top of page

Höstiga tips på doftspridar-blandningar

Uppdaterat: 9 okt. 2022Ett av de snabbaste sätten att ”ringa in” en ny årstid är att ta in dofterna som hör till. De här doftspridar-recepten kommer få ditt hem att dofta härligt höstigt.


Jag älskar förändringar…ja…kanske inte alla förändringar, men många. Men när den där härligt friska och klara höstbrisen kommer så blir jag alldeles lycklig inombords. Hösten har alltid varit min favoritårstid. Sen jag blev vuxen har jag upptäckt charmen med alla årstider, men hösten är något alldeles speciellt. Det blir lite mörkare ute, man kan tända lite ljus, kura ihop sig i soffan med en filt och dricka en kopp varmt te och kanske läsa en bok eller titta på en film tillsammans med nära och kära eller vara ute och beundra av de vackra, färgglada bladen.


Dofterna/de eteriska oljorna som påminner om hösten (och också julen) har ofta kraftfulla immunboostande egenskaper så det blir en win-win situation att du både får hjälp att ”känna” höstdofterna och också att du får hjälp att mota bort de små partiklarna som gärna brukar dyka upp den här årstiden. Våra förfäder hade kunskap om vilka kryddor och andra växter som var bra för att hålla sig friska och de användes flitigt den här tiden på året. Doften har hängt med genom årens lopp även om kunskapen om varför kryddorna användes har minskat.


Här kommer några tips på oljeblandningar att ha i doftspridaren i höst som både hjälper dig att komma i höst-mode, men också att hjälpa dig och dina nära att stärka immunförsvaret.


Var inte rädd att experimentera lite och byt ut en olja mot en annan, eller uteslut någon. Du behöver inte följa receptet som det står, ta extra av den olja du vill ska framträda mera. Har du inte alla oljor, ta de du har. Man måste inte köpa alla oljor, även om det kan locka.Pumpapaj

2 dr wild orange (apelsin)

2 dr clove (kryddnejlika)

3 dr cinnamon (kanel)


Krispiga löv

4 dr frankincense

2 dr eucalyptus

3 dr cedarwood

4 dr cardamom (kardemumma)


Höstmorgon

3 dr cinnamon

2 dr clove

4 dr tangerine


Kalla brisar

4 dr cypress

3 dr sibirian fir

2 dr sandalwood

2 dr wild orange


Höstcider

2 dr cassia

1 dr ginger

3 dr wild orange


Äppelpaj

2 dr ginger

2 dr clove

1 dr cardamon

2 dr cinnamon


Höstluft

3 dr eucalyptus

2 dr cedarwood

2 dr sibirian fir

3 dr cypressMånga eteriska oljor kan användas för att boosta ditt immunförsvar. Om du väljer att använda de aromatiskt i en doftspridare får alla som rör sig i närheten av den, del av de fantastiska egenskaperna också. Genom att molekylerna når din hjärna (det limbiska systemet i hjärnan) genom doftnerven, kommer de också hela kroppen till del därifrån.


Här kan du läsa lite om några eteriska oljor som vi associerar med hösten


Wild orange (apelsin)

Apelsin är en av de oljor jag använder flitigast. Den är otroligt renande och stödjer ett hälsosamt immunförsvar. Apelsin kan också främja en klar andning och förhöjer humöret.

Om du har apelsin i doftspridaren så hjälper den dig också att få upp energin och har du den tillsammans med andra oljor gör den blandningen sötare. Den passar bra med kryddiga oljor i höstblandingar.


Bra att tänka på när du använder citrus i doftspridaren är att det är de dofter du oftast känner först, men också de dofter som försvinner snabbast, tänk därför på att gärna blanda de med andra oljor så hjälper de andra oljorna citrusoljorna att ”stanna kvar” längre.


Cinnamon (kanel)

Den här eteriska oljan utvinns från barken på ett tropiskt träd och när du doftar på den så märker du att den är lite sötare än den kanelkrydda du köper i affären. Det beror på att det är två olika sorters kanel. Den här oljan heter Cinnamomum Zeylanicum, även kallad: ”äkta kanel”. Det är en så kallad ”het” olja, så du vill blanda ut den med en bärarolja om du ska använda den på huden.


Om du tar den invärtes så är den otroligt kraftfull och 1 droppe direkt i munnen är för mycket. Du kan ta 1-2 droppar i kaffet eller när du bakar dock. Ett litet tips om du är sötsugen och vill ta den direkt i munnen är att ta ett finger och bara duttarpå öppningen till flaskan och sen placerar du fingret på tungan, det är gott och hjälper till att minska sötsuget. Du kommer märka att det är fullt tillräckligt med den mängden. Kanel är fantastisk att ha i doftspridaren då samtidigt som den doftar gott också renar luften.


Clove (kryddnejlika)

Kryddnejlika är en häftig olja. Precis som kanel så har den fantastiska immun-boostande egenskaper. Den är fantastisk för god munhälsa. Du kan ta en droppe i 1 dl vatten och gurgla eller tillsätt en droppe på tandborsten tillsammans med tandkräm. Ska du baka med kryddnejlika, testa att byta ut kryddan mot oljan. Tänk på att det ofta räcker med ett par droppar eftersom eteriska oljor är så kraftfulla. Du kan också använda kryddnejlika vid massage, tänk bara på att detta är en ”het” olja och behöver spädas ut med en bärarolja vid kontakt med huden.


Cardamom (Kardemumma)

Kardemumma är känd för sin förmåga att hjälpa till vid mag- och tarmbesvär samt stödja en hälsosam andningsfunktion. Förutom detta kan den också hjälpa till att lugna nervsystemet.


Ginger (Ingefära)

Ingefära har länge använts för att på ett naturligt sät lindra besvär, framför allt när det gäller magen eller förkylningar. Du har säkert fått tips från din mormor eller farmor…eller en god vän…på recept som innehåller ingefära när du känner dig hängig. Ingefära hjälper till att stödja immunförsvaret, lugnar nerverna och stödjer ett hälsosamt andningssystem.Andra höstiga oljor:

· Arborvitae

· Lavendel

· Frankincense

· Patchouli

· Douglas Fir

· Eucalyptus

· Rosemary

· Ylang Ylang

· Bergamot

· Clary Sage

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page