top of page

Vad kan du göra med Tea Tree?Tea Tree är en häftig olja. Den har fler än 90 olika kemiska beståndsdelar vilket enkelt uttryckt betyder att den är bra för väldigt mycket. Man brukar beskriva Tea Tree som renande, men vad betyder det? renande för vad? Och varför kallas den Tea Tree egentligen, heter den inte Melaleuca? Läs vidare för massor av tips, recept och intressant information om den här oljan.Några av egenskaperna Tea Tree har är att den är antibakteriell, antiinflammatorisk, antiviral, antiseptisk, antiparasitisk och svampdödande….pretty awesome if you ask me? Man kan alltså med gott samvete kalla den ”renande”. Den renar från det mesta och så är den smärtlindrande och avsvällande också


På grund av dessa renande egenskaper hittar du Tea Tree i många produkter ute i butikerna. Den finns i hårprodukter och hudvårdsprodukter (framför allt i akne-produkter) - men också i ytrengöringsmedel. Om du gillar att göra dina egna hud-, hår- och rengöringsprodukter så kommer du vilja använda Tea Tree i många av dina produkter.Tea Tre-oljan utvinns från Melalucaträdet, ett vintergrönt buskliknande träd som ursprungligen kommer från Australien. Oljan framställs genom ångdestillering av bladen. Tea Tree har i århundraden använts av Australiens ursprungsbefolkning, Aboriginerna, för att lindra brännskador, sår och andra hudutmaningar på grund av dess rengörande och immunbyggande egenskaper. De tog bladen och la de direkt på huden där behovet fanns. Det användes också för att bekämpa förkylningar, feber och liknande symptom. Till detta krossades bladen och man andades in ångorna eller la det i en dryck och tog invärtes.


Vi kan tacka kapten James Cook för att han tog med sig det här till resten av världen, när han 1732 gjorde sin berömda världsresa och landade i Australien. Där bryggde han ett kryddigt och uppfriskande te från bladen på Melaleucaträdet och kallade det därför "Tea Tree"…namnet har hängt kvar sen dess. Tea Tree blev otroligt populärt och användes i stor utsträckning till dess man uppfann penicillinet .


Visste du förresten att under andra världskriget fick australiensiska soldater med sig små flaskor med tea tree olja att använda som ett antiseptiskt medel om någon blev sårad. När det gnuggades i sår förhindrade det infektioner och hjälpte det att läka snabbt.
Några tips på vad du kan göra med din Tea Tre olja.

Först och främst….visst har du en äkta och 100% ren, terapeutisk flaska Tea Tree…om inte, kan du beställa det här! Dessa egenskaper finns inte i syntetisk Tea Tree, utan du behöver ha en äkta olja med ren växtextrakt. Har du inte en ren olja kan du absolut inte använda den invärtes heller. Nedan tips gäller bara doTERRAs Tea Tree,


Ok, då sätter vi igång. Är du redo för massor med tips på vad du kan göra med din Tea Tree olja?
Sinus Steamer - Om du känner dig täppt i näsan kan du göra en "Sinus Steamer".

 1. Ta en kopp och tillsätt 2 droppar av vardera Tea Tree, Pepparmynta, Lemon och 1 droppe av Oregano.

 2. Häll kokande vatten över oljorna i muggen.

 3. Lägg en handduk över ditt huvud, BLUNDA (annars blir det starkt i ögonen) och böj dig ner över muggen och andas in försiktigt några djupa andetag. Ännu bättre är det om du använder handduken så att bara näsan och munnen kommer över koppen och att ögonen är "utanför/ovanför" handdukskanten.

Det här är ett oerhört populärt sätt att öppna upp andningsvägarna på. Du kan upprepa vid behov, men avbryt om du tycker att det känns för starkt.Tea Tree för håret
 • Tillsätt några droppar av oljan i din schampoflaska eller en droppe i schampot du har i handen när du tvättar dina skolbarns hår för att förhindra löss under hösten och vintern. Du kan också bara ta 2 droppar i handflatorna och föra det igenom barnens torra hår innan de går iväg till skolan.

 • Du kan också göra en skyddande spray för dagis- och skolbarn med 10 droppar vardera av oljorna Rosmarin, Tea Tree och Peppermynta. Blanda med vatten och gärna en skvätt av en hydrolat om du har det (det hjälper oljan och vattnet att blandas. Har du ingen hydrolat så gör det inget. Skaka ordentligt innan varje gång du använder den och eftersom den här sprayblandningen innehåller vatten ska du inte ha den mer än en månad. Spraya regelbundet i hår och mössor.Tea Tree för huden
 • Om du har hudirritationer eller utslag kan du applicera Tea Tree utblandat med en bärarolja direkt på väl rengjord hud (direkt på området som är irriterat) morgon och kväll (perfekt i tonåringens ansiktsrutin). Gör det lätt för dig och gör en rollerblandning med 15-20 dr Tea Tree och fyll upp med en bärarolja så är den redo att användas direkt. Vill du kan du med fördel också tillsätta ett par droppar Lavendel eller Roman Chamomile (som är lugnande) samt Frankincense eller Rosemary (som är inflammationshämmande) Gör du den här för barn i yngre tonåren tar du färre droppar av de eteriska oljorna.

 • Tillsätt en droppe Tea Tree i din ansiktsrengöring morgon och kväll för en extra rengörande effekt.

 • Rengör dina sminkborstar. Våra sminkborstar är stora bakteriebomber. De fångar mikrober, döda hudceller och talg varje gång vi använder dem. Om du sminkar dig varje dag bör du tvätta dem en gång i veckan (hm…det finns rum för förbättring här hos fru Forsberg kan jag säga). Det finns flera sätt att göra detta på - här är en metod: Blanda två teskedar OnGuard tvättkoncentrat i en kopp eller glas med vatten och 3 droppar TeaTree. Här kan du också använda andra eteriska oljor som OnGuard, Grapefruit eller Purify. Du kan också lägga till en skvätt kokosolja om du vill. Lägg i borstarna och låt dem dra lite innan du cirkulerar borstarna i handflatan och sköljer de med ljummet vatten.
Tea Tree för huden forts...
 • Tea Tree är också bra när du ska raka dig för att undvika skärsår! Tillsätt 1 dl kokosolja (den fasta varianten som du hittar i mataffären) i en burk med lock och lägg till ca 10 dr Tea Tree. Blanda ordentligt och applicera i tunt, tunt lager på huden där du ska raka dig. Raka dig sedan som vanligt.

 • Har du inte använt rakoljan under punkten ovan utan har fått skärsår… då kan du göra din egen after-shave spray i en sprayflaska med 5 droppar vardera av en eller flera av oljorna Tea Tree, Frankincense, Lavender, Helichrysum och Myrra. Tillsätt en hydrolat (vårt underbara rosenvatten t.ex) eller vanligt vatten och en skvätt bärarolja. Blanda ordentligt innan du sprayar.

 • Flera av doTERRAs egna hud- och hårvårdsprodukter innehåller Tea Tree oljan, inklusive HD-Clear-serien, som passar extra bra för problematik hud samt för yngre hud.

 • Applicera Tea Tree på dina naglar (både naglarna på föttrerna och händerna) efter duschen för att rengöra och hålla naglarna friska och förhindra samt lindra eventuella svampangrepp.

 • Har någon i huset tagit hål i öronen? Blanda tea tree och kokosolja på öronen för skydd.

 • Har du problem med tilltäppta bihålor med jämna mellanrum? Applicera Tea Tree över dina bihålor (över huden i ansiktet där bihålorna finns). Även Lemon och ZenGest är bra för det här.Vid tillfälligt obehag i öronen

Om du har barn (eller om du själv) besväras med ont i öronen då och då är Tea Tree en olja som kan ge snabb lindring för många - gärna tillsammans med de eteriska oljorna basilika och lavendel.

 • Öronroller för öronbarn: Tillsätt 2 dr vardera av Tea Tree, Basilika och Lavendel i en 10 ml rollerflaska. Fyll upp flaskan med en bärarolja och rolla/massera in bakom och runt öronen, INTE inuti öronen. Du kan applicera en del av blandningen på en bomullstuss och hålla vid ingången till örat (eller peta in försiktigt in den i yttre delen av örat) i 20 minuter. Upprepa flera gånger vid behov. VIKTIGT! Eteriska oljor ska INTE appliceras inuti öronen.För rengöring:
 • Använd Tea Tree i en doftspridare med till exempel citrusoljor för att rena luften och skapa en bättre inomhusmiljö.

 • Gör din egen naturliga tvättspray. Använd en glassprayflaska och tillsätt 2 msk OnGuard tvättkoncentrat och några droppar Tea Tree. Fyll upp med vatten. Det här är prefekt att använda när du rengör duschgolvet också....samt faktiskt ALLA andra ytor i hemmet också.

 • Förläng livet på dina snittblommor - Tillsätt 1-2 droppar Tea Tree 💧i vattnet till dina snittblommor dag 1, sen snittar du de ett par gånger under följande dagar och byter vatten efter 4-6 dagar och tillsätt samtidigt 1 droppe Tea Tree till, så får du njuta av dem lite längre. Tulpanerna på bilden nedan är en vecka gammal!!! Helt fantastiskt vackra! Tulpaner hos mig brukar annars bara vara fina i några dagar. • Rengör tvättmaskinen regelbundet, eftersom den också samlar bakterier, mögel och smuts. Gör en sprayflaska med 2 dl ättiksprit och 1 dl vatten, tillsätt 10-15 droppar Tea Tree och 5-10 droppar grapefruktolja eller annan citrusolja. Skaka ordentligt. Spraya på lister, i trumman och överallt. Torka av väl.


Här kommer några tips på bra rollerblandningar med Tea Tree också
74 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page