top of page
  • noomi51

Vad kan du göra med Tea Tree?



Tea Tree Àr en hÀftig olja. Den har fler Àn 90 olika kemiska bestÄndsdelar vilket enkelt uttryckt betyder att den Àr bra för vÀldigt mycket. Man brukar beskriva Tea Tree som renande, men vad betyder det? renande för vad? Och varför kallas den Tea Tree egentligen, heter den inte Melaleuca? LÀs vidare för massor av tips, recept och intressant information om den hÀr oljan.



NĂ„gra av egenskaperna Tea Tree har Ă€r att den Ă€r antibakteriell, antiinflammatorisk, antiviral, antiseptisk, antiparasitisk och svampdödande
.pretty awesome if you ask me? Man kan alltsĂ„ med gott samvete kalla den ”renande”. Den renar frĂ„n det mesta och sĂ„ Ă€r den smĂ€rtlindrande och avsvĂ€llande ocksĂ„


PÄ grund av dessa renande egenskaper hittar du Tea Tree i mÄnga produkter ute i butikerna. Den finns i hÄrprodukter och hudvÄrdsprodukter (framför allt i akne-produkter) - men ocksÄ i ytrengöringsmedel. Om du gillar att göra dina egna hud-, hÄr- och rengöringsprodukter sÄ kommer du vilja anvÀnda Tea Tree i mÄnga av dina produkter.



Tea Tre-oljan utvinns frÄn MelalucatrÀdet, ett vintergrönt buskliknande trÀd som ursprungligen kommer frÄn Australien. Oljan framstÀlls genom Ängdestillering av bladen. Tea Tree har i Ärhundraden anvÀnts av Australiens ursprungsbefolkning, Aboriginerna, för att lindra brÀnnskador, sÄr och andra hudutmaningar pÄ grund av dess rengörande och immunbyggande egenskaper. De tog bladen och la de direkt pÄ huden dÀr behovet fanns. Det anvÀndes ocksÄ för att bekÀmpa förkylningar, feber och liknande symptom. Till detta krossades bladen och man andades in Ängorna eller la det i en dryck och tog invÀrtes.


Vi kan tacka kapten James Cook för att han tog med sig det hĂ€r till resten av vĂ€rlden, nĂ€r han 1732 gjorde sin berömda vĂ€rldsresa och landade i Australien. DĂ€r bryggde han ett kryddigt och uppfriskande te frĂ„n bladen pĂ„ MelaleucatrĂ€det och kallade det dĂ€rför "Tea Tree"
namnet har hĂ€ngt kvar sen dess. Tea Tree blev otroligt populĂ€rt och anvĂ€ndes i stor utstrĂ€ckning till dess man uppfann penicillinet .


Visste du förresten att under andra vÀrldskriget fick australiensiska soldater med sig smÄ flaskor med tea tree olja att anvÀnda som ett antiseptiskt medel om nÄgon blev sÄrad. NÀr det gnuggades i sÄr förhindrade det infektioner och hjÀlpte det att lÀka snabbt.




NÄgra tips pÄ vad du kan göra med din Tea Tre olja.

Först och frĂ€mst
.visst har du en Ă€kta och 100% ren, terapeutisk flaska Tea Tree
om inte, kan du bestĂ€lla det hĂ€r! Dessa egenskaper finns inte i syntetisk Tea Tree, utan du behöver ha en Ă€kta olja med ren vĂ€xtextrakt. Har du inte en ren olja kan du absolut inte anvĂ€nda den invĂ€rtes heller. Nedan tips gĂ€ller bara doTERRAs Tea Tree,


Ok, dĂ„ sĂ€tter vi igĂ„ng. Är du redo för massor med tips pĂ„ vad du kan göra med din Tea Tree olja?




Sinus Steamer - Om du kÀnner dig tÀppt i nÀsan kan du göra en "Sinus Steamer".

  1. Ta en kopp och tillsÀtt 2 droppar av vardera Tea Tree, Pepparmynta, Lemon och 1 droppe av Oregano.

  2. HÀll kokande vatten över oljorna i muggen.

  3. LĂ€gg en handduk över ditt huvud, BLUNDA (annars blir det starkt i ögonen) och böj dig ner över muggen och andas in försiktigt nĂ„gra djupa andetag. Ännu bĂ€ttre Ă€r det om du anvĂ€nder handduken sĂ„ att bara nĂ€san och munnen kommer över koppen och att ögonen Ă€r "utanför/ovanför" handdukskanten.

Det hÀr Àr ett oerhört populÀrt sÀtt att öppna upp andningsvÀgarna pÄ. Du kan upprepa vid behov, men avbryt om du tycker att det kÀnns för starkt.



Tea Tree för hÄret
  • TillsĂ€tt nĂ„gra droppar av oljan i din schampoflaska eller en droppe i schampot du har i handen nĂ€r du tvĂ€ttar dina skolbarns hĂ„r för att förhindra löss under hösten och vintern. Du kan ocksĂ„ bara ta 2 droppar i handflatorna och föra det igenom barnens torra hĂ„r innan de gĂ„r ivĂ€g till skolan.

  • Du kan ocksĂ„ göra en skyddande spray för dagis- och skolbarn med 10 droppar vardera av oljorna Rosmarin, Tea Tree och Peppermynta. Blanda med vatten och gĂ€rna en skvĂ€tt av en hydrolat om du har det (det hjĂ€lper oljan och vattnet att blandas. Har du ingen hydrolat sĂ„ gör det inget. Skaka ordentligt innan varje gĂ„ng du anvĂ€nder den och eftersom den hĂ€r sprayblandningen innehĂ„ller vatten ska du inte ha den mer Ă€n en mĂ„nad. Spraya regelbundet i hĂ„r och mössor.



Tea Tree för huden
  • Om du har hudirritationer eller utslag kan du applicera Tea Tree utblandat med en bĂ€rarolja direkt pĂ„ vĂ€l rengjord hud (direkt pĂ„ omrĂ„det som Ă€r irriterat) morgon och kvĂ€ll (perfekt i tonĂ„ringens ansiktsrutin). Gör det lĂ€tt för dig och gör en rollerblandning med 15-20 dr Tea Tree och fyll upp med en bĂ€rarolja sĂ„ Ă€r den redo att anvĂ€ndas direkt. Vill du kan du med fördel ocksĂ„ tillsĂ€tta ett par droppar Lavendel eller Roman Chamomile (som Ă€r lugnande) samt Frankincense eller Rosemary (som Ă€r inflammationshĂ€mmande) Gör du den hĂ€r för barn i yngre tonĂ„ren tar du fĂ€rre droppar av de eteriska oljorna.

  • TillsĂ€tt en droppe Tea Tree i din ansiktsrengöring morgon och kvĂ€ll för en extra rengörande effekt.

  • Rengör dina sminkborstar. VĂ„ra sminkborstar Ă€r stora bakteriebomber. De fĂ„ngar mikrober, döda hudceller och talg varje gĂ„ng vi anvĂ€nder dem. Om du sminkar dig varje dag bör du tvĂ€tta dem en gĂ„ng i veckan (hm
det finns rum för förbĂ€ttring hĂ€r hos fru Forsberg kan jag sĂ€ga). Det finns flera sĂ€tt att göra detta pĂ„ - hĂ€r Ă€r en metod: Blanda tvĂ„ teskedar OnGuard tvĂ€ttkoncentrat i en kopp eller glas med vatten och 3 droppar TeaTree. HĂ€r kan du ocksĂ„ anvĂ€nda andra eteriska oljor som OnGuard, Grapefruit eller Purify. Du kan ocksĂ„ lĂ€gga till en skvĂ€tt kokosolja om du vill. LĂ€gg i borstarna och lĂ„t dem dra lite innan du cirkulerar borstarna i handflatan och sköljer de med ljummet vatten.




Tea Tree för huden forts...
  • Tea Tree Ă€r ocksĂ„ bra nĂ€r du ska raka dig för att undvika skĂ€rsĂ„r! TillsĂ€tt 1 dl kokosolja (den fasta varianten som du hittar i mataffĂ€ren) i en burk med lock och lĂ€gg till ca 10 dr Tea Tree. Blanda ordentligt och applicera i tunt, tunt lager pĂ„ huden dĂ€r du ska raka dig. Raka dig sedan som vanligt.

  • Har du inte anvĂ€nt rakoljan under punkten ovan utan har fĂ„tt skĂ€rsĂ„r
 dĂ„ kan du göra din egen after-shave spray i en sprayflaska med 5 droppar vardera av en eller flera av oljorna Tea Tree, Frankincense, Lavender, Helichrysum och Myrra. TillsĂ€tt en hydrolat (vĂ„rt underbara rosenvatten t.ex) eller vanligt vatten och en skvĂ€tt bĂ€rarolja. Blanda ordentligt innan du sprayar.

  • Flera av doTERRAs egna hud- och hĂ„rvĂ„rdsprodukter innehĂ„ller Tea Tree oljan, inklusive HD-Clear-serien, som passar extra bra för problematik hud samt för yngre hud.

  • Applicera Tea Tree pĂ„ dina naglar (bĂ„de naglarna pĂ„ föttrerna och hĂ€nderna) efter duschen för att rengöra och hĂ„lla naglarna friska och förhindra samt lindra eventuella svampangrepp.

  • Har nĂ„gon i huset tagit hĂ„l i öronen? Blanda tea tree och kokosolja pĂ„ öronen för skydd.

  • Har du problem med tilltĂ€ppta bihĂ„lor med jĂ€mna mellanrum? Applicera Tea Tree över dina bihĂ„lor (över huden i ansiktet dĂ€r bihĂ„lorna finns). Även Lemon och ZenGest Ă€r bra för det hĂ€r.



Vid tillfÀlligt obehag i öronen

Om du har barn (eller om du sjÀlv) besvÀras med ont i öronen dÄ och dÄ Àr Tea Tree en olja som kan ge snabb lindring för mÄnga - gÀrna tillsammans med de eteriska oljorna basilika och lavendel.

  • Öronroller för öronbarn: TillsĂ€tt 2 dr vardera av Tea Tree, Basilika och Lavendel i en 10 ml rollerflaska. Fyll upp flaskan med en bĂ€rarolja och rolla/massera in bakom och runt öronen, INTE inuti öronen. Du kan applicera en del av blandningen pĂ„ en bomullstuss och hĂ„lla vid ingĂ„ngen till örat (eller peta in försiktigt in den i yttre delen av örat) i 20 minuter. Upprepa flera gĂ„nger vid behov. VIKTIGT! Eteriska oljor ska INTE appliceras inuti öronen.



För rengöring:
  • AnvĂ€nd Tea Tree i en doftspridare med till exempel citrusoljor för att rena luften och skapa en bĂ€ttre inomhusmiljö.

  • Gör din egen naturliga tvĂ€ttspray. AnvĂ€nd en glassprayflaska och tillsĂ€tt 2 msk OnGuard tvĂ€ttkoncentrat och nĂ„gra droppar Tea Tree. Fyll upp med vatten. Det hĂ€r Ă€r prefekt att anvĂ€nda nĂ€r du rengör duschgolvet ocksĂ„....samt faktiskt ALLA andra ytor i hemmet ocksĂ„.

  • FörlĂ€ng livet pĂ„ dina snittblommor - TillsĂ€tt 1-2 droppar Tea Tree 💧i vattnet till dina snittblommor dag 1, sen snittar du de ett par gĂ„nger under följande dagar och byter vatten efter 4-6 dagar och tillsĂ€tt samtidigt 1 droppe Tea Tree till, sĂ„ fĂ„r du njuta av dem lite lĂ€ngre. Tulpanerna pĂ„ bilden nedan Ă€r en vecka gammal!!! Helt fantastiskt vackra! Tulpaner hos mig brukar annars bara vara fina i nĂ„gra dagar.



  • Rengör tvĂ€ttmaskinen regelbundet, eftersom den ocksĂ„ samlar bakterier, mögel och smuts. Gör en sprayflaska med 2 dl Ă€ttiksprit och 1 dl vatten, tillsĂ€tt 10-15 droppar Tea Tree och 5-10 droppar grapefruktolja eller annan citrusolja. Skaka ordentligt. Spraya pĂ„ lister, i trumman och överallt. Torka av vĂ€l.


HÀr kommer nÄgra tips pÄ bra rollerblandningar med Tea Tree ocksÄ








69 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page