top of page

Olje-hacks du inte kände till

Uppdaterat: 7 okt. 2022Har du hängt med ett tag i oljevärlden så vet du att eteriska oljor är fantastiska om du vill att ditt hem ska dofta gott eller om du har olika åkommor som du behöver hjälp med, men här kommer 15 olje-hacks du kanske inte kände till. Allt ifrån naturlig nagellacksborttagning till hur du jagar bort spindlar


Vill du också börja använda eteriska oljor så hjälper jag dig gärna, du kan gå en gratis kurs här eller joina en livekurs på zoom. Se förstasidan för aktuella kursdatum. Bor du i Stockholm och vill ha en kurs hemma hos dig tillsammans med dina vänner så kommer jag gärna och håller den på plats för er också.

1. Naturlig nagellacksborttagning

Åh, det här är ett rätt häftigt tips. Jag testade det för första gången för bara nåt år sen och blev blown away. Väldigt effektivt och helt utan kemikalier.


Hemligheten heter Lemongrass (Citrongräs). Du tar några droppar av oljan på en bomullstuss och gnuggar på nageln, eller så gör du som jag och tar en droppe direkt på nageln, låter det vara nån sekund och sen använder du bomullstussen för att torka av nageln.


2. Låt dammsugaren bli en doftspridare

Det här är ett smart tips! Droppa några droppar av din favoritolja i dammsugarpåsen innan du börjar dammsuga, eller droppa några droppar på en liten pappersbit/bomullstuss och dammsug upp den, så kommer ditt hem dofta ljuvligt och kanske kommer du också att skifta ditt humör på kuppen, testa Lemon, Wild orange, Purify, Lemon eucalyptus eller varför inte något lugnande som Lavendel eller Serenity.


3. Låt mattan dofta gott

Om du behöver fräscha till dina mattor eller om du har heltäckningsmattor hemma kan du blanda lite bikarbonat med några droppar eterisk olja och sprida över mattorna. Låt det verka några minuter och sen dammsuger du upp det. Börja med en liten yta först innan du kör ett större område.


4. Rumsspray

Om du vill få en god doft i hemmet/rummet utan kemikalier är mitt allra bästa tips att du köper en doftspridare, du hittar några favoriter i min webbshop. Men du kan också göra rumsspray-flaskor hur enkelt som helst. Ta bara en glasflaska med spraytop (se nedan var du kan hitta det) och tillsätt några droppar eterisk olja efter tycke och smak (beroende på storleken på din flaska behöver du olika mycket olja förstås, dofta dig fram). Fyll sedan resten av flaskan med vatten och skaka ordentligt innan varje användning.


Jag tillsätter alltid lite witch hazel (typ en tesked) i mina rumsspray-flaskor för det hjälper oljan och vattnet att blandas bättre, men det behövs inte. Du kan också ta lite vodka eller en gnutta salt som har samma funktion som witch hazel om du vill.


Med en sån här flaska kan du få vilket rum som helst att dofta underbart (gästrummet, toaletten t.ex), du kan också använda den i bilen, över sängkläderna eller varför inte på handdukarna i badrummet.


Jag köper de flesta av mina glasflaskor på www.opella.se och på www.organicmakers.se men www.amazon.se har också.


5. Magiskt ”sudd”

Jag önskar att jag hade vetat om det här tipset när barnen var mindre och lämnade små konstverk här och där i vårt dåvarande hus. Citron (Lemon) är som du kanske vet väldigt renande, och är sjukt effektiv på att ta bort smuts men också t.ex. kritor (crayons) på väggar eller märken efter klistermärken, svarta märken efter skor på golvet, permanenta pennor som man trodde var whitebordpennor (been there, done that)…även tuggummin på mattor eller klistriga rester från etiketter osv. Den här superoljan vill du inte vara utan.


Du tar bara ett par droppar på ytan, vänta ett par sekunder och gnugga bort.6. I bilen

Bilen har en naturlig “doftspridare” I form av fläkten I kupen (ACn). Du kan enkelt ta en klädnypa av trä som du nyper fast i fläkten och droppar några väl valda droppar eterisk olja på, så sprider sig den doften snabbt som blixten i bilen. Jag gillar pepparmynta och apelsin. Det gör att humöret blir på topp, eventuella illamåenden kan hävas och förarens fokus hålls knivskarpt…win win!7. Glömd tvätt?

Det här har säkert inte hänt dig…men du kanske känner någon som behöver höra detta (blink blink). Om man skulle råka glömma trätten i tvättmaskinen ett tag (!) så kan det få en lite unken doft. Det här fixar du enkelt genom att ta en socka eller handduk och droppa några droppar Tea Tree på den och slänger in den tillsammans med den unkna tvätten. Kör sjöljcykeln igen…et voila!


Har du ullbollar (wool dryer balls) kan du tillsätta Tea tree på dem istället.
8. Behandla “blittar” (utslag)

Hemma hos oss går utslag på kroppen eller framför allt de som ibland dyker upp i ansiktet under namnet “blittar” (acneliknande utslag). Tea Tree är en superolja när det kommer till hudutslag (det är en vanlig ingrediens i acnesalvor också bl.a)


Ta en droppe Tea Tree direkt på “blitten”. Du kan gärna blanda ut den med en bärarolja, framför allt om du har känslig hud, men den här oljan är också ok att använda direkt på huden.


9. Frächa upp håret

Tillsätt några droppar Lavendel I en sprayflaska och fyll upp med vatten. Spraya på håret och styla som vanligt. Håret är en fantastisk doftspridare och doften stannar kvar länge.


Du kan också enkelt göra ditt eget torrschampo genom att blanda potatismjöl eller arrowroot (finns I kryddhyllan) med kakao tills du får rätt nyans som passar till ditt hår och tillsätt en väldoftande eterisk olja, t.ex. Geranium eller Lavendel och häll över i en sockerströare. Denna kan du sedan använda och pudra rötterna vid hårbotten med. Andra oljor som också är bra för håret är Rosmarin, Pepparmynta, Cederträ och Citrongräs (Lemongrass)


10. Doftande toalettrulle

Vill du att toaletten ska dofta gott kan du ta några droppar eterisk olja och droppa på insidan av pappersrullen (på insidan av själva papprullen alltså) så sprids doften varje gång någon tar en bit papper. Du kan också ta några droppar på toalettmattan eller i själva toalettstolen (i vattnet).


11. Vakna!

Droppa en droppe var av pepparmynta, citron och rosmarin I handflatan, gnugga handflatorna tillsammans och kupa över näsa och mun. Andras djupt några gånger och du kommer känna att du vaknar till och får lite extra energi och hjälp att fokusera. Vill du kan du gnugga fingertopparna I handflatorna också och sen massera hårbotten. Du kommer känna att det kyler lite också. (Rosmarin främjar även hårväxt)


12. Hejdå spindlar

Spindlar är inte riktigt min grej….ser jag en spindel hoppar jag raskt upp på en stol och ropar högt till min man: ”VI HAR ETT PROBLEM”, sen kan jag inte släppa den med blicken ifall den gömmer sig och vi inte skulle hitta den igen, vilket vore riktigt illa. De som finns i vårt garage är de värsta. De är gigantiska! Finns det något spindlar inte gillar så är det Papparmynta (Kanske därför jag älskar den oljan). Även myror och råttor och andra kryp flyr när de känner doften av pepparmynta. Det är vad oljan gör naturligt hos plantan (jagar iväg insekter). Ta några droppar på en bomullstuss placera i hörn, under möbler eller där du har “problemen” så flyr dem därifrån.


Du kan också göra en sprayflaska där du droppar I några droppar pepparmynta och fyller upp med vatten. Skaka innan varje användning och spraya där behovet finns. Den här sprayen kan du också använda om du är varm då den är naturligt kylande. Du kan också spraya I munnen för att få en fräsch andedräkt.


13. DIY doftspridare

Om du inte har en doftspridare hemma kan du enkelt göra en egen på lite olika sätt: sprayflaskor, i håret, med hjälp av fläkten i bilen osv har vi redan avhandlat, men du kan också använda salt i en skål. Ta lite salt (gärna grovt Himalaya- eller kvarnsalt men Epsomsalt är också fantastiskt. Har du inget av detta, tar du vanligt bordssalt). Droppa några droppar av din favoritolja i saltet och rör om, ställ det där du vill att det ska dofta gott. Den här skålen sprider inte doften lika långt som en vanlig doftspridare utan passar bäst på gästtoaletten eller vid datorn där man kommer nära den. Den är otroligt vacker att titta på också och man blir faktiskt lite sugen att smaka på saltet. Det kan du naturligtvis göra om du har oljor du kan ta invärtes, som citrusoljor till exempel, annars ska du inte göra det.


När du tycker att doften börjar avta kan du bara röra om lite i skålen så kommer doften tillbaka. Efter ett par dagar vill du kanske fylla på med mer olja dock. Det här saltet kan du sedan med fördel hälla i badkaret eller fotbadet så får du ytterligare ett användningsområde för den.


Du kan också hälla lite vegetabilisk olja (t.ex. rapsolja) i en smal vas, droppa i eteriska oljor och stick ner några grillpinnar av trä så har du en doftspridare. Vänd på pinnarna när doften börjar avta så räcker det längre.


Det går också bra att ta lite eterisk olja på scarfen, tröjan eller något annat klädesplagg så håller doften hela dagen. Jag hade undvikit oljor som har färg dock. Några droppar på en bit hushållspapper eller bomull som du lägger på skrivbordet funkar också.


14. Behagligare doft i sopkorgen

Nästa gång du byter soppåse kan du hälla i 1-2 tsk bikarbonat (köp storpack, bikarbonat kan du använda i ALL städning) i botten av den tomma soppåsen, ta sedan 1-2 bomullstussar eller bomullsrondeller (ni vet de man brukar ta bort sminket med) och häll några droppar eterisk olja på dem och låt de få leka lite med bikarbonaten i botten på soppåsen. Här kan du antingen bara ta oljor du gillar doften på eller så tänker du lite smart…hm…vilka oljor är bakteriedödande och renande (Citrusoljor, Lemongrass, Tea tree, Purify t.ex) eller vilka oljor är bra för att jaga bort de jobbiga blomflugorna (Cedarwood, Terrashield, Peppermint, Eucalyptus, Lemongrass, Tea tree t.ex. Kom ihåg att du kan blanda hur du vill. Några av oljorna är ju både renande och jagar iväg insekter som Tea Tree och Lemongrass t.ex.)


Vill du kan du göra i ordning ett gäng färdiga soppåse-tabletter som du enkelt slänger i soppåsen utan att behöva plocka fram ”alla” grejer inför varje byte. I så fall kan du göra så här:

2.5 dl bikarbonat (jag sa ju att du skulle köpa storpack)

3-4 msk vatten

Några droppar eterisk olja efter behag


Så här gör du:

Blanda bikarbonaten och den eteriska oljan med en gaffel (bara så det sprids i pulvret). Tillsätt vatten, lite i taget. När konsistensen är som våt sand är den lagom. Ta fram en silikonform med mindre former, se nedan var du kan hitta det, och börja packa silikonformen med blandningen. Packa hååårt och låt stå ett dygn, sen stjälper du försiktigt ut formerna och förvarar i en glasburk med lock. Färdigt att bara ploppa i din tomma soppåse nästa gång du byter.

(Silikonformer finns att köpa överallt, typ Claes Ohlsson och Ica Maxi. Amazon har också huuuur många varianter som helst typ den här


15. Fräscha skor

Tillsätt några droppar eterisk olja I dina skor för att fräscha upp doften. De bästa oljorna för att dölja illaluktande doft är Citron, Rosmarin, Sibirisk tall, Tea Tree och Koriander (Cilantro)


16. Smärtfri hårsnoddsborttagning

Ni vet de där minisnoddarna (loomband)…om man har de I håret så kan de ibland vara svåra att få bort. De tjorvar in sig I håret och har du dem I små barns hår kan hela situationen spåra ur. Ta 1-2 dropar citron på fingrarna eller direkt på snodden och massera bandet nån sekund så släpper den. Bandet går visserligen sönder men äger man dessa minisnoddar har man ofta rätt många. En annan olja som du kan testa för detta är lavendel. Jag har själv inte testat med just lavendel men har hört andra säga att det också funkar bra.
Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page