top of page

Spännande saker som händer med din kropp på hösten

Uppdaterat: 10 nov. 2022



Jag ÄLSKAR hösten! Det är den tid på året då jag laddar mina batterier och reflekterar över livet. Den krispiga och klara luften gör det lätt att andas och lövens vackra färger och den jordiga aromen gör mig så harmonisk och lycklig. Nu är det äntligen tillåtet att krypa upp i soffan under en filt och tända levande ljus med en kopp varm choklad…med grädde och marshmallows (tips, tillsätt 1 dr peppermint så blir det ännu godare).


När vi övergår från en årstid till en annan kommer ofta också en inre förändring. Genom att förstå vad som händer i våra kroppar under dessa skiften kan vi också lättare förstå vilka behov vi har.



Vad händer i kroppen när hösten kommer?


Säsongskiften kan påverka hur vi mår både fysiskt och känslomässigt. Klimatet är torrare, vädret kyligare och dagarna kortare. För somliga (som för mig) kan skillnaderna i temperaturen vara skön medan det för andra kan vara en utmaning för andningsorganen då allergener som damm, mögel och päls gör det svårare att andas. Den dalande mängden soltimmar kan också påverka vårt humör och våra sömncykler. Det är inte konstigt att hösten får oss att vilja krypa upp i soffan och ”gå i ide”. Förändringarna kan också göra oss obekväma eftersom våra kroppar kämpar för att anpassa sig och behålla homeostas (balans).



Sju sätt övergången till höst kan påverka vår kropp och vårt sinne.


1) Håravfall

Om du tycker att du tappar mer hår under hösten än under resten av året är du inte ensam. Våra hårceller är de näst snabbast växande cellerna i våra kroppar (benmärgen är snabbast) och när vi tappar hår kan det vara ett tecken på att något händer inombords. Håravfall kan orsakas av olika förändringar i kroppen som järnbrist, sköldkörtel- eller annan hormonell obalans, sjukdom, stress eller infektioner. Forskare har upptäckt att kvinnor tenderar att tappa mest hår under höstmånaderna. Detta visade sig i en studie som följde 800 kvinnor under 6 års tid.


Varför är det så?

Ca 90% av vårt hår är i växtfasen och ca 10% är i vilofasen. Studien jag nämnde ovan visade att det är flest hårstrån i vilofasen under juli månad. Vi tenderar tappa håret som befinner sig i vilofasen ungefär 100 dagar senare…och då är vi i september/oktober. Det finns en teori (som än så länge bara är en obekräftad teori, men som jag gillar) att kroppen håller fast vid håret på huvudet under sommaren för att skydda oss från solens UV-strålar, fint va?


2) Torr hud

I takt med att vädret blir svalare finns det också mindre fukt i luften, vilket i sin tur ger mindre fukt till huden. Dessutom (eftersom det inte är lika varmt) känner vi oss ofta inte lika törstiga på vatten som vi gör på sommaren. Inte nog med att vi dricker mindre vatten…vi dricker mer varma drycker som kaffe och te. Kaffe och te är urindrivande, vilket kan orsaka uttorkning. Uttorkningen kan i sin tur leda till torr, kliande, rynkbenägen hud. Ni har säkert hört att man kan se på utsidan (huden) vad som händer på insidan. Så se till dricka mycket vatten i höst.


3) Libidon (sexlusten) stiger

Flera studier har visat att testosteron- och östrogennivåerna är som högst på hösten. Det kan ha att göra med färre antal soltimmar och att vi spenderar längre tid i sängen. En amerikansk studie visar att fler kvinnor blir gravida i november än under någon annan månad på året. I Sverige har det länge varit juli/augusti som dominerat, men även här har det på senare år förskjutits till att i stället vara september/oktober, alltså blir fler gravida under hösten även i Sverige.


4) Ökad dåsighet under dagen och mer sömn på natten

Eftersom vi har färre timmar med dagsljus under de kallare månaderna, sover vi också generellt sett mer jämfört med varmare månader. För lite eller för mycket sömn kan påverka vårt humör, vårt fokus, minne och energi. Att solen går upp senare kan också göra det svårt för oss att kliva upp på morgonen och att känna oss utvilad under dagen. Trötthet/dåsighet under dagen kan också vara ett resultat av att vi är mindre fysiskt aktiv under höst- och vintermånaderna. I tillägg till detta kan svalare rumstemperaturer göra det lättare för kroppstemperaturen att sjunka vilket gör det mer inbjudande för oss att somna. Stress, förändringar i rutiner och att vi byter till vintertid kan också orsaka förändringar i våra sömnmönster.


5) Förändringar i humöret

Mindre exponering för dagsljus kan påverka vårt humör och våra energinivåer. Under kallare dagar är inte bara UV-indexet lågt, utan vi utsätts också mindre exponering av naturligt ljus eftersom vi stannar inne mer de dagarna. Studier har visat att längden på dagen (tiden då det är ljust) är den viktigaste variabeln som påverkar vårt humör. Hösten kan också bidra till en förhöjd ångestnivå för de som brottas med rutinförändringar och tanken på att julen smyger sig närmare med allt vad det innebär kan för många kännas överväldigande dessa månader. Genom att utsätta oss för mer exponering av solljus ökar vi våra nivåer av Vitamin D, Serotonin och Dopamin. De här tre substanserna är våra bästa vänner och hjälper oss höja humöret och minska ångestkänslorna.


Det ljus vi utsätts för som påverkar vår dygnsrytm mäts i LUX. Är vi ute i solen en klar sommardag utsätts vi för mellan 10000-20000 LUX. Är vi utomhus en mulen dag får vi ändå i oss ca 5000 LUX. Är vi istället inomhus är värdet så lågt som 200-300 LUX….ni hajjar skillnaden! Även om vi är utomhus när det är mörkt ute, utsätts vi för mer LUX än om vi är inomhus och bara ser utomhusljuset genom ett fönster.


Viktigast är ljuset utomhus på morgonen. Den hjälper till att synka vår dygnsrytm.


Solljus på morgonen:
  • är avgörande för att synkronisera vår dygnsrytm så vi sover bättre på natten.

  • förbättrar vår energinivå eftersom den ökar antalet och funktionen av våra mitokondrier (våra naturliga energifabriker i cellerna).

  • kan minska ångestkänslorna och lugna sinnet.

  • skapar D-vitamin och hormoner som dopamin (en kemisk budbärare för belöning) och serotonin (humörstabilisator).

  • kan motverka effekterna av blått ljus.


Vill du lära dig mer om morgonsol? Kolla in neuroforskaren Dr. Andrew Huberman med Huberman Labs har gjort en del fascinerande forskning om detta. https://hubermanlab.stanford.edu/publications




6) Vi tenderar att bli sjuk oftare

Under höst- och vintermånaderna är vädret kallare, luftfuktighet mindre och vi använder inomhusuppvärmning. Det här gör luften torrare vilket leder till torra näshålor (som i sin tur kan leda till näsblod och känsliga bihålor). Slemhinnorna i näsan är specialdesignade för att fånga virus. När de blir torra är därför risken större att du blir förkyld. Dessutom tillbringar vi mer tid inomhus i närmare kontakt med andra vilket ökar exponeringen och risken för att utsättas för virus och bakterier. Stressen är i allmänhet högre under höstmånaderna också, vilket är en av de viktigaste yttre faktorerna som försvagar vårt immunsystem.


7) Minnet förbättras

Studier har visat att vid lägre temperaturer samt under sömn (som vi ju redan konstaterat att vi ägnar mer tid till under hösten) har vi lättare att få våra minnen att “stanna kvar” så att det går att återkalla dem i framtiden



Använd aromaterapi för att hjälpa till med höstskiftet


Passa på att medvetet njuta av den här tiden på året. Planera in tid utomhus och ta in alla dofter från naturen (när du ändå samlar på dig lite dagsljus) Notera naturens skönhet och lyssna på knarret och prasslet från grenar och löv när du går i skogen. Tänk lite extra på alla dofter som finns I naturen men också av dofterna när du är inomhus, kryddiga grytor som doftar underbart och doften av varm choklad till exempel. Välkomna viljan att ta det lite lugnare, reflektera över tillvaron och ladda batterierna. Ett sätt att både ta in underbara dofter och också dess effekt på oss är att använda dig av aromen från eteriska oljor. Naturlig aromaterapi helt enkelt.




Mina topp 10 favoriter bland eteriska oljor för hösten:


1) Eukalyptus

Eukalyptus innehåller bland annat beståndsdelen citronellal som har både antiinflammatoriska och smärtstillande egenskaper. Detta gör den bra vid rengöring, perfekt i massageoljor för att lindra smärta och inflammation och den kan också lindra vid hosta. Ett jättetrevligt sätt att använda Eukalyptus är att droppa några droppar på duschgolvet innan du ska duscha, gärna lite vid sidan om platsen där strålen träffar golvet, så får du en ”steam shower” - effekt när du andas in doften som stiger när värmen träffar oljan. Aromen kan också hjälpa att öppna upp andningsorganen. Du kan få samma effekt om du har ett par droppar av oljan i en kopp och häller över hett vatten. Håll ansiktet över koppen och andas in ångorna, gärna under en handduk. Håll helst ögonen stängda medan du gör det här för ångan är ganska stark. Du kan också tillsätta ett par droppar i en klick med lotion och massera in på ömma muskler för att få hjälp med lindring.


2) Lavendel

Lavendel är känd för att vara rogivande och lugnande vilket är bra om du tenderar att bli stressad under höstmånaderna. Den kan hjälpa till att stilla sinnet och få dig att komma till ro när du ska till att somna samt lugna nerverna om du har ångestkänslor. Lavendel kan också hjälpa till att minska huvudvärk och spänningar relaterade till stress och ångest enligt olika studier. Lavendel har också visats sig främja hårväxt. Du kan till exempel ta Lavendel, gärna tillsammans med Rosmarin som också främjar hårväxt, i ditt schampo eller balsam. Du kan också göra en spray med ett par droppar var av dessa oljor och fylla upp resten av flaskan med vatten. Detta sprayar du i hårbotten morgon och kväll (eller när du kommer ihåg det).


3) Wild Orange (Apelsin)

Wild Orange (apelsin) är bra om du behöver hjälp att somna, vid stress och för att stabilisera humöret. De terapeutiska egenskaperna gör den bland annat: antimikrobiell, antiinflammatorisk, antiviral, bra för hjälp vid matsmältningen, urindrivande och lugnande. Den är också känd för sin fantastiskt humörhöjande arom. Jag blir snabbt på bättre humör när jag känner doften av apelsin. Den kan också hjälpa till om du snabbt behöver få upp energinivån.



4) Cardamom (Kardemumma)

Kardemumma har en söt och kryddig arom som verkligen hör Ihop med hösten I min bok. Jag älskar att ha en droppe I mitt kaffe. Då känns det som att jag har en bulle till kaffet, fast utan kalorierna. Om du också vill testa det, tänk på att de terapeutiska effekterna minskar I värme så låt kaffet svalna en aning eller ha i lite mjölk om du vill ta del av mer än bara aromen. Kardemumma kan hjälpa till vid matsmältningen men också om man behöver hjälp med fokus.


5) Copaiba

Copaiba har den högsta mängden beta-karyofyllen av alla eteriska oljor vilket hjälper den att stödja många (typ alla) system i kroppen. Särskilt det endocannabinoida systemet som är inblandad i många fysiologiska processer i kroppen. Copaiba har imponerande antiinflammatoriska egenskaper för att lindra spänningar och ledvärk. Det har också en lugnande arom som kan lindra vid stress och ångestkänslor och jag har många vänner som använder den för att komma till ro när de ska somna. Copaiba har I många studier också visat en fantastisk påverkan för huden och problem som visar sig på huden.


6) Rosemary (Rosmarin)

Rosmarin har naturliga antiinflammatoriska och smärtstillande egenskaper. Den har en lugnande effekt när du andas in den och kan lindra vid stress. Du kan med fördel också använda den för att stödja andningssystemet. Rosmarin är en underbar och användbar eterisk olja som också stöder mental trötthet (hjärndimma), kan förhöja minnet och fokus, främja hårväxt (se tips för detta under punkt 2: "Lavendel" ovan) och är också bra vid rengöring. Visst är det häftigt att en enda olja kan användas inom så många olika områden?


7) Cypress

Cypress har en träig, lite rökig arom och kan användas som känlomässigt stöd under höstmånaderna. Cypress är rogivande och kan få dig att känna att du har båda fötterna på jorden, stabilitet helt enkelt. Läs mer under ”Gran-oljor” nedan


8) Frankincense

Frankincense är en lugnande och lindrande eterisk olja som har ett brett spektrum av beståndsdelar vilket gör den användbar i många olika situationer. Detta gör att den ofta kallas för ”kungen av alla oljor”. (att den historiskt också gavs till kungabarn gör namnet ännu mer värd sitt namn). Frankincense används ofta i kyrkor, synagogor, vid bön/meditation och liknande och anses hjälpa till att öka vår medvetenhet och vårt fokus. Beståndsdelarna i den här oljan släpps igenom den annars väldigt svårgenomträngliga ”blod-hjärn-barriären” som skyddar cellerna i hjärnan mot substanser som inte är godkända att komma in där…men Frankincense gillar den och släpper igenom. Den här oljan kan du använda när du känner dig rastlös, irriterad eller när du behöver bli lugn. Den är också anti-inflammatorisk och kan användas när du behöver hjälp att lindra olika inflammationer i kroppen. Den här oljan är också fantastisk för hudens inre lager och används ofta i anti-age produkter. Du kan enkelt göra ditt eget ansiktsserum genom att ta ett par droppar Frankincence i en bra vegetabilisk oljebas (som jojoba eller mandelolja) och smörja in på väl rengjord hud i höst/vinter. Tillsätt gärna ett par droppar av en blomolja också, som Lavendel eller Geranium, för extra stöd till de yttre hudlagrerna.


9) Cedarwood (Cederträ)

Många använder Cederträ när de behöver hjälp att somna, minska stress och lugna ångestkänslor. I en liten studie gjord på 26 deltagare, hade man dragit ur den beståndsdel i Cederträ som är mest dominant och som heter ”cedrol”. Statistiska analyser visade att de som utsattes för den här beståndsdelen genom inhalation, hade avsevärt lägre hjärtslag, lägre blodtryck och lugnare andning än kontrollgruppen. De här förändringarna visar alltså på en ökning i det parasympatiska nervsystemets aktivitet och visar den avslappnande effekten på oss människor.


10) Gran-oljor

I tillägg till Cypress och Frankincense som anges ovan, är många andra trä-oljor också kända för att kunna hjälpa till att frigöra känslomässiga blockeringar och att främja känslor av balans och att man står med båda fötterna på jorden. Gran- och talloljor är speciellt bra för det här och kan rekommenderas inte minst under höstmånaderna med anledning av alla förändringar som sker i naturen och i våra kroppar/sinnen.


Det finns många studier gjorda på eteriska oljor. När det gäller gran- och talloljor visade en ny studie att kortvarig inandning av dessa oljor har en positiv effekt på fysiologisk och psykologisk avkoppling. Deltagarna i studien visade en avsevärd positiv förändring i humör och ork. Dessutom visade studien att negativa effekter som spänning, ångest, depression, ilska, fientlighet och trötthet minskade efter inandningen jämfört med kontrollgruppen. En annan studie visade att inandning av eterisk olja från gran ger positiv påverkan på stress, sömnkvalitet och trötthet hos medelålders kvinnor!!!


Tips på gran/tall-oljor är Sibirian Fir, Douglas Fir, Black Spruce,



Hur kan du använda ovan oljor?:

  • Använd de i doftspridaren så hela hushållet får del av aromen och effekten av oljornas egenskaper

  • Använd de I bad och spaprodukter

  • Applicera på huden (utspädd med en bärarolja)

  • Gör en rumspray/linnespray

  • Tillsätt några droppar på duschgolvet medan du duschar.

  • Använd I massageolja, salva, lotion eller balsam.

  • Gör en rollerflaska och applicera på tinningarna och nacken för att få hjälp att lindra vid huvudvärk och nackvärk.

  • Använd Eukalyptus eller Lavendel I en ”steam-mug”

  • Andas direkt ur flaskan eller gör en aromaterapi-inhalator.


Har du de här aromatiska verktygen hemma så kan du ta hjälp av dem och njuta av den här fantastiska tiden på året. Vi behöver den här årstiden också, använd den för att stanna upp, ladda batterierna, reflektera över livet och var utomhus så mycket du kan.



*OBS: Eukalyptus rekommenderas inte användas nära ansiktet på bebisar eller barn under 10 år (innehåller mycket cineole). Pepparmynta rekommenderas inte att användas av ammande kvinnor eftersom det riskerar att minska mjölktillförseln. Barn under 2,5 år rekommenderas inte heller använda Pepparmynta.


OBS! Den här bloggen är endast avsedd för information om eteriska oljor. Jag är inte vårdutbildad och har inte kunskap att ge medicinsk eller psykologisk rådgivning. Jag har inte för avsikt att påstå att innehållet i den här bloggen botar någon sjukdom eller åkomma varken fysiskt eller mentalt. Innehållet i den här bloggen är inte avsedd att ersätta professionell medicinsk rådgivning, diagnos eller behandling. Användare bör inte bortse från eller försena att få medicinsk rådgivning för medicinska tillstånd de kan ha, och bör söka hjälp av vårdpersonal för sådana tillstånd.


…vill bara få det sagt 



Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page