top of page

Vad hade du hittat i Palatsernas medicinhyllor

Uppdaterat: 7 nov. 2022


Om vi kunde gå tillbaka i tiden och kika in i Kleopatra, Kung Salomo, Kung David, Tutankhamon eller Drottning Esters medicinskåp, vad tror du vi hade hittat där? Enligt gammal dokumentation skulle du bland annat ha hittat eteriska oljor. Eteriska oljor användes av kungar och drottningar som medicin och somliga var ofta mera värd än guld. De som plundrade egyptiska gravar till Faraoer och Kungar tog oljorna men lämnade guldet kvar, så värdefullt var det. Oljor var den tidens läkemedel, skönhetsprodukter, parfym, ångestdämpande, sårbehandling och så vidare. Man handlade med kryddor och oljor och det var en viktig del i vardagen, Lite längre ner i texten ska jag berätta vilka oljor jag tror att du hade hittat i deras medicinskåp.

I dagens medicinskåp har vi mest piller gjorda på syntetiskt vis och många av dem har trista biverkningar. Jag tror dock att de flesta av oss nog är rätt tacksamma för dessa piller och vi kan ta biverkningarna eftersom vi oftast får den hjälp vi behöver med hjälp av dessa piller. Vi har ett sådant medicinskåp hemma, men vi tenderar att gå till den alltmer sällan. Vår första anhalt har istället blivit de naturliga och kraftfulla eteriska oljorna där inget är tillsatt och inget är borttaget. Ren växtextrakt som Gud har försett oss med i naturen, så vi sparar gärna pillren till dess vi verkligen behöver dem. Det tar ett tag innan man har lärt sig att ”tänka om”, att komma på att man kan ta dessa naturliga oljor och att man faktiskt kan använda dem till så mycket mer än vad man har trott möjligt. Till exempel vet jag vilka oljor som hjälper mig om jag är upprörd, trött, grinig, hormonstinn och också om jag bränt mig, har ont i magen eller får svårt att andas. Jag använder de också i min skönhetsvård. Det är ju det här man har använt sedan tidernas begynnelse. Man använde oljor och växtextrakt till ALLT. Det är bara vi som de senaste 100 åren har glömt bort den här kunskapsskatten. Det är enkelt att börja använda eteriska oljor. Bara genom att lägga till några av de vanligaste eteriska oljorna som lavendel, frankincense, citron, pepparmynta och kryddnejlika till ditt naturmedicinska skåp kan du: Bekämpa förkylnings- och influensasymptom Slappna av i kroppen och lindra ömma muskler minska hudåkommor Lindra smärta Balansera hormoner Förbättra matsmältningen Minska celluliter och rynkor Rengöra i hemmet Använda i hemmagjorda personliga hygienprodukter Och det här är bara några av hälsofördelarna med att använda eteriska oljor. Låt oss nu tala lite om vad eteriska oljor är, historien om dessa oljor och hur du kan använda dem för att förbättra din hälsa och välmående!


Vad är eteriska oljor?

Eteriska oljor extraheras direkt från bark, blomma, harts, skal (citrus), blad, frö eller rot av en växt eller ett träd. De eteriska oljorna utvinns vanligtvis genom destillationsprocessen som separerar de olje- och vattenbaserade föreningarna i en växt genom ångdestillering.

Eteriska oljor är otroligt koncentrerade och kraftfulla. Till exempel motsvarar 1 droppe pepparmyntsolja 28 koppar pepparmynts te och 1 droppe Timjanolja motsvarar 1 matsked torkad Timjan Eteriska oljor är växternas immunförsvar, det är det som håller dem vid liv och de har olika funktioner beroende på vilken planta de kommer från. För vissa växter kan den skydda mot starkt solljus, reparera skadade växtdelar, jaga iväg insekter, skydda mot svampangrepp eller parasiter eller locka till sig bin för pollinering med mera. Genom att använda eteriska oljor drar du nytta av en växts skyddande och helande egenskaper. Anledningen till att eteriska oljor också fungerar på oss människor är att både vi och växterna är uppbyggda av kolväten så oljan känner sig hemma i vår kropps miljö och vår kropp ser den inte som en främmande substans utan välkomnar den.


Eteriska oljor i historien

Mycket tyder på att det var egyptierna som var först med att extrahera oljor ur örter med destillationsmetoder vilket skedde så tidigt som 3500 f.kr. Eteriska oljor användes som egyptisk medicin och användes vid begravningar av härskare och faraoner. När kung Tutankhamons grav öppnades upptäcktes 350 liter eteriska oljor i alabasterburkar. Det har dokumenterats att Kleopatra, som var känd för sin skönhet och charm, ägde det första spaet nära Döda havet där hon använde eteriska oljor för sina personliga skönhetsbehandlingar.

Eteriska oljor användes också av Mose i Bibeln. I 2 Mosebok kan vi läsa att Gud gav Mose receptet på en "helig smörjelseolja" som vid användning gjorde allt den vidrörde till ”högheligt”. Den här specifika formeln fick inte användas till något annat än vad som stod specificerat och fick inte användas av någon annan än prästerna. Det var rejäla mängder som behövdes för denna blandning och notera att det är totalt 18 kg eterisk olja och endast 3 liter olivolja. Nu stod det ju att man inte skulle göra det här receptet, men eftersom receptet står rakt upp och ner i Bibeln och du lär inte göra exakt efter detta recept eftersom Kalmus i princip inte går att få tag på, så kan du få det här också.

Myrra 6 kg Kanel 3 kg Kalmus 3 kg Kassia 6 kg Olivolja 3 liter Denna blandning användes bland annat för att smörja eller inviga någon till Präst eller Kung, men också när man gick till Prästerna för helande eller för att bli ”ren”. I 4 Mos:16 säger Mose till översteprästen Aron att bränna oljor som rökelse för att skaffa försoning för folket och stoppa en pågående pest/plåga som härjade i lägret. Detta gjorde att pesten/plågan stannade av. Förutom att Gud är allsmäktig och kan göra allt Han vill, vet vi också att dessa oljor, särskilt kanel och kassia, har kraftfulla antibakteriella, antivirala och antiseptiska egenskaper som kunde skydda folket. Andra helande oljor som ofta användes under den tidsperioden är bland annat Frankincense, Isop, Nardusört och Cederträ. Denna visdom seglade sedan över Medelhavet och nådde bland annat Hippokrates (läkekonstens fader ca 450 f.kr.) i Grekland som använde aromer för att förbättra massagetekniken och lyckades också stoppa ”plågan i Aten” genom rökelse. Hippokrates tog avstånd från tron att sjukdomar var en bestraffning för synd som behövde botas med besvärjelser utan menade att de hade naturliga förklaringar och kunde behandlas naturligt. Han menade att användningen av örter var avgörande för hälsan och att sjukdomar ofta handlade om obalans i kroppen. Många av hans recept innehåller eteriska oljor och doftande krossade örter. Han såg till att man behandlade sårade soldater med växtextrakt. Hippokrates grundade också humoralpatologin med de fyra kroppsvätskorna och en av de mest kända "recepten" var att använda citron mot slem, vilket jag också gör. Jag tar lite citron eterisk olja på näsryggen om jag är förkyld. Någonstans mitt i denna kunskapsöverföring började Kina och Indien också använda naturläkemedel och ayurvedisk medicin omfamnade eteriska oljor i stor utsträckning.


I och med civilisationen tog sig tekniken och kunskapen om eteriska oljor från Grekland till Romarriket där man älskade aromaterapi och dofter. De romerska baden måste ha doftat underbart, de använde nämligen ofta Lavendel i sina bad.