top of page

Enkla DIY-presenter

Uppdaterat: 7 okt. 2022Här kommer ett gäng underbara och väldigt uppskattade presenttips du enkelt kan göra själv och ge bort till någon du tycker om, det kan vara till Morsdag...eller till läraren, väninnan, syrran, dottern…ja ni hajjar. Ett genomgående tema på gåvorna är ”avslappning” och vem uppskattar inte en gåva som ger dem anledning och en ursäkt att få koppla av och njuta lite.

Varför inte samla dina väninnor och gör de här produkterna tillsammans och lägg presenterna i fina korgar som ni sedan kan ge bort, eller låt själva skapandet av produkterna bli presenten. En rolig och mysig gör-det-själv tid tillsammans med dig kanske är vad som önskas mest!

Har du ont om tid, gör bara en av dem och ge tillsammans med en fin växt, mysiga sockar eller gott te. Ett hemmagjort tillskott till en köpt present, där du lagt ner din tid och tanke gör verkligen gåvan till något alldeles extra

Vill du kan du också göra en enkel etikett (antingen på datorn eller för hand) som du sätter på ditt hemmagjorda mästerverk för det där lilla extra.


Body butter


Det är faktiskt rätt enkelt att göra sin egen body butter. Det här receptet är gjort med ingredienser som din hud kommer att älska. Saknar du någon ingrediens, så kan du bara byta ut den mot en annan vegetabilisk olja/smör, behåll bara ratiot mellan de hårda (smören/vaxen) och de flytande (oljorna). T.ex. kan du byta ut mandeloljan mot en annan flytande olja, som exempelvis Avokado olja.

Ingredienser:

 • 100g shea smör

 • 50g kakaosmör

 • 30g mandelolja

 • 20g jojobaolja

 • 2 tsk arrowrot (finns i kryddhyllan) eller majsstärkelse

 • Ca 15-20 droppar eterisk olja

 • (Ev. E-vitamin och pigment)

Gör så här:

 • Smält oljorna/smören i ett vattenbad tills de hårda smören precis har smält. Tillsätt 2 tsk arrowrot (finns i kryddhyllan) eller majsstärkelse och rör om.

 • Lägg ”smeten” i en bunke som tål att frysas, lägg i frysen 5-10 minuter. Ta ut den och vispa (med vanlig elvisp eller mixer). Upprepa detta några gånger tills du får önskad konsistens.

 • Vill du tillsätta några droppar E-vitamin för längre hållbarhet, gör du det när som helst efter att smeten inte längre är varm. Du kan också tillsätta lite pigment. Micapigment använder jag, du kan lätt skrapa lite försiktigt i en ögonskugga för det är oftast gjort av micapulver, så får du en kosmetiskt godkänd färg i ditt body butter.

 • Pricken över i:et är om du vill tillsätta några droppar eterisk olja både för doft och för att det är välgörande för huden. T.ex Frankincense, Myrra och/eller Lavendel är fantastiska för huden. Jag brukar tillsätta ca 20 droppar totalt i en sats av denna storlek.

 • Häll upp de i fina glasburkar och spritsa toppen så det blir fint när man öppnar den. Det här är en fantastisk present att ge bort till någon du tycker om, eller så behåller du den själv. Det blir 200 g body butter av denna sats.


Den här produkten innehåller inget vatten, vilket gör att den håller länge (vatten är ju en grogrund till bakterier och mögel så hade du tillsatt vatten utan ett emulgeringsmedel hade den bara hållit nån vecka). Body butter är en tjockare variant av lotion och den är helt underbar på framför allt benen och händerna.


Ett tips är dock att du antingen smörjer in dig på lätt fuktad hud, till exempel när du kommit ut ur duschen och bara har torkat huden lite lätt med en handduk, eller att du smörjer in dig och direkt efteråt tar lite vatten på händerna och tillsätter till området du smörjt in. Vattnet kapslar då in fettet i huden och produkten sjunker in.