top of page

Eteriska oljor i trädgården

Uppdaterat: 7 okt. 2022Första sommarmånaden är här och kanske är du en av dem som satte dina tomater från frö för länge sen och redan har fått dina fingrar jordiga flera gånger i år. Själv fullkomligt älskar jag vackra trädgårdar och det bästa jag vet är när barnen eller mannen kommer hem med blommor (köpta eller blockade från skogen intill). Men jag är inte så bra på att ta hand om växterna, varken de jag har inomhus eller utomhus. Vi har en rätt stor tomt, men jag liksom glömmer att vattna. Det är där jag går bet. Så egentligen är det helt fel att det är jag som skriver om detta ämne, men ni kan känna er lugna, det ni kan läsa i detta blogginlägg kommer inte från mig, utan jag har samlat information från experter på området som har hinkvis med erfarenhet från år av trädgårdsarbete med eteriska oljor och som har lyckats fenomenalt.


Det du framför allt kommer att lära dig här är tips på vad du kan använda för att avvisa insekter och skadedjur när du är utomhus, hur du kan förbättra växternas ”hälsa”, hur du kan "kompisplantera" med eteriska oljor och vad du kan använda på din kropp när du spenderar sommardagarna ute i solen och på knä med händerna i jorden. Något av det jag tycker är så fascinerande med eteriska oljor är att de är så otroligt mångsidiga. Några av de eteriska oljorna vi ska prata om i det här blogginlägget kanske du redan har hemma och använder för bättre sömn, förbättrad matsmältning eller mer energi och nu ska jag visa dig hur du också kan använda dem i din trädgård.

Varför vill du använda dig av eteriska oljor i trädgården?

 • Eteriska oljor kommer från olika plantdelar där man genom att varsamt ångdestillera eller kallpressa växtdelarna bevarar egenskaperna som håller växterna vid liv. Eteriska oljor är alltså plantornas immunförsvar och vet man det är det inte så konstigt att tänka sig att man kan använda dem i trädgården. .

 • Du vill undvika de syntetiska insektsmedel som visserligen hjälper till att jaga bort eller döda insekterna, men som också förgiftar både dig och jorden.

 • Du behöver bara en liten mängd jämfört med mängden du behöver om du använder de insektsmedel som finns på marknaden.

 • Oljor som Helichrysum, Clary Sage, Rosemary, Marjoram, Lavender och Wild Orange kan locka till sig bin och Helichryssum, Clary Sage, Lavender, Rosemary och Fennel lockar också till sig fjärilar

 • Ibland vill man jaga iväg skadedjur och då hittar du massor med goda råd nedan.

Skadedjur i trädgården

Ska vi börja med hur du kan använda eteriska oljor för att hålla skadedjuren borta från din trädgård. Det bästa med att använda eteriska oljor för att jaga bort insekter och skadedjur är att du dödar de inte, du jagar bara bort dem. Du kanske inte håller med mig, men jag tycker i alla fall att det är bra!

För att jaga bort de olika typer av skadedjur som finns i listan nedan, kan du göra så här: Tillsätt 5-10 droppar av de eteriska oljorna som står bredvid varje skadedjur i en 5 dl sprayflaska och fyll upp med vatten. Spraya rikligt på plantorna eller på de områden där insekterna verkar vilja vara.


Några speciella oljor i fokus


Rosemary

Den här oljan är användbar för att jaga iväg många skadedjur i trädgården. Du kan droppa några droppar på själva krukan om du vill hindra djuren från att äta upp bladen till exempel. Det har till och med visat sig att Rosmarin också funkar mot själva larverna. Rosmarin lockar också till sig fjärilar, de är helt galna i den.


Tea Tree

Den här oljan är bra mot allt som har med svampangrepp att göra på dina plantor. Du kan göra en spray med några droppar Tea Tree och resten vatten och spruta på stammen på plantorna och jorden runt om. Var försiktig med bladen dock, då Tea Tree kan göra bladen mer känsliga mot solen och du riskerar att få bladen brända.


Lavender

Fjärilar älskar Lavender, spraya på plantorna för att attrahera fler fjärilar. Lavender lockar också till sig bin, vilket vi ju behöver för pollinering. Lägg ett par droppar Lavender på en bomullstuss och lägg i krukorna eller i trädgården för att locka till dig dem.


Wild Orange

Den här oljan lockar också till sig både bin och fjärilar. Du kan droppa några droppar av Rosmary, Wild Orange och Lavender på en bomullstuss och lägga ut i trädgården och i träd/buskar/krukor.


Cinnamon bark

Cinnamon (kanel) är en av de bästa oljorna att använda om du vill bli av med ogräs. Du kan också använda en oljeblandning som heter On Guard där Cinnamon bark ingår. Du hittar ett recept längre ner i snabbguiden på ogräsmedel med On Guard, men du kan också göra en sprayflaska med bara Cinnamon bark (flera droppar) och vatten och spraya på ogräset.


Pepparmynta

Den eteriska oljan från Pepparmynta är ett måste i varje hem. Det finns en myriad av olika användningsområden för Pepparmynta, men eftersom vi just här ska hålla oss till trädgården kan vi begränsa oss till hur du kan använda den ute i trädgården.

 • Jaga iväg gnagare: Tillsätt några droppar Pepparmynta på en bomullstuss och placera den där gnagarna bor eller där de verkar vilja hänga. Pepparmyntan dödar inte djuren men ser till att de inte vill vara i närheten av pepparmyntan.

 • Svalka dig - spray: När du känner dig överhettad från att ha spenderat tid i solen (eller inomhus också för den delen) eller när du bara vill kyla ner dig på ett uppfriskande sätt kan du göra en Pepparmyntaspray genom att droppa några droppar Pepparmynta i en sprayflaska, fyll upp den med vatten och spraya kroppen (och i munnen om du vill få fräsch andedräkt). Du kommer snabbt känna att din kropp kyls ner. Var försiktig så du inte sprayer I ögonen, det kommer svida.

 • Myrmedel: Använd Pepparmynta inomhus för att jaga iväg myror som brukar hitta in i husen och fram till sötsakerna. Droppa några droppar på en bomullstuss och lägg där myrorna brukar gå.

Växtspray

Den här sprayen kan du använda för att hjälpa till att förbättra dina plantors allmänna planthälsa och hjälper den att jaga iväg skadedjur på ett naturligt sätt. Receptet nedan kan du också använda på växter inomhus och är bäst i förebyggande syfte. Helst ska du använda denna varje dag, men eftersom vi lever i den RIKTIGA världen där sånt inte sker, så är det faktiskt också helt ok om du använder den en gång i veckan i alla fall.

Recept för plantor inomhus

 • Rosemary 5-10 droppar

 • Clove 5-10 droppar

 • Peppermint 5-10 droppar

Tillsätt dessa i en 5 dl sprayflaska och fyll upp med vatten. Skaka ordentligt innan varje användning

Recept för plantor utomhus

 • Rosemary 5-10 Droppar

 • Clove 5-10 Droppar

 • Peppermint 5-10 Droppar

 • Tea Tree 5-10 Droppar

 • Lavender 5-10 Droppar

Tillsätt dessa i en 5 dl sprayflaska och fyll upp med vatten. Skaka ordentligt innan varje användning


Skillnaden mellan dessa två recept är att vi har Lavendel och Tea Tree i receptet för plantor utomhus. Lavendel har vi med här för att den attraherar pollinatörer på ett naturligt sätt (så se till att DU inte har på dig lavendel utomhus för då får du en svärm efter dig också) Tea Tree har vi med för den är fantastisk för att hålla svampangrepp borta från dina plantor, speciellt tomatplantor.

Färdiga produkter för hjälp mot insekter och insektsbett

Om du inte är en gör-det-självare har doTERRA en färdigblandad olja som är gjord för att användas för att jaga bort insekter på ett naturligt sätt. Det är en blandning som heter: TerraShield.

Ingredienser i TerraShield: Citronella, Lemongrass, Thyme, Cedarwood, Geranium, och Peppermint. Detta är en blandning som också har lite sesamolja I sig så du kan använda den direkt på huden om du vill.TerraShield finns att köpa både i en vanlig 15 ml flaska men också i en 30 ml sprayflaska. Båda flaskorna är utspädda med sesamolja och redo att börja användas direkt. Har du sprayflaskan kan du spraya lite på huden eller på kläderna. Har du 15 ml flaskan kan du antingen bara applicera lite på huden eller använda den i en doftspridare. Tänk på att du bara behöver lite. Det finns 255 droppar I en 15 ml flaska så den här kommer att räcka länge. TerraShield kan användas både av människor (i alla åldrar) och djur. doTERRA har ett “veterinärsråd” med yrkesverksamma Veterinärer som kan intyga att TerraShield är säker att använda både på och runt husdjur.

TerraShield är fantastisk mot insekter men inte nog med det...den doftar faktiskt jättegott också. Jag brukar tillsätta den i min städspray för att det ger en så fräsch och god doft samtidigt som det håller blomflugorna borta på sommaren.

Vill du boosta din TerraShield kan du tillsätta lite extra oljor i form av till exempel: Citronella, Lemongrass, Arborvitae, Lemon eucalyptus, Cedarwood eller Purify också.

Skulle du ändå få ett insektsbett kan du behandla den genom att ta en droppe Lavendel direkt på bettet (Lavendel kan du ta "neat" dvs outspädd på huden). Roman Chamomille är också väldigt lugnande för huden. Sen finns det ytterligare en fantastisk blandning som heter Purify som är en blandning av oljor med syftet att rena (därav namnet). Den rengör alltså bettet och hjälper till att få både rodnaden och kliandet att lugna ner sig. Du kan tillsätta dessa oljor direkt på bettet eller göra en rollerflaska med t.ex. 10 dr Lavendel och 10 dr Purify och fylla upp med en vegetabilisk bärarolja.Ytterligare oljetips för trädgårdsskötsel utomhus

 • Nyckelpigor äter små trädgårdsskadedjur som bladlöss och spindkvalster. Locka några nyckelpigor till trädgården genom att göra en nyckelpigespray med Dill. doTERRA har inte alltid dill till försäljning, men då och då har de en drive där de säljer den oljan och då ska du slå till. Du kan ju naturligtvis också plantera en dillplanta i trädgården för samma effekt. Jag har turen att ha en flaska hemma och vill man inte använda oljan till att locka till sig nyckelpigor med kan man istället använda den i matlagning och till kalla såser.

 • Ta reda på vilken "kompisplantan" är för dina grönsaker och använd den eteriska oljan istället för den faktiska växten om du inte har möjlighet att ha båda plantorna. Till exempel fungerar tomater och basilika bra tillsammans och hjälper varandra att växa bättre och jaga iväg insekter. Har du inte plats att plantera basilika bredvid din tomatplanta kan du istället vattna tomatplantan med eterisk olja av Basilika i vattnet för liknande resultat. Om du vill lära dig mer om ledsagande plantering finns det massor av information om detta på nätet. Söker du på svenska kan du googla på ”ledsagande plantering” och på engelska ”companion planting”, men det finns också en snabbreferensguide nedan.

 • De flesta skadedjur gillar inte doften av Rosmarin. Spraya växter med rosmarin för att avskräcka dem.

 • Locka bin och andra pollinatörer till din trädgård genom att spruta växter med en kombination av lavender, wild orange och vatten. PS., om du inte vill att pollinatörerna ska följa dig runt medan du är utomhus och jobbar i trädgården, bär inte dessa eteriska oljor för då vill de vara nära dig.

Efter en lång dag med att ha händerna i jorden vill du kanske rengöra dem. Testa att göra din egna Trädgårdstvål genom att följa receptet nedan. Med den kan du få bort smutsen från händer och under naglar samtidigt som du varsamt exfolierar händerna.

Trädgårdsmästarens handtvål

 • 1 ¼ dl strösocker

 • 1 ¼ dl Castilletvål (finns på apoteket)

 • 2 msk vegetabilisk olja, jag använder Franktionerad kokosolja som är flytande vid alla temperaturer, men ta det du har hemma, t.ex. rapsolja.

 • 1tsk E-vitamin (har en konserverande verkan, gör du en liten sats som du använder upp inom loppet av ett par veckor, behöver du inte tillsätta e-vitamin)

 • 15 droppar Geranium (eterisk olja)

Kombinera alla ingredienser och blanda innan du använder den.

Efteråt kan du ge dig själv en nagelbandsbehandling med doTERAs CorrectX. CorrectX är utformad som en helt naturligt läkande salva som kan appliceras på skrapor, skärsår och blåmärken. Jag gillar verkligen att använda den på mina nagelband.Långa dagar i solen kan torka ut huden och ibland behöver vi en lite uppfräschning för huden. Testa doTERRAS lugnande after sun spray nedan och förvara det i kylskåpet hela våren och sommaren och använd efter en lång dag med trädgårdsarbete, utomhusaktiviteter eller en tid på stranden eller poolen.doTERRA lugnande after sun spray

 • 2.5 dl Aloe Vera Juice

 • 0.5 dl vegetabilisk olja

 • 1 msk E-vitamin

 • 8 droppar Lavender

 • 8 droppar Roman Chamomile

 • 8 droppar Tea Tree Oil


Det här behöver du:

 • glasflaska

 • spraymunstycke

Användning:

 • Använd efter att du varit ute i solen

 • Förvara flaskan i kylskåp för bästa resultat

 • Du behöver inte ha bränt dig för att använda denna.Här får du en liten sammanfattande snabbguide med recept du kan testa i sommar!
En produkt som du kanske märker står med ovan och som jag inte nämnt tidigare i inlägget, är Deep Blue Rub. Deep Blue är doTERRA’s blandning som är bra för värk och överansträngning i kroppen. Det överbelastar inte levern och bygger inte upp gifter i ditt system. Deep Blue består av Wintergreen, Camphor, Peppermint, Ylang Ylang, Helichrysum, Blue Tansy, Blue Chamomile, och Osmanthus. Deep Blue produkterna är bland de mest sålda av doTERRAS produkter. Den är fantastisk för att få hjälp med smärta av olika slag. Du kan läsa mer om den produkten här.


Jag hoppas att det här blogginlägget hjälper dig att hålla din trädgård giftfri, skadedjursfri och blomstrande.


Om du inte redan är en doTERRA-kund är det enkelt att komma igång! De flesta börjar med ett startpaket eftersom de är kraftigt rabatterade, du slipper medlemsavgiften och du får många oljor på en och samma gång som du kan använda till mängder av situationer. Du får då också ett välkomstpaket från mig med lite grejer som hjälper dig att komma igång samt en frivillig onlinekurs som heter ”Jag har oljor – vad gör jag nu”.Det finns inga krav på att du behöver handla regelbundet eller alls igen om du inte vill. Du kan se det ungefär som ett medlemskap i Åhlens eller Kicks fast du får 25% på hela sortimentet under ett år om du VILL handla mer.


Vill du inte börja med ett startpaket utan har egna önskemål på produkter i deras sortiment som du vill ha, inga problem! Du kan bli medlem ändå och få samma 25% rabatt, fast då tillkommer ca 250 kr i medlemsavgift.


Vill du inte alls bli medlem men ändå köpa oljor så finns det möjlighet till det också, men då får du inte 25% på det du beställer.


Så oavsett hur du vill handla så är du varmt välkommen och jag hjälper dig mer än gärna. Kanske känner du att du vill veta mer innan du bestämmer dig, då är du varmt välkommen att gå en gratis kurs hos mig. Antingen går du den "live" fast via zoom, aktuella kursdatum hittar du på förstasidan, men du kan också gå kursen genom att titta på en förinspelad kurs på youtube, den kursen hittar du här.


Hör av dig om du behöver hjälp så gör vi det tillsammans.

Du når mig på noomi@familjen-forsberg.se


Meddela mig när du lagt din beställning (om du valt att bli medlem) så skickar jag ditt välkomstpaket från mig också!


Är du redan kund? visst vet du att du har möjlighet att få ytterligare 10-30% tillbaka på din beställning i form av poäng som du kan byta till produkter samt möjlighet att varje månad få månadens produkt gratis. Dessutom har du möjlighet att få hela frakten tillbaka i poäng som du kan lösa in för produkter.


Genom att välja att lägga din beställning som en LRP (Loyalty Rewards Program) beställning är du automatiskt med i det programmet. Läs mer här!


Lycka till med din trädgård och/eller dina plantor inomhus och varmt välkommen om du också vill börja använda oljor!


Senaste inlägg

Visa alla

Comentários


bottom of page