lyssna på samma låtar om och om igen eftersom de hjälper oss att bearbeta känslor. En studie visade att vi ofta lyssnar på musik som speglar hur vi har behandlats och vem vi vill vara med eller vem vi vill vara som. (9) Musik kan framkalla känslor av sorg, frid, glädje och respekt. Dessutom kan den hjälpa till att återkalla minnen som vi glömt. Våra kroppar frigör även dopamin när vi lyssnar på musik och det spelar en viktig roll för vår kognitiva, emotionella och beteendemässiga funktion.


Aromaterapi och musik = ett lyckat samarbete

Både aromaterapi och musik spelar alltså en viktig roll för hur vi känner på grund av deras inflytande på det limbiska systemet där de aktiverar amygdala och kan påverka våra känslor. Dessutom spelar båda också stor roll i att skapa långsiktiga känslomässiga minnen. Studier har visat att aromaterapi i kombination med musik kan påverka känslomässigt välbefinnande positivt.



Här kommer några exempel på studier som har visat fördelarna med musik och aromaterapi i kombination:


  • En studie från 2022 med 128 barn i åldrarna 10-12 år som gjorde olika tandbehandingar visade att musikterapi i kombination med aromaterapi (lavendel i doftspridaren) var effektivt för att minska tandläkarskräck, oro, hjärtfrekvens samt systoliskt och diastoliskt blodtryck. Dessutom ökade det syremättnadsvärdena. (10)

  • En studie från 2022 med 200 deltagare fann att aromaterapi (inandning av lavendel) i kombination med musikterapi var effektiv för att minska patienternas ångest och förbättra deras komfortnivå under MR-skanningar. (11)

  • En granskning 2023 med sjuksköterskestudenter fann att aromaterapi i kombination med musik signifikant minskade tentaångest. (12)

  • I en randomiserad kontrollerad studie från 2021 med 160 patienter med bröstcancer fann man att perioperativ kombination av aromaterapi och musik hjälpte till att minska smärta och ångest. (13)

  • I en randomiserad kontrollerad studie från 2022 med 150 patienter fann man att den eteriska oljan geranium och instrumental musik signifikant minskade ångest hos patienter som genomgick ljumskbråckkirurgi. (14)

  • En randomiserad och dubbelblindad klinisk studie av 120 sjuksköterskor visade att en blandning av de eteriska oljorna lavendel och kamomill samt musikterapi minskade ångest inom den kliniska miljön. (15)


I studier som undersöker fördelarna med aromaterapi och musikterapi har det visat sig att de tydligaste resultaten uppstår när båda terapierna används tillsammans. Nästa gång du känner dig orolig eller vill höja ditt humör, sätt på din favoritspellista och hämta dina eteriska oljor! Låt luktmolekylerna och musiken samarbeta med det limbiska systemet. Lägg märke till vilken skillnad det gör i hur du känner dig!


Har du ingen egen spellista...låna några av mina:



Här kommer också några av mina favoritblandningar att ha i doftspridaren:






Ansvarsfriskrivning: Den här bloggen är endast för allmänna informationsändamål och utgör inte utövandet av medicin, omvårdnad eller andra professionella hälsovårdstjänster, inklusive medicinsk rådgivning. Användningen av information på den här bloggen eller material som länkas från den här bloggen sker på användarens egen risk. Innehållet i denna blogg är inte avsett att ersätta professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling. Användare bör inte bortse från, eller dröja med att få, medicinsk rådgivning för något medicinskt tillstånd de kan ha, och bör söka hjälp av sin vårdpersonal för sådana villkor.




Referenser:

1. Varendi H, Porter RH, Winberg J. Does the newborn baby find the nipple by smell? Lancet. 1994 Oct 8;344(8928):989-90. doi: 10.1016/s0140-6736(94)91645-4.

2. Herz, Rachel. The Scent of Desire. (2007). Harper Collins Publishers: New York.

3. Lv XN, Liu ZJ, Zhang HJ, Tzeng CM. Aromatherapy and the central nerve system (CNS): therapeutic mechanism and its associated genes. Curr Drug Targets. 2013 Jul;14(8):872-9.

4. Lizarraga-Valderrama LR. Effects of essential oils on central nervous system: Focus on mental health. Phytother Res. 2021 Feb;35(2):657-679.

5. Watanabe E, Kuchta K, Kimura M, Rauwald HW, Kamei T, Imanishi J. Effects of bergamot ( Citrus bergamia (Risso) Wright & Arn.) essential oil aromatherapy on mood states, parasympathetic nervous system activity, and salivary cortisol levels in 41 healthy females. Forsch Komplementmed. 2015;22(1):43-9.

6. Angelucci FL, Silva VV, Dal Pizzol C, Spir LG, Praes CE, Maibach H. Physiological effect of olfactory stimuli inhalation in humans: an overview. Int J Cosmet Sci. 2014 Apr;36(2):117-23.

7. Lv XN, Liu ZJ, Zhang HJ, Tzeng CM. Aromatherapy and the central nerve system (CNS): therapeutic mechanism and its associated genes. Curr Drug Targets. 2013 Jul;14(8):872-9.

8. Bradt J, Dileo C, Potvin N. Music for stress and anxiety reduction in coronary heart disease patients. Cochrane Database Syst Rev. 2013 Dec 28;2013(12):CD006577.

9. Chan Jean Lee, Eduardo B. Andrade, Stephen E. Palmer, Interpersonal Relationships and Preferences for Mood-Congruency in Aesthetic Experiences, Journal of Consumer Research, Volume 40, Issue 2, 1 August 2013, Pages 382–391

10. Janthasila N, Keeratisiroj O. Music therapy and aromatherapy on dental anxiety and fear: A randomized controlled trial. J Dent Sci. 2023 Jan;18(1):203-210.

11. Wen X, Shi J, Tan W, Jiang H, Wang D, Su J, Yang G, Zhang B. Effects of aromatherapy and music therapy on patients' anxiety during MRI examinations: a randomized controlled trial. Eur Radiol. 2022 Nov 6. doi: 10.1007/s00330-022-09230-3. Epub ahead of print.

12. Kaur Khaira M, Raja Gopal RL, Mohamed Saini S, Md Isa Z. Interventional Strategies to Reduce Test Anxiety among Nursing Students: A Systematic Review. Int J Environ Res Public Health. 2023 Jan 10;20(2):1233.

13. Deng C, Xie Y, Liu Y, Li Y, Xiao Y. Aromatherapy Plus Music Therapy Improve Pain Intensity and Anxiety Scores in Patients With Breast Cancer During Perioperative Periods: A Randomized Controlled Trial. Clin Breast Cancer. 2022 Feb;22(2):115-120.

14. Goli R, Arad M, Mam-Qaderi M, Parizad N. Comparing the effects of geranium aromatherapy and music therapy on the anxiety level of patients undergoing inguinal hernia surgery: A clinical trial. Explore (NY). 2022 Jan-Feb;18(1):57-63.

15. Zamanifar S, Bagheri-Saveh MI, Nezakati A, Mohammadi R, Seidi J. The Effect of Music Therapy and Aromatherapy with Chamomile-Lavender Essential Oil on the Anxiety of Clinical Nurses: A Randomized and Double-Blind Clinical Trial. J Med Life. 2020 Jan-Mar;13(1):87-93.





Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page