top of page

Har eteriska oljor ett bäst-före-datum?Om du har en samling eteriska oljor har du förmodligen undrat: "Har de ett bäst-före-datum”?


Ja, alla eteriska oljor har ett bäst-före-datum som du hittar på undersidan av flaskan tillsammans med batchnumret, men eteriska oljor blir inte ”dåliga” på samma sätt som mat eller vegetabiliska oljor blir dåliga. Det som händer är att de går igenom en oxidationsprocess som börjar så snart flaskan öppnas och oljan utsätts för syre i luften. Ljus och värme ökar också oxidationen.


Även om de inte ”blir dåliga”, kan de dock så småningom oxidera så pass att de inte ger den effekt du vill ha.


Vad är oxidation?


När en olja kommer i kontakt med syre, ultraviolett ljus och värme börjar sammansättningen förändras. Syrebindningarna mellan molekylerna omvandlas till kolbindningar och med tiden börjar oljan minska i effektivitet eftersom den kemiska sammansättningen bryts ner genom den här processen som då kallas ”oxidation”. Det är därför de flesta eteriska oljor säljs i mörkbruna flaskor; Det mörkare glaset ger bättre skydd mot ultraviolett ljus.


Det finns några enkla saker du kan göra för att sakta ner den här processen och förlänga hållbarheten på din olja.


• Använd oljorna ofta, men se till att du stänger locket direkt efter att du använt dem.

• Förvara dem i mörka flaskor eller i ett mörkt utrymme

• Håll dem borta från direkt ljus och värmeVad är hållbarheten för eteriska oljor?


Många eteriska oljor håller i cirka 2–5 år om de förvaras i slutna, mörka glasflaskor som hålls borta från direkt ljus och värme. Vissa oljor som Patchouli, Sandelträ och Vetiver kan hålla i 6–8 år.


Om de står oöpnade och förvaras mörkt och svalt kan hållbarheten dock vara 10 år eller ännu mer, men det vore ju trist att lägga pengar på de här underbara oljorna bara för att låta de stå på hyllan oanvända bara för att de ska hålla längre. Nej, använd dina oljor istället. De gör ju ingen nytta på hyllan.


Här är några exempel på hur länge eteriska oljor håller under normala förhållanden:

  • 1–2 år: Citron, Lime och Mandarin

  • 2–3 år: Bergamot, Black pepper, Copaiba, Cypress, Helichrysum, emongrass, Melissa, Rosmarin, Spearmint och Tea tree

  • 3–4 år: Cardamom, Cinnamon, Clary sage, Eucalyptus, Lavender, Myrra, Timjan och Vanilj

  • 4–5 år: Blue Tansy, Cedarwood, Peppermint och Ylang Ylang


Har du inte äkta eteriska oljor utan en olja som är syntetisk eller utspädd med en vegetabilisk olja, kommer hållbarheten påverkas av det också. Har du en en vegetabilisk olja i din flaska, till exempel om du har blandat en rollerflaska med olika eteriska oljor och en bärarolja, så är det hållbarheten på bäraroljan som blir avgörande. En vegetabilisk olja kan nämligen härskna och börja dofta illa.Vad kan du göra med flaskor som passerat bäst-före-datumet?


Här är några idéer för vad du kan göra med eteriska oljor när de har nått passerat bäst-före-datumet:

  1. Ha de i doftspridaren: Så länge du fortfarande njuter av doften kan du använda den aromatiskt, även om du inte få samma effekt av den.

  2. Tvätt: Håll fibrerna som kan ge en unken doft fräsch genom att använda en droppe eller två i tvätten. Se bara till att inte applicera oljor direkt på tyget, utan lägg det tillsammans med tvättmedlet eller mjukmedlet!

  3. Rengöring: Använd dem i allt från kylfräschare och fönsterspray och potpurri

  4. Återanvänd flaskorna: Tomma flaskor med eteriska oljor kan användas på massor av kreativa sätt

  5. Gör ett härligt badsalt. Blanda några droppar i en glasburk med epsomsalt (eller vilket annat salt som helst). Har du bara några droppar kvar i flaskan kan du stoppa ner hela flaskan i saltet så får saltet dra ur de sista underbara dropparna ur flaskan.

120 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page