top of page

"Purefume" – Så här ENKELT gör du din egen naturliga och helt rena parfym själv!

Uppdaterat: 7 okt. 2022


Du kommer att älska det här! Jag ska lära dig hur du kan göra din alldeles egna purefume…det vill säga en parfym som inte innehåller ens en gnutta kemikalier utan som tvärtom är BRA för dig, som hjälper kroppen att fungera som den ska, som hjälper hormonerna i din kropp att komma i balans. Inte något som tvingar kroppen till något den inte vill, utan som HJÄLPER kroppen att fungera som den är tänkt att göra….och du kan göra det samtidigt som du doftar himmelskt!


Du ska få lära dig hur du kan göra en purefume ”PÅ RIKTIGT". Det är inte svårt men det finns några tips och tricks som man kan tänka på om man vill ge sin purefume det där lilla extra. Du har säkert hört talas om topp, mellan och basnoter och att det är bra att blanda dem för att få en doft att ”stanna kvar” längre. Det är dock bara en rekommendation och inget du måste tänka på om det känns krångligt. Du kommer också få lite tips och också ett stort gäng härliga recept på purefumer som du kan göra själv. Är du ingen gör-det-självare? Då finns det färdiga rollerflaskor att beställa från doTERRA med ren eterisk olja färdigblandad med en bärarolja som du kan börja använda direkt, vad sägs om Jasmin, Magnolia, Lavendel, Ros, Neroli eller en blandning av olika oljor som heter "Whisper". Dessa dofter är helt fantastiska!


Byt ut din vanliga parfym mot en ren purefume

Jag vill inte komma med någon pekpinne, men är det något jag verkligen rekommenderar att man byter ut mot ett naturligt alternativ, så är det parfym. Parfymer innehåller sjuka mängder kemikalier och nervgift som absolut inte hör hemma i vår kropp. De kan snarare göra oss riktigt sjuka, men eftersom det förgiftar oss gradvis, märker vi det inte så lätt. Så om du har en egen ren purefume och kan tänka dig att använda den t.ex på vardagar och endast till fest använda din vanliga parfym…så har du gjort din kropp en STOR tjänst. Men jag tror att du kommer gilla dina rena purefumer så mycket att du kommer vilja använda dem jämt.


Var inte rädd för att experimentera…

Det kan vara bra att känna till att det inte är så noga när det handlar om att blanda eteriska och vegetabiliska oljor. Du kan egentligen inte göra fel. Man kan jämföra det med att laga mat. Du kan krydda lite som du vill och ta med en extra krydda om du ”känner för det” och det kan bli gott eller mindre gott, men det blir liksom inte ”fel”. (När du bakar däremot så bör du vara mer noggrann). Det enda du behöver känna till när du ska göra purefume eller andra blandningar är att inte ta för mycket eterisk olja. Det räcker med 10-40 droppar totalt, jag brukar använda mellan 20-30 droppar). Sen fyller du upp flaskan med en bärarolja (vegetabilisk olja)


Vad behöver du

Det du behöver för att göra din egen purefume är eteriska oljor, en bärarolja och en rollerflaska (10 ml brukar jag använda). Som bärarolja kan du välja vilken vegetabilisk olja du vill, t.ex Rapsoloja, Solrosolja, Jojobaolja, Mandelolja, Argaolja osv. Olivolja kan du också ta, men det är inget jag rekommenderar eftersom de kan täppa till porerna och har en ganska distinkt doft i sig själv. Den vegetabiliska olja jag använder när jag gör purefumer är fraktionerad (alltid flytande) kokosolja (finns på Amazon.se bland annat). Jag använder den för att den är färglös och för att den inte har en egen doft. Man vill ju att den eteriska oljan ska vara den tongivande doften. Låt inte bristen på en speciell bärarolja hindra dig dock, ta den sort du har hemma.


Varför en bärarolja?

Det bäraroljan gör är att den ser till att den eteriska olja inte avdunstar direkt, utan stannar kvar och tränger in i huden. Den gör också att den eteriska oljan inte blir för stark för huden. Många tror att en bärarolja gör den terapeutiska aspekten av eterisk olja mindre, men det är faktiskt tvärtom. Det gör den mer effektiv och snällare för huden.


Eteriska oljor

Har du redan bra eteriska oljor hemma….grattis, you rock! Har du inte det så hjälper jag dig gärna. Vill du leta eteriska oljor själv så kan du behöva göra lite research först. Du försöker ju bli av med kemikalierna. Ca 75-80% av alla eteriska oljor du hittar i butiker och på nätet är syntetiska och har ingen som helst terapeutisk påverkan på dig, tvärtom så bidrar de också till att du får i dig mer kemikalier. Du vill ha eteriska oljor av terapeutisk kvalitet och som är ordentligt testade. Du vill helst kunna se testresultaten. Om du ber att få se det och de säger nej, så köp de inte. Finns det många mellanhänder så köp de inte då heller. Innan jag köpte doTERRAs oljor köpte jag en hel drös med oljor från en leverantör som jag har stort förtroende för när det gäller andra produkter. Men dels fungerade de inte när jag testade att göra olika rollers och när jag frågade de om jag kunde ta deras Lavendel invärtes så blev det ett väldigt liv. ”NEJ, absolut inte. Vi tar inget ansvar för innehållet i de här oljorna, det är så många mellanhänder”. Jag gillar fortfarande den här butiken. De är ärliga! Men eteriska oljor köper jag inte därifrån.


Vad finns det i flaskan?

Marknaden för eteriska oljor är inte reglerad. Man får kalla en flaska ”100% pure essential oil” om bara 5% av innehållet är äkta. Det här gör att de flesta företag som tillverkar eterisk olja följer riktlinjerna och har 5% eterisk olja och resten är kemikalier av olika slag eller i bästa fall en vegetabilisk olja som de fyller upp flaskan med. De behöver inte heller ha just den eteriska olja som står på flaskan. Istället för Ros kan de t.ex. ha Palmarosa eller Geranium och blanda med doftoljor så det doftar som ros. De har inte brutit mot någon lag, men det är inte Ros du köper. Du kan inte förvänta dig att få någon terapeutisk effekt av dessa eftersom man oftast inte får det av något som är fejk  Är priserna på flaskorna lika trots att det är olika oljor ska du också dra öronen till dig. Det är inte rimligt att det ska kosta lika mycket för Frankincense som för Citron då förutsättningarna att skörda dem och arbetet med att framställa de är helt olika.


Ok, nu när du vet att du bör ha äkta, rena, testade och terapeutiska eteriska oljor så kör vi igång.Vilka eteriska oljor ska du välja då? Det är här du får experimentera lite. Vilken typ av dofter gillar du? Jag tenderar att gilla mer citrusiga och söta dofter (Wild Orange, Lime, Bergamott) medan du kanske gillar något mer blommigt (Geranium, Rose, Ylang Ylang) eller mer muskliknande (Siberian Fir, Frankincense, Vetiver).


Den enkla och snabba metoden

Ska vi göra det här väldigt enkelt och snabbt så gör du så här…välj ut några dofter som du gillar. Öppna locken och håll de under näsan. Gillar du kombinationen så kan du börja hälla i några droppar av varje olja. Du bestämmer själv hur stark du vill att den ska bli. Men som regel kan du försöka hålla dig till mella 10-40 droppar totalt av eteriska oljor. Jag brukar ha ca 20-30 droppar totalt. Sen fyller du upp nästan till toppen med din bärarolja och sen är du klar. Känner du att doften inte blev som du hoppats, så har du lite luft kvar längst upp så du kan lägga till någon av dofterna som du vill ha mer av. Du använder den som en vanlig parfym, fast med gott samvete. Så här gör jag de allra flesta av mina purefumer….snabbt och effektivt. Glöm inte att skriva ner antalet droppar av de olika oljorna du använt så du kan fylla på när det tagit slut.


För att hitta olika recept på purefumer kan du kika lite längre ner eller så googlar du eller kollar pintrest osv. Det finns massor med färdiga recept på purefumer andra har gillat, så du behöver inte uppfinna hjulet igen om du inte vill.


Den mer proffsiga metoden

Vill du göra en parfym på ett mer proffsigt sätt och på en annan nivå så ska du också tänka på några andra grejer. Vi kan börja med hur du kan tänka när du blandar för att få en balanserad doft.


Grundtanken är att man använder en blandning av toppnoter, mellannoter (hjärtnoter) och basnoter.Toppnoter är de som du känner först men som också är de som "försvinner" först. Citrusoljor är ett bra exempel. När jag applicerar en citrusolja luktar det bra i ca 30-45 minuter, men sedan försvinner doften. Toppnoter kommer att utgöra cirka 30% av din blandning.


Mellannoterna utgör huvuddelen av blandningen. De håller en längre tid och gifter ihop topp och basnoterna. Ungefär 50 % av blandningen brukar vara mellannoter. Det finns en del oljor som kan tillhöra flera notfamiljer. Lavendel till exempel kan betraktas som både en toppnot och/eller mellannot.


Basnoterna varar längst. Vetiver är ett bra exempel. När jag använder Vetiver känner jag den doften hela dagen. Samma sak med Patchouli! Basnoterna utgör cirka 20 % av blandningen. Det häftiga är att bas och mellannoterna hjälper toppnoterna att stanna kvar längre i blandningen och därför är det bra att blanda efter den här rekommendationen.


Börja experimentera för att hitta din signaturdoft. Oavsett vilka eteriska oljor du väljer så kommer den bli en unik doft när den hamnar på din kropp där den blandats med din kroppskemi. Det som luktar gott på någon annan kanske inte luktar lika bra på dig och vice versa. Procentandelen topp-, mellan- och basnoter är bara en grov riktlinje. Du kan bryta mot reglerna…som sagt, det är lite som att laga mat. Om du älskar doften av en fullständig toppnotsblandning, gå på den. Ibland är regler till för att brytas! För att börja testa ut en doftkombination som du gillar, börja med totalt ca 10 droppar. På så sätt…om du inte gillar det, har du inte slösat bort för mycket eterisk olja. Den grundläggande formeln baserad på 10 droppar kommer då att vara:


3 dr toppnot

5 dr mellannot

2 dr basnot


Du kan välja endast en olja per nivå om du vill eller så tar du två eller flera oljor från samma kategori. I så fall kan det se ut så här för toppnoten, 1 dr lime och 2 dr Grapefruit. Det blir totalt 3 droppar av topnoter.


En god blandning kan vara Wild Orange, Lavender och Ylang Ylang. Så jag skulle lägga till 3 droppar Wild Orange, 5 droppar Lavendel och 2 droppar Ylang Ylang till min roller och sedan fylla halva flaskan med fraktionerad kokosolja. Skaka flaskan och låt den vara ett par timmar (eller några minuter om du inte har något tålamod!) och sedan applicerar du det på dina handleder och bakom öronen. Gillar du doften så kör du samma ratio igen och fyller upp flaskan, annars justerar du dofterna så det blir som du vill ha det.


En hemlighet (inte särskilt hemlig dock) för att få en RIKTIGT god doft är att du gör blandningen av eteriska oljor i din roller. Sätter på locket och låter den vara i en vecka…yes…en hel vecka utan att tillsätta bäraroljan! Jobbigt…jag vet…men det gör att du får en doft som blir alldeles himmelsk. Aromerna behöver den här tiden för att ”gifta sig” och bli till en doft. Gör du purefumen direkt kan du lättare urskilja de olika dofterna, men låter du den vara en vecka så blir det till en doft. Efter en vecka fyller du upp med en vegetabilisk olja och….håll i dig nu….låter den vara i ca 1 månad. Testa gärna detta. Det är verkligen häftigt och en doftkombination som kanske inte var så god när du blandade den, kan bli supergod om du orkar vänta.Massor med receptförslag hittar du lite längre ner men först kommer en video där jag berättar hur du gör purefume (snällt, eller hur...nu när du ju läst allt, moahaha!Recept på purefumes

Dessa recept bryter också mot reglerna när det gäller topp-, mellan- och basnoter. Som jag nämnde ovan är reglerna bara en riktlinje. Här är några av mina favoritrecept samt några som jag samlat på mig från andra. Saknar du någon olja, kan du antingen skippa den helt eller byta ut den mot någon liknande. T.ex istället för Citrus Bloom kan du ta lavendel/Magnolia/Wild Orange och/eller Grapefruit, gärna en blandning av dem.Här kommer andra blandningar som du också kan testa!


och här kommer ett gäng till...


Vill du hellre göra en purefume spray, kan du göra på samma sätt som ovan men istället för en bärarolja tar du vatten och använder ett spraymunstycke istället. Skaka ordentligt innan varje användning och spraya gärna i håret. Håret är en naturlig doftspridare som du alltid bär med dig.


När du väl lärt dig att göra egen purefume med eteriska oljor kommer du dra dig för att köpa butiksköpta dofter igen. Tänk på hur mycket pengar du kommer att spara! Om du vill ha mer information om den giftiga sidan av dofter, finns det många artiklar på nätet att kolla in,


Vänligen NoomiComments


bottom of page