top of page

Eteriska oljor i trädgården

Uppdaterat: 7 okt. 2022Första sommarmånaden är här och kanske är du en av dem som satte dina tomater från frö för länge sen och redan har fått dina fingrar jordiga flera gånger i år. Själv fullkomligt älskar jag vackra trädgårdar och det bästa jag vet är när barnen eller mannen kommer hem med blommor (köpta eller blockade från skogen intill). Men jag är inte så bra på att ta hand om växterna, varken de jag har inomhus eller utomhus. Vi har en rätt stor tomt, men jag liksom glömmer att vattna. Det är där jag går bet. Så egentligen är det helt fel att det är jag som skriver om detta ämne, men ni kan känna er lugna, det ni kan läsa i detta blogginlägg kommer inte från mig, utan jag har samlat information från experter på området som har hinkvis med erfarenhet från år av trädgårdsarbete med eteriska oljor och som har lyckats fenomenalt.


Det du framför allt kommer att lära dig här är tips på vad du kan använda för att avvisa insekter och skadedjur när du är utomhus, hur du kan förbättra växternas ”hälsa”, hur du kan "kompisplantera" med eteriska oljor och vad du kan använda på din kropp när du spenderar sommardagarna ute i solen och på knä med händerna i jorden. Något av det jag tycker är så fascinerande med eteriska oljor är att de är så otroligt mångsidiga. Några av de eteriska oljorna vi ska prata om i det här blogginlägget kanske du redan har hemma och använder för bättre sömn, förbättrad matsmältning eller mer energi och nu ska jag visa dig hur du också kan använda dem i din trädgård.

Varför vill du använda dig av eteriska oljor i trädgården?

  • Eteriska oljor kommer från olika plantdelar där man genom att varsamt ångdestillera eller kallpressa växtdelarna bevarar egenskaperna som håller växterna vid liv. Eteriska oljor är alltså plantornas immunförsvar och vet man det är det inte så konstigt att tänka sig att man kan använda dem i trädgården. .

  • Du vill undvika de syntetiska insektsmedel som visserligen hjälper till att jaga bort eller döda insekterna, men som också förgiftar både dig och jorden.

  • Du behöver bara en liten mängd jämfört med mängden du behöver om du använder de insektsmedel som finns på marknaden.

  • Oljor som Helichrysum, Clary Sage, Rosemary, Marjoram, Lavender och Wild Orange kan locka till sig bin och Helichryssum, Clary Sage, Lavender, Rosemary och Fennel lockar också till sig fjärilar

  • Ibland vill man jaga iväg skadedjur och då hittar du massor med goda råd nedan.

Skadedjur i trädgården

Ska vi börja med hur du kan använda eteriska oljor för att hålla skadedjuren borta från din trädgård. Det bästa med att använda eteriska oljor för att jaga bort insekter och skadedjur är att du dödar de inte, du jagar bara bort dem. Du kanske inte håller med mig, men jag tycker i alla fall att det är bra!

För att jaga bort de olika typer av skadedjur som finns i listan nedan, kan du göra så här: Tillsätt 5-10 droppar av de eteriska oljorna som står bredvid varje skadedjur i en 5 dl sprayflaska och fyll upp med vatten. Spraya rikligt på plantorna eller på de områden där insekterna verkar vilja vara.


Några speciella oljor i fokus


Rosemary

Den här oljan är användbar för att jaga iväg många skadedjur i trädgården. Du kan droppa några droppar på själva krukan om du vill hindra djuren från att äta upp bladen till exempel. Det har till och med visat sig att Rosmarin också funkar mot själva larverna. Rosmarin lockar också till sig fjärilar, de är helt galna i den.


Tea Tree

Den här oljan är bra mot allt som har med svampangrepp att göra på dina plantor. Du kan göra en spray med några droppar Tea Tree och resten vatten och spruta på stammen på plantorna och jorden runt om. Var försiktig med bladen dock, då Tea Tree kan göra bladen mer känsliga mot solen och du riskerar att få bladen brända.


Lavender

Fjärilar älskar Lavender, spraya på plantorna för att attrahera fler fjärilar. Lavender lockar också till sig bin, vilket vi ju behöver för pollinering. Lägg ett par droppar Lavender på en bomullstuss och lägg i krukorna eller i trädgården för att locka till dig dem.


Wild Orange

Den här oljan lockar också till sig både bin och fjärilar. Du kan droppa några droppar av Rosmary, Wild Orange och Lavender på en bomullstuss och lägga ut i trädgården och i träd/buskar/krukor.