top of page

Olje-hacks du inte kände till

Uppdaterat: 7 okt. 2022



Har du hängt med ett tag i oljevärlden så vet du att eteriska oljor är fantastiska om du vill att ditt hem ska dofta gott eller om du har olika åkommor som du behöver hjälp med, men här kommer 15 olje-hacks du kanske inte kände till. Allt ifrån naturlig nagellacksborttagning till hur du jagar bort spindlar


Vill du också börja använda eteriska oljor så hjälper jag dig gärna, du kan gå en gratis kurs här eller joina en livekurs på zoom. Se förstasidan för aktuella kursdatum. Bor du i Stockholm och vill ha en kurs hemma hos dig tillsammans med dina vänner så kommer jag gärna och håller den på plats för er också.

1. Naturlig nagellacksborttagning

Åh, det här är ett rätt häftigt tips. Jag testade det för första gången för bara nåt år sen och blev blown away. Väldigt effektivt och helt utan kemikalier.


Hemligheten heter Lemongrass (Citrongräs). Du tar några droppar av oljan på en bomullstuss och gnuggar på nageln, eller så gör du som jag och tar en droppe direkt på nageln, låter det vara nån sekund och sen använder du bomullstussen för att torka av nageln.


2. Låt dammsugaren bli en doftspridare

Det här är ett smart tips! Droppa några droppar av din favoritolja i dammsugarpåsen innan du börjar dammsuga, eller droppa några droppar på en liten pappersbit/bomullstuss och dammsug upp den, så kommer ditt hem dofta ljuvligt och kanske kommer du också att skifta ditt humör på kuppen, testa Lemon, Wild orange, Purify, Lemon eucalyptus eller varför inte något lugnande som Lavendel eller Serenity.


3. Låt mattan dofta gott

Om du behöver fräscha till dina mattor eller om du har heltäckningsmattor hemma kan du blanda lite bikarbonat med några droppar eterisk olja och sprida över mattorna. Låt det verka några minuter och sen dammsuger du upp det. Börja med en liten yta först innan du kör ett större område.


4. Rumsspray

Om du vill få en god doft i hemmet/rummet utan kemikalier är mitt allra bästa tips att du köper en doftspridare, du hittar några favoriter i min webbshop. Men du kan också göra rumsspray-flaskor hur enkelt som helst. Ta bara en glasflaska med spraytop (se nedan var du kan hitta det) och tillsätt några droppar eterisk olja efter tycke och smak (beroende på storleken på din flaska behöver du olika mycket olja förstås, dofta dig fram). Fyll sedan resten av flaskan med vatten och skaka ordentligt innan varje användning.


Jag tillsätter alltid lite witch hazel (typ en tesked) i mina rumsspray-flaskor för det hjälper oljan och vattnet att blandas bättre, men det behövs inte. Du kan också ta lite vodka eller en gnutta salt som har samma funktion som witch hazel om du vill.


Med en sån här flaska kan du få vilket rum som helst att dofta underbart (gästrummet, toaletten t.ex), du kan också använda den i bilen, över sängkläderna eller varför inte på handdukarna i badrummet.


Jag köper de flesta av mina glasflaskor på www.opella.se och på www.organicmakers.se men www.amazon.se har också.


5. Magiskt ”sudd”