top of page

Oljor för Anti-Aging

Uppdaterat: 7 okt. 2022

Vilka oljor är bäst att använda för att minska rynkor och åldersfläckar? och vilket är mitt absolut bästa recept på ansiktsserum för detta? Läs vidare så får du svar på detta och mycket mer.


Jag har aldrig tidigare brytt mig särskilt mycket om att ta hand om min hud…att smörja in mig tar alldeles för lång tid och inget jag vill lägga pengar på. Jag vet… De flesta kvinnor bryr sig om sånt här, men jag har aldrig gjort det…förrän jag fyllde 40 och insåg att det nog hade varit bra om jag hade börjat när jag var yngre 😊 Jag har inget emot att bli äldre men jag hade gärna väntat lite till med rynkorna. Speciellt de under hakan...var kom dem ifrån?


Det allra bästa är naturligtvis att agera förebyggande och börja betydligt tidigare än vad jag har gjort, men precis som man säger med träning ”den bästa träningen är den som blir av” så säger jag med hudvård. ”Den bästa hudvården är den som blir av”… och som är gjord med bra råvaror, får jag kanske lägga till. Använder du produkter som har kemikalier i sig så kanske du hjälper huden tillfälligt, men du tillför också saker som kan göra att andra delar av kroppen inte mår så bra t.ex. sånt som stör dina hormoner.


När vi åldras minskar kroppens kollagenproduktion. Det här börjar runt 20-årsåldern. Kollagenbrist är en stor anledning till hudens åldrande eftersom kollagen ökar hudens elasticitet och återfuktning. Det finns många oljor som kan hjälpa kroppen att tillverka mer kollagen och som därför gör dem utmärkta att använda till anti-aging.


Vad betyder anti-aging då? Ja, jag menar inte att du kan spola tillbaka tiden och helt ta bort dina rynkor tyvärr.


Huden är uppbyggd i 3 huvudlager. Det översta hudlagret kallas för Epidermis och består av två skikt, ytterst har vi hornlagret, som är ett lager av död hud som håller på att lämna kroppen och innanför det ett lager som kallas Basallagret där nya hudceller bildas.


Nästa lager är Dermislagret, eller "läderhuden". Det är den tjockaste delen av huden. Det är här som den levande huden är, där alla blodkärl finns och här finns våra talgkörtlar, svettkörtlar och hårsäckar bland annat, men också vårt försvar mot åldrande. I dermislagret finns nämligen också collagen och elastin, proteiner som påverkar hudens elasticitet, Det som gör att man får rynkor är att hudens uppbyggnad sakta ändras när man blir äldre, vilket har att göra med att bildningen av proteinerna kollagen och elastin förändras. Kollagen och elastin är det som gör huden elastisk. Nybildningen av proteinerna sker på cellnivå och påverkas bland annat av hur en människas DNA är uppbyggt. Det är alltså delvis vår genetiska uppbyggnad som påverkar hur mycket rynkor vi får när vi blir äldre så det går inte att komma ifrån det faktum att en del får mer rynkor än andra.


Det innersta lagret heter Subcutis eller "underhuden". Den består mest av fett och bindväv. Underhuden ansvarar för att koppla samman läderhuden med muskler och ben och kontrollerar dessutom kroppens värmereglering och skyddar mot stötar.


Det oljor med anti-age egenskaper kan bidra med är att de innehåller ämnen som ökar cellförnyelsen, är rika på antioxidanter som skyddar huden och ämnen som stimulerar elastin och kollagenprocesserna i huden. De hjälper också kroppen med vad som kallas homeostas - balans.


De bästa eteriska oljorna för Anti-Aging


Gererellt kan man säga att blomoljor (som Lavendel, Geranium, Jasmin, Ros osv) är bra för hudens yttre lager medan träoljor är bra för hudens djupare lager och det bästa är att blanda dessa två kategorier. Här kommer några specifika oljor som är extra bra för åldrande hud.


Frankincense

 • Frankincense kallas ofta för kungen av alla oljor. Det är den bästa oljan för anti-aging och för huden generellt.

 • Frankincense kan minska åldersfläckar och missfärgningar i huden. Om du har ojämn hudton i ansiktet eller på kroppen kan du använda frankincense till detta. Den används ofta i produkter för just dessa ändamål.

 • Frankincense är också bra för att tighta till huden. Du kan blanda 5 droppar frankincense med en matsked vegetabilisk olja och applicera direkt på områden där du vill tighta till huden. Som alltid så gäller att man behöver upprepa ”behandlingen” det kommer inte att räcka med en gång…suck…tyvärr 😊

 • Frankincense är också bra för inflammationer i kroppen och huden, samt för stretchmarks, ärr och mycket, mycket mera

Ros

 • Ros är en fantastisk olja, men också en dyr sådan. Visste ni att det krävs mer än 60 rosor för att få fram 1 droppe eterisk olja, ni hajjar vilken koncentrerad skönhet vi har i bara en droppe. Rosolja är fantastisk för huden och har egenskaper som hjälper mot anti-aging.

 • Rosolja är otrolig för torr hy och rynkor.

 • Ros har massor med vitamin C i sig och uppmuntrar kroppen att producera mer kollagen.

 • Tillsätt ett par droppar rosolja till en tesked vegetabilisk olja och applicera i ansiktet för att hjälpa till med fina linjer och rynkor.Myrra

 • Myrra tillsätts ofta i skönhetsprodukter för sina angi-aging egenskaper och den är väldigt effektiv när det gäller att föryngra huden.

 • Om du tillsätter myrra till din dagliga hudvårdsrutin kan den hjälpa med bland annat torr hud, rynkor, åldersfläckar samt generell hudhälsa.

 • Blanda 3-5 droppar Myrra med en matsked vegetabilisk olja och applicera direkt på huden.Helichryssum (Hedblomster)

 • Hedblomster kallas också för den odödliga eller den för evigt blommande blomman. Hedblomster har många underbara egenskaper som är bra för huden.

 • Applicera hedblomster i ansiktet dagligen för att minska fina linjer och rynkor.

 • Hedblomster har föryngrande, återuppbyggande och renande egenskaper som ger din hy ett hälsosamt ”glow”Lavendel

 • Lavendel är underbar för huden och väldigt effektiv för att lugna sår och brännskador samt andra utslag.

 • Du kan tillsätta den i din ansiktskräm eller göra ditt eget serum med någon av de vegetabiliska oljorna nedan till exempel och ett par droppar lavendel.Sandelträ

 • Sandelträolja kan hjälpa till att tighta upp huden och jämna ut hudtonen.Jasmin

 • Jasminoljan är full av antioxidanter och fantastisk för anti-agingMagnolia

 • Den här skönheten är väldigt kraftfull. Tillsätt till dina befintliga hudvårdsprodukter för att hjälpa till att hålla huden ren och återfuktad
Vegetabiliska oljor för anti-aging


Granatäpplekärnolja

 • Granatäpplekärnolja hjälper huden att kännas ung och frisk

 • Kärnoljan från granatäpplet innehåller antioxidanter som effektivt skyddar mot fria radikaler (kända för att påskynda hudens och cellernas åldrande)

 • Oljan främjar också elasticiteten i huden samt skyddar och förhindrar hudskador

 • Applicera granatäpplekärnoljan direkt på huden för att få hjälp med rynkor och fina linjer


Jojobaolja

 • Det här är egentligen inte en olja utan ett vax, men kallas av någon anledning ändå för olja. Det är den ”olja” som mest liknar hudens eget sebum och är fantastisk att använda på huden, framför allt på huden i ansiktet.

 • Jojobaoljan absorberas lätt in i huden och hjälper den att återfuktas samt reducerar fina linjer och rynkor

 • Den här oljan passar de flesta hudtyper


Mandelolja

 • Den här oljan är väldigt lätt och ljus i färgen med en något söt och nötig doft. Den är känd för sina återfuktande egenskaper. Har du nötallergi kan du vilja vara försiktig med denna olja men förutom det är det en olja som passar de flesta hudtyper.


Kokosolja

 • Jag använder nästan uteslutande fraktionerad (flytande) kokosolja i mina rollerblandningar eftersom den är färglös och doftfri. Men när jag gör blandningar för huden som ansiktsserum eller rollers för nagelband, eksem, utslag mm, då väljer jag oftast jojoba eller mandelolja.


Makadamiaolja

 • En halvfet olja som absorberas lätt av huden. Oljans sammansättning av fettsyror liknar hudens egen, vilket gör makadamiaoljan särskilt bra för vård av känslig och torr hud.

 • Rik på Omega 7 . Omega 7 är en fuktighetsbevarande och regenererande fettsyra som finns naturligt i huden, men som minskar med åldern och är därför bra att använda i naturliga anti-age produkter. Den är också underbar som massageoljebas eller som bas i hårolja för torrt och skört hår.


Arganolja

 • Arganolja innehåller hela spektrat av mättade, enkel- och fleromättade fettsyror som skyddar och stärker överhuden. Tillsammans med oljans unika bioaktiva ämnen ger arganoljan en effektiv naturlig hudvård som är bra för anti-aging och ärrbildning.

 • Oljan är mjukgörande och återfuktande och är åt det halvfeta hållet. Den passar därför bra att blanda med oljor som är torrare som t.ex. granatäpplekärnolja

 • Arganolja är även en bra hårolja som återfuktar och ger håret lyster – effektiv till vård av torrt, skadat och flygigt hår.


Olivolja

 • Den här oljan undviker jag faktiskt, fast jag har den i mitt favoritserum så då får den halka med. Anledningen till att jag ofta undviker den är för att den doftar mycket och lämnar ofta ett oljigt lager på huden och tränger inte in lika bra, å andra sidan är den väldigt rik på antioxidanter och är läkande för torr hy


Hur kan du använda dessa oljor till Anti-Aging


Gör en rollerflaska för anti-aging

 1. Du kan välja bland ovan eteriska oljor efter önskemål. I en 10 ml rollerflaska kan du ta totalt ca 5-30 droppar eterisk olja. I ärlighetens namn tycker jag att du hellre ska hålla dig i den lägre vågskålen, det räcker.

 2. Fyll upp med någon av de finare vegetabiliska oljorna. Exempel på dessa är Granatäpplekärnolja, jojobaolja, mandelolja, makadamiaolja, även en skvätt olivolja kan vara på sin plats här.

 3. Blanda och du är klar att använda den. Rolla i ansiktet och på hals och händer där tecknen på åldrande syns mest.

 4. Undvik att få eterisk olja i ögonen, det svider ordentligt. Skulle det ändå hända så ska du inte skölja med vatten, utan använd en vegetabilisk olja i ögonen istället så lindrar du obehaget.


Använd i lotion

Du kan också bara tillsätta några droppar av valfri (a) eteriska oljor i din befintliga ansiktskräm eller lotion. Detta kan du göra direkt i burken/Flaskan och röra om eller så tar du en liten klutt lotion i handflatan och tillsätter någon droppe för en engångsapplicering.


Gör ett ansiktsserum

Det här är nog mitt favoritsätt att använda oljor för åldrande hud. Jag har en favoritblandning som jag använder varje morgon och kväll och som jag fullkomligt älskar. doTERRA har underbara hudvårdsserier där du kan köpa färdigblandade produkter om du inte är en gör-det-självare. Det jag gjorde var att jag köpte deras ansikts serum (och alla andra produkter också för de är verkligen underbara) men när serumet tagit slut, gjorde jag mitt eget serum med samma oljor och har bara fyllt på den sen dess.


Här kommer receptet på mitt absoluta favoritserum för ansiktet och

Anti-Aging:

Innan du får receptet vill jag bara säga att du inte måste använda just de oljor jag har valt. Ta de oljor du har hemma av de jag har nämnt ovan och gör ditt eget recept, men den här älskar jag!


 • Ta en 15 ml flaska (du kan återanvända en tom doTERRA flaska och sätta på en pumptopp istället)

 • Tillsätt följande eteriska oljor:

o 1 dr Frankincense

o 1 dr Sandelträ (Hawaiian sandelwood)

o 1 dr Lavender

o 1 dr Myrra

o 1 dr Helichryssum (Hedblomster)

o 1 dr Ros (eller 5 dr Rose touch). Har du inte ros kan du byta ut den mot Geranium.

 • Fyll upp med följande vegetabiliska oljor eller välj de vegetabiliska oljorna du har hemma:

o 2,5 ml makadamiaolja

o 2.5 ml olivolja

o 10 ml jojobaolja

 • Blanda och applicera i ansiktet på rengjord hud morgon och kväll.


Till sist...

Till sist vill jag också slå ett slag för doTERRAS två drottningar bland produkter för ansiktet. Den ena heter Yarrow-pom. Yarrow är den eteriska oljan och pom står för pommegrannate seed oil (Granatäpplekärnolja) så det här serumet är färdigblandat och helt underbart för huden. Du kan också ta den invärtes. Listan på vad den här produkten är bra för är värd ett helt eget inlägg så jag nämner den bara här.


Den andra är en roller med enbart eteriska oljor som heter Salubelle (på bilden nedan heter den Imortelle, men i Europa heter samma oljeblandning Salubelle). Den innehåller Frankincense, Sandelträ, Ros, Helichryssum, Myrra och Lavendel. Den kommer outspädd så du kan antingen använda den direkt på huden i ansiktet eller blanda ut med en vegetabilisk olja så räcker den mycket längre.Senaste inlägg

Visa alla

Kommentare


bottom of page