top of page

Oljor för Anti-Aging

Uppdaterat: 7 okt. 2022

Vilka oljor är bäst att använda för att minska rynkor och åldersfläckar? och vilket är mitt absolut bästa recept på ansiktsserum för detta? Läs vidare så får du svar på detta och mycket mer.


Jag har aldrig tidigare brytt mig särskilt mycket om att ta hand om min hud…att smörja in mig tar alldeles för lång tid och inget jag vill lägga pengar på. Jag vet… De flesta kvinnor bryr sig om sånt här, men jag har aldrig gjort det…förrän jag fyllde 40 och insåg att det nog hade varit bra om jag hade börjat när jag var yngre 😊 Jag har inget emot att bli äldre men jag hade gärna väntat lite till med rynkorna. Speciellt de under hakan...var kom dem ifrån?


Det allra bästa är naturligtvis att agera förebyggande och börja betydligt tidigare än vad jag har gjort, men precis som man säger med träning ”den bästa träningen är den som blir av” så säger jag med hudvård. ”Den bästa hudvården är den som blir av”… och som är gjord med bra råvaror, får jag kanske lägga till. Använder du produkter som har kemikalier i sig så kanske du hjälper huden tillfälligt, men du tillför också saker som kan göra att andra delar av kroppen inte mår så bra t.ex. sånt som stör dina hormoner.


När vi åldras minskar kroppens kollagenproduktion. Det här börjar runt 20-årsåldern. Kollagenbrist är en stor anledning till hudens åldrande eftersom kollagen ökar hudens elasticitet och återfuktning. Det finns många oljor som kan hjälpa kroppen att tillverka mer kollagen och som därför gör dem utmärkta att använda till anti-aging.


Vad betyder anti-aging då? Ja, jag menar inte att du kan spola tillbaka tiden och helt ta bort dina rynkor tyvärr.


Huden är uppbyggd i 3 huvudlager. Det översta hudlagret kallas för Epidermis och består av två skikt, ytterst har vi hornlagret, som är ett lager av död hud som håller på att lämna kroppen och innanför det ett lager som kallas Basallagret där nya hudceller bildas.


Nästa lager är Dermislagret, eller "läderhuden". Det är den tjockaste delen av huden. Det är här som den levande huden är, där alla blodkärl finns och här finns våra talgkörtlar, svettkörtlar och hårsäckar bland annat, men också vårt försvar mot åldrande. I dermislagret finns nämligen också collagen och elastin, proteiner som påverkar hudens elasticitet, Det som gör att man får rynkor är att hudens uppbyggnad sakta ändras när man blir äldre, vilket har att göra med att bildningen av proteinerna kollagen och elastin förändras. Kollagen och elastin är det som gör huden elastisk. Nybildningen av proteinerna sker på cellnivå och påverkas bland annat av hur en människas DNA är uppbyggt. Det är alltså delvis vår genetiska uppbyggnad som påverkar hur mycket rynkor vi får när vi blir äldre så det går inte att komma ifrån det faktum att en del får mer rynkor än andra.


Det innersta lagret heter Subcutis eller "underhuden". Den består mest av fett och bindväv. Underhuden ansvarar för att koppla samman läderhuden med muskler och ben och kontrollerar dessutom kroppens värmereglering och skyddar mot stötar.


Det oljor med anti-age egenskaper kan bidra med är att de innehåller ämnen som ökar cellförnyelsen, är rika på antioxidanter som skyddar huden och ämnen som stimulerar elastin och kollagenprocesserna i huden. De hjälper också kroppen med vad som kallas homeostas - balans.


De bästa eteriska oljorna för Anti-Aging


Gererellt kan man säga att blomoljor (som Lavendel, Geranium, Jasmin, Ros osv) är bra för hudens yttre lager medan träoljor är bra för hudens djupare lager och det bästa är att blanda dessa två kategorier. Här kommer några specifika oljor som är extra bra för åldrande hud.


Frankincense

  • Frankincense kallas ofta för kungen av alla oljor. Det är den bästa oljan för anti-aging och för huden generellt.

  • Frankincense kan minska åldersfläckar och missfärgningar i huden. Om du har ojämn hudton i ansiktet eller på kroppen kan du använda frankincense till detta. Den används ofta i produkter för just dessa ändamål.

  • Frankincense är också bra för att tighta till huden. Du kan blanda 5 droppar frankincense med en matsked vegetabilisk olja och applicera direkt på områden där du vill tighta till huden. Som alltid så gäller att man behöver upprepa ”behandlingen” det kommer inte att räcka med en gång…suck…tyvärr 😊

  • Frankincense är också bra för inflammationer i kroppen och huden, samt för stretchmarks, ärr och mycket, mycket mera

Ros

  • Ros är en fantastisk olja, men också en dyr sådan. Visst