top of page

Pepparmynta - troligtvis min favorit!

Uppdaterat: 5 maj 2023Om du bara fick välja en eterisk olja, vilken skulle du välja då? För mig är det här en svår fråga för alla oljor är mina favoriter, men jag tror ändå att jag skulle välja pepparmynta. Pepparmynta kan hjälpa till med så mycket, t.ex. kan den öppna upp andningsvägarna, hjälpa vid matsmältningen, boosta immunförsvaret, ger dig mer energi, kan hjälpa mot värk och smärta och så vidare. Den täcker nästan alla behov och jag skulle inte vilja vara utan den. Sen att det var den första RIKTIGA eteriska oljan jag testade och att den direkt hjälpte mig med mina ångestkänslor och också att jag blev av med mitt nässpraysberoende sedan 15 år kanske också bidrar till att det har blivit en favorit hos mig.


Hur kan du använda Pepparmynta?

Du kan använda pepparmynta på alla tre sätt: Aromatiskt, Topiskt (på huden) och invärtes. Mammor som ammar ska vara försiktig med att använda pepparmynta då det kan hämma mjölktillförseln och barn under 5-6 år ska helst inte använda pepparmynta heller.


INVÄRTES

 1. UNDER TUNGAN - Det enklaste sättet att använda pepparmynta invärtes är att ta en droppe på tungan. Tycker du att en hel droppe är för starkt, testa att bara "dutta" fingret på droppreduceraren och placera sedan fingret på tungan.

 2. I VATTEN – Ett annat sätt att ta pepparmynta invärtes är att ta en droppe i ett glas och fylla det med vatten. Du kan också ta några droppar pepparmynta i en glassprayflaska och fylla upp med vatten och spraya i munnen för att få en fräsch andedräkt. (Även att ta den i vattenglaset ger dig denna effekt) När du blandar eteriska oljor i en sprayflaska med vatten ska du alltid skaka flaskan innan varje användning.

 3. VEGETABILISK KAPSEL – Du kan också tillsätta 1-2 droppar I en vegetabilisk kapsel och svälja med hjälp av lite vatten. Om du inte tänker ta den direkt så behöver du tillsätta 3-5 dr av en bärarolja (t.ex. olivolja) i kapseln också. Annars kan pepparmyntan hinna lösa upp kapseln och rinna ut.


1 droppe pepparmynta eterisk olja motsvarar 28 koppar pepparmyntste !!!TOPISKT (på huden)

 1. UTSPÄDD - Du kan "späda ut" den med en bärarolja (vegetabilisk olja) direkt på området eller göra en rollerflaska för att lättare kunna använda den på huden.

 2. ROLLERFLASKA - För att göra en rollerflaska tillsätter du 15-20 droppar pepparmynta i en 10 ml rollerflaska och fyller upp resten av flaskan med en bärarolja. Applicera direkt på huden där du har behov.

 3. SOM DEN ÄR - Pepparmynta kan användas direkt på huden utan att du späder ut den också, men det är inget jag rekommenderar, speciellt inte för barn eller om man har känslig hud. Är du osäker ska du alltid späda ut den. Det gör den faktiskt ännu mer effektiv också!
AROMATISKT

 1. I DOFTSPRIDAREN – Doftspridaren sprider molekylerna från den eteriska oljan i rummet så att alla som andas in den får del av de underbara effekterna den har. Pepparmynta kan hjälpa till att öppna upp andningsvägarna för lättare andning.

 2. ANDAS IN DIREKT FRÅN FLASKAN – Öppna upp och andas in direkt från flaskan. Det här kallas för “the poor man´s way” och är otroligt effektiv. Bara genom att andas in oljan kan den påverka ditt humör, minnet och koncentrationen eftersom den kommer in i det limbiska systemet i hjärnan där våra känslor sitter. Använder du din pepparmynta på det här sättet kommer den också att räcka lääääänge. Mitt favoritsätt är att ta en droppe i handflatan, gnugga handflatorna tillsammans, kupa över näsa och mun och andas in djupt några gånger (blunda när du gör detta)Top 10 användningsområden för Pepparmynta

 1. Pepparmynta är fantastisk för immunförsvaret och för hela kroppens välbefinnande

 2. Du kan använda pepparmynta för obehag I mag- tarmkanalen genom att antingen smörja in magen med pepparmynta blandat med en bärarolja (eller en lotion) eller att ta 1-2 droppar i ett glas vatten och dricka.

 3. Om du är åksjuk, mår illa, eller känner dig uppblåst kan du bara dofta på den och/eller smörja in ett par droppar över magen tillsammans med en bärarolja eller lotion.

 4. Applicera pepparmynta över bröstet, under fötterna och på näsryggen för att få hjälp med andningen.

 5. Den här oljan kan du använda om du lider av säsongsallergier (framför allt på våren). Pepparmynta hjälper till att öppna upp andningsvägarna, men lägger du till lavendel som är en naturlig antihistamin och citron som är slemlösande, får du ett ännu mer fantastiskt stöd. För det här ändamålet kan du använda oljorna på lite olika sätt: Aromatiskt - genom att ta ca 3 droppar av varje olja i en doftspridare och fylla upp med vatten, Topiskt - gör en rollerflaska med 10 dr av varje olja i och fyll upp med en bärarolja. Rolla över bringa och hals. Invärtes - Ta 2 dr av varje olja i ett glas med vatten och svep ett par gånger om dagen.

 6. Använd pepparmynta I doftspridaren vid sängen på natten för att få hjälp med andning och snarkning.

 7. Pepparmynta har en kylande effekt på kroppen och kan hjälpa till att lindra spänningar i t.ex. huvudet och nacke. Applicera (gärna utspädd) på tinningar och bak I nacken för hjälp med detta. Se till att du inte får något I ögonen då det kommer att svida ordentligt. Får du eterisk olja I ögonen ska du inte skölja med vatten, det gör det bara värre, utan du ska droppa i några droppar vegetabilisk olja som t.ex. olivolja eller rapsolja och blinka flera gånger för att på så sätt späda ut den och få lindring.

 8. Använd den för ömma muskler, stelhet och smärtor. Applicera utspädd direkt över området som behöver lindring. Du kommer känna att huden blir kall efter några minuter och ungefär samtidigt kommer lindringen.

 9. Pepparmynta kan användas för att höja humöret och göra dig mer fokuserad. Den är fantastisk för att boosta koncentrationen och ger dig härlig energi. Du kan använda pepparmynta i doftspridaren eller andas direkt från flaskan för att få denna effekt.

 10. Pepparmynta är underbar att andas in när du behöver en extra kick för att bli klar med en uppgift eller vid 15-snåret när du helst av allt bara vill gå och lägga dig eller ta en kaka för att klara dig igenom dagen. Du känner direkt att du får en energikick! Ett tips är att ta några droppar i handflatan, gnuggar fingertopparna i pölen och sen massera in oljan i hårbotten. Trust me!


Ytterligare användningsområden för pepparmynta


Jaga iväg insekter

De flesta insekter som myror, loppor, flugor, löss, mal, spindlar gillar INTE pepparmynta. Det är det här oljan hjälper pepparmyntaplantan med naturligt i naturen. Du kan också med fördel använda den om du har problem med råttor.


Gör så här: Droppa 5-10 droppar pepparmynta i en glasprayflaska och fyll upp med vatten. Använd som rumsspray eller i trädgården (eller där ni har problem med dessa djur). Du kan också spraya dig själv 😊 undvik ögonen bara. Ett annat sätt är att droppa några droppar på en bomullstuss och lägga där djuren brukar gå eller vara.


Mat och Bak

Du kan använda pepparmynta när du lagar mat och bakar.

 • Min favorit är att tillsätta 1-2 droppar pepparmynta I en kladdkakesmet, eller liknande.

 • Du kan också tillsätta 1 droppe (du behöver inte mer) i en mugg med varm choklad, underbart!

 • I alla recept där du vill ha en mintig smak, kan du använda pepparmynta, ofta räcker det med mindre än 1 droppe och då kan du göra tandpetar-tricket som går ut på att du doppar en tandpetare i öppningen på flaskan och sen rör du om i smeten/maten/smoothien med tandpetaren, så får du lite mindre än en droppe.

 • Appropå tandpetare…testa gärna att ta en tom glasflaska (exempelvis en tom eterisk oljeflaska med pepparmynta och/eller apelsin). Se till att du har ett par droppar pepparmynta i botten av flaskan, peta ner ett gäng tandpetare och visp så har du riktigt fräscha tandpetare med mintsmak.Som du ser så är pepparmynta väldigt användbart. Viktigt är dock att du ser till att du har en ren olja som är 100% växtextrakt och som är säker att ta invärtes. Behöver du hjälp med detta så hör av dig.


Senaste inlägg

Visa alla

Opmerkingen


bottom of page