top of page

Pepparmynta - troligtvis min favorit!

Uppdaterat: 5 majOm du bara fick välja en eterisk olja, vilken skulle du välja då? För mig är det här en svår fråga för alla oljor är mina favoriter, men jag tror ändå att jag skulle välja pepparmynta. Pepparmynta kan hjälpa till med så mycket, t.ex. kan den öppna upp andningsvägarna, hjälpa vid matsmältningen, boosta immunförsvaret, ger dig mer energi, kan hjälpa mot värk och smärta och så vidare. Den täcker nästan alla behov och jag skulle inte vilja vara utan den. Sen att det var den första RIKTIGA eteriska oljan jag testade och att den direkt hjälpte mig med mina ångestkänslor och också att jag blev av med mitt nässpraysberoende sedan 15 år kanske också bidrar till att det har blivit en favorit hos mig.


Hur kan du använda Pepparmynta?

Du kan använda pepparmynta på alla tre sätt: Aromatiskt, Topiskt (på huden) och invärtes. Mammor som ammar ska vara försiktig med att använda pepparmynta då det kan hämma mjölktillförseln och barn under 5-6 år ska helst inte använda pepparmynta heller.


INVÄRTES

  1. UNDER TUNGAN - Det enklaste sättet att använda pepparmynta invärtes är att ta en droppe på tungan. Tycker du att en hel droppe är för starkt, testa att bara "dutta" fingret på droppreduceraren och placera sedan fingret på tungan.

  2. I VATTEN – Ett annat sätt att ta pepparmynta invärtes är att ta en droppe i ett glas och fylla det med vatten. Du kan också ta några droppar pepparmynta i en glassprayflaska och fylla upp med vatten och spraya i munnen för att få en fräsch andedräkt. (Även att ta den i vattenglaset ger dig denna effekt) När du blandar eteriska oljor i en sprayflaska med vatten ska du alltid skaka flaskan innan varje användning.

  3. VEGETABILISK KAPSEL – Du kan också tillsätta 1-2 droppar I en vegetabilisk kapsel och svälja med hjälp av lite vatten. Om du inte tänker ta den direkt så behöver du tillsätta 3-5 dr av en bärarolja (t.ex. olivolja) i kapseln också. Annars kan pepparmyntan hinna lösa upp kapseln och rinna ut.


1 droppe pepparmynta eterisk olja motsvarar 28 koppar pepparmyntste !!!TOPISKT (på huden)

  1. UTSPÄDD - Du kan "späda ut" den med en bärarolja (vegetabilisk olja) direkt på området eller göra en rollerflaska för att lättare kunna använda den på huden.

  2. ROLLERFLASKA - För att göra en rollerflaska tillsätter du 15-20 droppar pepparmynta i en 10 ml rollerflaska och fyller upp resten av flaskan med en bärarolja. Applicera direkt på huden där du har behov.

  3. SOM DEN ÄR - Pepparmynta kan användas direkt på huden utan att du späder ut den också, men det är inget jag rekommenderar, speciellt inte för barn eller om man har känslig hud. Är du osäker ska du alltid späda ut den. Det gör den faktiskt ännu mer effektiv också!
AROMATISKT

  1. I DOFTSPRIDAREN – Doftspridaren sprider molekylerna från den eteriska oljan i rummet så att alla som andas in den får del av de underbara effekterna den har. Pepparmynta kan hjälpa till att öppna upp andningsvägarna för lättare andning.

  2. ANDAS IN DIREKT FRÅN FLASKAN – Öppna upp och andas in direkt från flaskan. Det här kallas för “the poor man´s way” och är otroligt effektiv. Bara genom att andas in oljan kan den påverka ditt humör, minnet och koncentrationen eftersom den kommer in i det limbiska systemet i hjärnan där våra känslor sitter. Använder du din pe