top of page

Är du hostig, har ont i halsen och är allmänt hängig? här kommer lite naturliga tips du kan testa!

Uppdaterat: 6 okt. 2022


Känner du dig hostig, kanske lite snuvig... ont i halsen och allmänt hängig? Finns det något du kan göra för att hjälpa kroppen i de situationerna? Hemma hos oss går vi till vårt oljeskafferi så fort vi känner att något är på gång. Där finns det oljor vi kan ta i förebyggande syfte för de som inte är drabbade (än) men också för den stackare som kämpar med de här symptomen. Vår skapare var så smart att han la ner de här skatterna i naturen, som vi kan använda till hjälp i livets alla situationer.


Som vanligt kommer du inte höra mig säga att eteriska oljor botar något, men de kan hjälpa kroppen hantera olika situationer, allt ifrån förkylningssymptom till olika känslor. I vår familj använder vi de här verktygen till ALLT!


Det du får lära dig i det här inlägget är bland annat vilka eteriska oljor som är bra för de olika bekymmer man ofta har i samband med förkylningar. Vi går igenom de tre olika sätten man kan använda eteriska oljor på och exempel på hur du kan få lindring med hjälp av dessa olika sätt.


För användning på kroppen får du recept på hur du gör din egna vapo rub-salva och en rollerblandning. Du får också några bra recept på hur du kan använda den aromatiskt, till exempel i din doftspridare, "sinus steamer" och i näsinhalator (och vad är en näsinhalator egentligen?) och hur du kan göra om du istället vill ta något invärtes för att lindra besvären.


Tänk vad impad din familj och dina vänner kommer bli när du svänger förbi dem när de känner sig hängiga och ger de lite lindring i form av egengjorda produkter. De behöver ju inte veta hur enkelt det faktiskt var 


Några exempel på bra eteriska oljor för att stödja immunförsvaret


Först och främst...vilka oljor är bra för den här typen av besvär? Nedan ser du en lista på några av oljorna du kan använda:


💧"Air" – öppnar upp andningsvägarna och verkar kylande på kroppen

💧Cinnamon Bark (kanel) - kraftfull immunförstärkande eterisk olja

💧Clove (kryddnejlika) - i likhet med kanel har kryddnejlika också immunförstärkande egenskaper och kan verka lite bedövande vid obehag i kroppen, framför allt för tänderna. Superbra vid tillfällig tandvärk till exempel. Lite off topic kanske eftersom vi pratar om förkylningssymptom, men jaja.

💧Eucalyptus - Öppnar upp luftvägarna.

💧Frankincense - den här är bra för allt! antiinflammatorisk, bra för immunförsvaret, hjälper till

att minska slem i andningsvägarna, bakteriedödande

💧Ginger (Ingefära) – Inflammationslindrande, antibakteriell och kan lindra halsont. en naturlig antihistamin, antiinflammatorisk, antibakteriell, antiviral, har svampdödande egenskaper och lindrar illamående

💧Lavender - Antibakteriell och bra för inflammation, är en naturlig antihistamin, Som en bonus kan den här oljan hjälpa till att få dig att slappna av i kroppen och kan främja en hälsosam sömn

💧Lemon (Citron) - Boostar immunförsvaret, en mild detox, håller lymfsystemet i rörelse, stödjer andningsvägarna, lindrar svullna bihålor, bakteriedödande, slemlösande

💧Marjoram (Mejram) - främjar klar andning

💧OnGuard – antiviral, antibakteriell, antimikrobiell och svampdödande, bra för immunförsvaret

💧Oregano – antibakteriell, antiviral, slemlösande (en ”het” olja, så var noga med att späda ut den ordentligt i en bärarolja eller salva)

💧Peppermint - främjar klarare andning. Kan lindra huvudvärk, halsont, illamående och obehag i magen. Verkar också kylande för kroppen om du har en förhöjd kroppstemperatur eller känner dig varm.

💧Rosemary (Rosmarin) – lugnande, slemlösande, kan hjälpa till att lindra halstäppa från allergiliknande tillstånd-, förkylningar- eller influensaliknande symptom. Har antiseptiska och kramplösande egenskaper

💧Siberian Fir (Sibirisk tall) – öppnar upp andningsvägarna, verkar avsvällande på bihålorna, eller om man har allergiliknande besvär

💧Thyme (Timjan) - antiviral, antimikrobiell, avsvällande och slemlösande bra för lungorna, hjälper till vid hosta och matsmältningsbesvär, är antiseptisk och sammandragande

💧Tea Tree – Avsvällande, renande och slemlösande


Nedan kan du kika på en kort sammanfattning av hur du kan använda eteriska oljor vid förkylningssymptom, men för att få recept och ännu fler tips. kan du fortsätta läsa under videon
De tre olika sätten att använda eteriska oljor

 1. På kroppen (utspädd med en bärarolja)

 2. Aromatiskt (genom att andas in den)

 3. Invärtes (inte alla oljor kan användas på det här sättet. Var noga med att ta reda på vilka oljor du kan ta invärtes innan du testar den här metoden)


1. På kroppen

Du kan använda eteriska oljor på kroppen om du blandar ut den med en bärarolja av något slag, nedan får du tips på den här metoden


Gör din egen vapo rub - salva?

Är du uppvuxen med ”Vicks vapo rub”? Min mamma var det och många av våra vänner som är uppvuxna utomlands har också talat sig varma om just ”Vicks vapo rub”. För er som inte vet vad det är, så är det en salva som man använder när man har förkylningssymptom och som verkar lindrande på bland annat andningen. Jag hittade en burk med en sån här salva när vi var i England för ett par år sen och passade på att köpa den för att testa. Den är underbar, men det är faktiskt riktigt enkelt att göra din egen naturliga vapo rub (jag lovar) och den är otroligt effektivt.


Kan du blanda ihop ingredienser som får smälta ihop i ett vattenbad, droppa i några droppar av olika oljor och hälla upp det i burkar så kan du göra det här också.


Jag kan förstå om du kanske tänker att det här verkar "svårt"…men min gissning är att det du egentligen tänker är…vart köper jag de här råvarorna? för när du väl har dem är det verkligen inte svårt! ...och var du kan köpa råvarorna kan jag berätta för dig. Längst ner i inlägget kan du se var du kan få tag på både eteriska oljor av terapeutisk kvalitet, men också vegetabiliska oljor och fetter.Att göra din egen vapo rub är superenkelt. Om du vill göra en sats som ni klarar er på inför höst- och vintersäsongen kommer här ett tips på ett enkelt recept.


När man blandar enbart olje- och/eller smörbaserade produkter, utan vatten, så är det inte så noga med ratiot av de olika ingredienserna. Du kan göra lite som du vill. Vill du ha en fastare slutprodukt tar du mer av de hårda råvarorna som bivax eller kakaosmör, vill du ha den lösare slutprodukt tar du mer av de lösare råvarorna som kokosolja eller sheasmör. Du kan höfta lite. Men ta inte mer eterisk olja än du behöver. Kom ihåg att det räcker med väldigt lite för att få en stor effekt


I det här receptet har jag kokosolja (den du köper på ica som är fast för det mesta men som smälter på sommaren). Jag har också kakaosmör (sheasmör kan du också ta), bivax och eteriska oljor.Här kommer själva receptet:

Blanda följande ingredienser och låt smälta i ett vattenbad:

 • 0,5 dl kokosollja

 • 0,5 dl kakaomör eller sheamör

 • 2 msk bivax

När allt har smält ställer du undan skålen och låter den svalna en aning (ett par minuter räcker). Tillsätter du de eteriska oljorna när blandningen är för varm försvinner en del av de terapeutiska egenskaperna och det vill vi ju inte. Vänta dock inte för länge så det hinner stelna.


Tillsätt sedan de eteriska oljorna i den flytande blandningen. Jag har listat ett gäng eteriska oljor lite längre ner, som alla är bra och kan hjälpa vid förkylningssymptom. Du kan blanda som du vill beroende på vilken effekt du vill ha och vilka oljor du har hemma. I mitt recept har jag i följande denna gång:


💧7 dr Eucalyptus (öppnar upp andningsvägarna)

💧7 dr Pepparmynta (öppnar upp andningsvägarna, hjälper till med klar andning)

💧7 dr Citron (slemlösande, bra för immunförsvaret)

💧7 dr Clove bud (bra för immunförsvaret)

💧7 dr Rosemary (antiseptisk, slemlösande, lugnande)

💧7 dr Tea Tree (avsvällande och slemlösande)


Lite längre ner kan du se ungefär hur många droppar totalt du kan ha beroende på om du gör blandningen för vuxna eller barn. Mitt recept ovan är för vuxna.


Har du inte alla de här ingredienserna hemma och behöver röra ihop något snabbt kan du bara blanda ut någon/några av nedan exempel på eteriska oljor med en valfri vegetabilisk olja och smörja på kroppen. Gör det inte mer omständigt än vad det behöver vara.Förvara den i en glasburk med lock och använd vid behov.Hur kan du använda din hemgjorda vapo rub-salva?

Åh….du kan använda den här på många olika sätt.

 • Du kan smörja in den under fötterna och sätta på strumpor antingen när du ska sova eller under dagen.

 • Du kan också smörja in den på bröstet/bringan, på halsen, längs med ryggraden och/eller bak i nacken. Har du den här är det lättare att få den öppnande effekten på andningen eftersom ångorna lättare når näsan.

 • Man kan också smörja lite under näsan, men var försiktig så du inte får det i näsan, det svider.

 • Du kan även blanda ut lite i hett vatten och böja huvudet över den heta ångan och andas in, gärna under en handduk. Var försiktig med ögonen om du gör detta, då det kan irritera och svida, så blunda gärna. Se lite längre ner ett tips på hur du kan göra en ”sinus steamer” om du inte vill göra salvan men vill få del av den här otroligt häftiga upplevelsen att andas in ångorna när du är täppt i näsan.


Du ska INTE ta den här blandningen invärtes på grund av bivaxet.


När du applicerar din egengjorda vapo rub på barn är det alltid bra att applicera den på ett område som de inte kan nå med händerna, för att undvika att de får de eteriska oljorna i ögonen eller i munnen. Att applicera det längs ryggraden är superbra både för med anledning av detta, men också för att applikation på ryggraden gör att det blir en systematisk effekt och det kan ännu lättare hjälpa till att stödja kroppen. Under fötterna är också jättebra, framför allt om du sätter på barnet ett par sockor direkt efteråt.


Hur mycket eterisk olja kan du ha i din vapo rub?

Receptet ovan blir till ca 1.5 dl vapo rub. Nedan kan du se ungefär hur många droppar eteriska oljor du kan tillsätta i ditt recept totalt.

 • Vuxna: 30-40 droppar eteriska oljor

 • Barn 13 år och yngre: 15-20 droppar eteriska oljor

 • Spädbarn under 1: 8-10 droppar eteriska oljor

Hur länge håller din vapo rub?

Det är viktigt att det inte kommer vatten i blandningen, håll särskilt koll på detta när du gör ditt vattenbad. Vatten är nämligen grogrund för bakterier samt mögel och har du vatten i blandningen kommer det göra att din vapo rub inte håller mer än ett par dagar innan den blir dålig.


Eftersom den här blandningen inte innehåller vatten håller den ungefär lika länge som det kortaste datumet på dina råvaror. Om t.ex. kokosoljan går ut först, så är det detta datum du ska ha koll på. Vill du förlänga hållbarheten något kan du tillsätta några droppar e-vitaminolja, som är ett naturligt konserveringsmedel.


Vill du göra en rollerflaska istället?

Den här rollern är bra för att öppna upp andningsvägarna och det var en vän som hittade den på nätet. Den är riktigt bra, så jag gjorde en både till henne och till mig själv.


I en 10 ml rollerflaska tillsätter du:

💧10 dr Eucalyptus 💧10 dr Tea Tree 💧4 dr Rosemary 💧2 dr Peppermint


Fyll upp med en bärarolja och använd på samma sätt som din vapo rub salva.2. Aromatiskt

Det snabbaste sättet att ta del av de fantastiska egenskaperna från eteriska oljor är aromatiskt. Alltså att lukta på dem. Det tar 22 sekunder för molekylerna att nå hjärnan på det här sättet. Via luktnerven kommer molekylerna in i det limbiska systemet där våra känslor (amygdalan) och minnen (hippocampus) sitter. Även kontrolltornet för vårt hormonsystem (Hypotalamus) sitter här, då du får direkt audiens till denna del av hjärnan bara genom att dofta på de rena eteriska oljorna.

Använd en doftspridare eller näsinhalator

Det finns lite olika aroma-inhalatorer att välja bland. I min webshop hittar du ett gäng som är väldigt smidiga och påminner om de vi använde som barn för att få bukt med nästäppa. De har vi ett gäng av hemma (barnen har var sin med pepparmynta och lite apelsin just för att bli av med ev. nästäppa). Det följer med ett litet filter som man droppar de eteriska oljorna på. När du har droppat dropparna på filtret sätter man på locket och väntar ett par timmar så är den klar sen.


Doften håller i flera veckor!


Här kommer några förslag på blandningar som du kan använda i inhalatorn, men de funkar lika bra att ha i doftspridaren också. För användning i doftspridaren kan du bara minska lite på totala antalet droppar så det blir max 10 dr totalt.Wellness boost 💧3 onguard 💧3 pepparmynta 💧3 frankincense 💧3 lemon 💧3 tea tree Support vid Säsongsallergier 💧5 lavendel 💧5 lemon 💧5 pepparmynta


Clear airways 💧4 dr Eucalyptus 💧4 dr Tea Tree 💧2 dr Rosemary 💧1 dr Peppermint


Du kan också blanda andra oljor från listan längre upp i inlägget och göra din egen blandning beroende på vilken effekt du vill ha.


Sinus Steamer

När du känner att du börjar bli täppt i näsan eller om du varit igentäppt ett tag och behöver rensa bihålorna så är det här ett fantastiskt knep som hjälper till att öppna upp andningsvägarna. . Gör så här: Koka upp vatten och tillsätt: 2 droppar Citron 2 droppar Tea tree (Melaleuka) 2 droppar Pepparmynta 1 droppe Oregano . Häll det kokande varma vattnet över oljorna i en mugg. Lägg en handduk över ditt huvud, BLUNDA (annars blir det lite starkt för ögonen) och böj dig ner över muggen och andas in försiktigt några djupa andetag. Ännu bättre är om du använder handduken så att bara näsan och munnen kommer över koppen och att ögonen är ”utanför/ovanför” handdukskanten. . Det här är ett oerhört populärt knep som många använder sig av. Du kan göra om det så ofta du behöver det, men avbryt om du tycker att det känns obehagligt/blir för starkt.3. Invärtes

Inte alla oljor kan tas invärtes, du behöver ta reda på om de oljor du vill använda går att tas invärtes. Se till att du inte tar mer än rekommenderat invärtes heller.

Honung för lindring vid hosta

Testa den här om du har besvär med hosta och vill ta något invärtes, funkar bra för ont i halsen också. Har du köpt ett startpaket med oljor så har du alla oljor du behöver hemma. Vill du göra den extra kraftfull kan du lägga till timjan och ingefära också. Jag skulle inte ge detta till barn under 6 år. Ger du den till barn över 6 år så ta bara hälften så mycket. Gör så här: 💧Ta en glasburk (eteriska oljor ska vara i glas eller stål, aldrig plast) 💧Häll i ca 90 gram honung (ca 6 msk) välj gärna en lokal, ekologisk variant Tillsätt följande eteriska oljor: 💧6 dr Pepparmynta (skippa den här oljan om du ammar) 💧3 dr On Guard 💧6 dr Citron 💧6 dr Frankincense 💧2 dr Apelsin (har du den inte, kan du ta nån extra droppe On Guard eller Citron istället) 💧6 dr Lavender 💧Valfritt: 2 dr Timjan och 2 dr Ingefära Blanda ordentligt och ta 1 tsk i en kopp varmt vatten/te var 2-4:e timme. 👉Honung har många bra egenskaper, den har bl.a. antibakteriella och antiinflammatoriska egenskaper och används för att behandla säsongsallergier, hosta, torr hy, förstoppning och för att förbättra immunförsvaret bland annat.
Var köper jag råvarorna?

Jag älskar att handla på nätet och det finns många bra ställen som säljer naturliga råvaror. Många av dessa har också eteriska oljor, men de vill du inte beställa därifrån. Inte om du vill att de ska ha någon terapeutisk effekt i alla fall, och det är ju liksom det den här blandningen har till syfte att hjälpa till med 


 • Vegetabiliska oljor, fetter och vax hittar du bland annat på: Opella. Klicka här för att komma dit

 • Gällande de eteriska oljorna av terapeutisk kvalitet (du ska inte använda något annat än helt rena oljor av terapeutisk kvalitet), hör av dig till mig så hjälper jag dig att få de bästa oljorna till det bästa priset, eller gå in här och beställ dem direkt.

 • Näsinhalator och doftspridare hittar du i min webshop, klicka här för att komma dit!Senaste inlägg

Visa alla

留言


bottom of page