top of page

Pepparmynta - troligtvis min favorit!

Uppdaterat: 7 okt. 2022


Om du bara fick välja en eterisk olja, vilken skulle du välja? För mig är det här en svår fråga för alla oljor är mina favoriter, men jag tror ändå att jag skulle välja pepparmynta.

Pepparmynta kan hjälpa till med så mycket, t.ex. kan den öppna upp andningsvägarna, hjälpa vid matsmältningen, boosta immunförsvaret, ger dig mer energi, kan hjälpa mot värk och smärta och så vidare. Den täcker nästan alla behov och jag skulle inte vilja vara utan den. Sen att det var den första RIKTIGA eteriska oljan jag testade och att den direkt hjälpte mig med mina ångestkänslor och också att jag blev av med mitt nässpraysberoende sedan 15 år kanske också bidrar till att det har blivit en favorit hos mig.


Hur kan du använda Pepparmynta?

Du kan använda pepparmynta på alla tre sätt: Aromatiskt, Topiskt (på huden) och invärtes.

Mammor som ammar ska vara försiktig med att använda pepparmynta då det kan hämma mjölktillförseln och barn under 5-6 år ska helst inte använda pepparmynta heller.


INVÄRTES


1. UNDER TUNGAN - Det enklaste sättet att använda pepparmynta är att ta en droppe under tungan. Den är väldigt stark och om du inte gillar den starka effekten kan du istället välja en annan metod.

2. VATTEN – Ett annat sätt att ta pepparmynta invärtes är att ta en droppe i ett glas och fylla det med vatten. Du kan också ta några droppar pepparmynta i en glasflaska och fylla upp med vatten och spraya i munnen för att få en fräsch andedräkt. (Även att ta den i vattenglaset ger dig denna effekt)

3. VEGETABILISK KAPSEL – Du kan också tillsätta 1-2 droppar I en vegetabilisk kapsel och svälja med hjälp av lite vatten. Om du inte tänker ta den direkt så behöver du tillsätta 3-5 dr av en bärarolja (t.ex. olivolja) i kapseln också. Annars kan pepparmyntan hinna lösa upp kapseln och rinna ut.


1 droppe pepparmynta eterisk olja motsvarar 28 koppar pepparmyntste !!!


TOPISKT (på huden)


1. UTSPÄDD - Du kan späda ut den med en bärarolja (vegetabilisk olja) direkt på området eller göra en rollerflaska för att lättare kunna använda den på huden.

2. ROLLERFLASKA - För att göra en rollerflaska tillsätt 15-20 droppar pepparmynta i en 10ml rollerflaska och fyll resten med en bärarolja. Applicera direkt på huden där du har behov.

3. SOM DEN ÄR - Pepparmynta kan användas direkt på huden utan att du späder ut den, men det är inget jag rekommenderar, speciellt inte för barn eller om man har känslig hud. Är du osäker ska du alltid späda ut den. Det gör den faktiskt ännu mer effektiv också!
AROMATISKT


1. I DOFTSPRIDAREN – Doftspridaren sprider molekylerna i den eteriska oljan i rummet så att alla som andas in den får del av de underbara effekterna den har. Pepparmynta kan hjälpa till att öppna upp andningsvägarna så du lättare kan andas. 2. ANDAS IN DIREKT FRÅN FLASKAN – Öppna upp och andas in direkt från flaskan. Det här kallas för “the poor man´s way” och är otroligt effektiv. Bara genom att andas in oljan kan den påverka ditt humör, minnet och koncentrationen eftersom den kommer in i det limbiska systemet i hjärnan där våra känslor sitter. Dessutom kommer den att räcka lääääänge.

Top 10 användningsområden för Pepparmynta

 1. Pepparmynta är fantastisk för immunförsvaret och för hela kroppens välbefinnande

 2. Du kan använda pepparmynta för obehag I mag- tarmkanalen genom att antingen smörja in magen med pepparmynta blandat med en bärarolja (eller en lotion) eller att ta 1-2 droppar i ett glas vatten och dricka.

 3. Testa pepparmynta när du är åksjuk, mår illa, eller känner dig uppblåst.

 4. Applicera pepparmynta över bröstet, under fötterna och på näsryggen för att få hjälp med andningen.

 5. Den här oljan kan hjälpa till att lösa upp slem och kan också användas vid säsongsallergier (gärna tillsammans med citron och lavendel)

 6. Vi har gärna pepparmynta I doftspridaren I sovrummet på natten för att få hjälp med andningen och snarkning.

 7. Pepparmynta har en kylande effekt på kroppen och kan hjälpa till att lindra spänningar i t.ex. huvudet och nacke. Applicera (gärna utspädd) på tinningar och bak I nacken för hjälp med detta. Se till att du inte får något I ögonen då det kommer att svida ordentligt. Får du eterisk olja I ögonen ska du inte skölja med vatten, det gör det bara värre, utan du ska droppa i några droppar vegetabilisk olja som t.ex. olivolja eller rapsolja och blinka flera gånger för att på så sätt späda ut den och få lindring.

 8. Använd den för ömma muskler, stelhet och smärtor. Applicera utspädd direkt över området som behöver lindring.

 9. Pepparmynta kan användas för att höja humöret och göra dig mer fokuserad. Den är fantastisk för att boosta koncentrationen och ger dig härligt med energi. Du kan använda pepparmynta i doftspridaren eller andas direkt från flaskan för att få denna effekt.

 10. Pepparmynta är underbar att andas in när du behöver få klart en uppgift eller vid 15-snåret när du helst av allt bara vill gå och lägga dig eller ta en kaka för att klara dig igenom dagen. Du känner direkt att du får en energikick.Fler användningsområden för pepparmynta eterisk olja

Jaga iväg insekter

 • Pepparmynta är perfekt att använda om du vill bli av med insekter.

 • De flesta insekter som myror, loppor, flugor, löss, mal, spindlar gillar INTE pepparmynta. Det är detta oljan hjälper pepparmyntaplantan med naturligt i naturen. Du kan också med fördel använda det om du har problem med råttor.

 • Droppa 5-10 droppar pepparmynta I en sprayflaska I glas och fyll upp med vatten. Använd som rumsspray eller I trädgården (eller där ni har problem med dessa djur). Du kan också spraya dig själv 😊 undvik ögonen bara. Ett annat sätt är att droppa några droppar på en bomullstuss och lägga där djuren brukar gå eller vara.


Mat och Bak

 • Du kan använda pepparmynta när du lagar mat och bakar.

 • Min favorit är att tillsätta 1-2 droppar pepparmynta I en kladdkakesmet, eller liknande.

 • En annan favorit är att tillsätta 1 droppe (du behöver inte mer) i en mugg med varm choklad. Uuunderbart!

 • I alla recept som ska vara mintig kan du istället använda pepparmynta, ofta räcker det med mindre än 1 droppe och då kan du göra tandpetartricket som går ut på att du doppar en tandpetare i öppningen på flaskan och sen rör du om i smeten/maten/smoothien med tandpetaren, så får du lite mindre än en droppe.

 • Appropå tandpetare…testa gärna att ta en tom glasflaska (exempelvis en tom eterisk oljeflaska med pepparmynta och/eller apelsin). Se till att du har ett par droppar pepparmynta i botten av flaskan, peta ner ett gäng tandpetare och visp så har du riktigt fräscha tandpetare med mintsmak.Som du ser så är pepparmynta väldigt användbart. Viktigt är dock att du ser till att du har en ren olja som är 100% växtextrakt och som är säker att ta invärtes. Behöver du hjälp med detta så hör av dig.


89 visningar0 kommentarer