top of page

Vad hade du hittat i Palatsernas medicinhyllor

Uppdaterat: 7 nov. 2022


Om vi kunde gå tillbaka i tiden och kika in i Kleopatra, Kung Salomo, Kung David, Tutankhamon eller Drottning Esters medicinskåp, vad tror du vi hade hittat där? Enligt gammal dokumentation skulle du bland annat ha hittat eteriska oljor. Eteriska oljor användes av kungar och drottningar som medicin och somliga var ofta mera värd än guld. De som plundrade egyptiska gravar till Faraoer och Kungar tog oljorna men lämnade guldet kvar, så värdefullt var det. Oljor var den tidens läkemedel, skönhetsprodukter, parfym, ångestdämpande, sårbehandling och så vidare. Man handlade med kryddor och oljor och det var en viktig del i vardagen, Lite längre ner i texten ska jag berätta vilka oljor jag tror att du hade hittat i deras medicinskåp.

I dagens medicinskåp har vi mest piller gjorda på syntetiskt vis och många av dem har trista biverkningar. Jag tror dock att de flesta av oss nog är rätt tacksamma för dessa piller och vi kan ta biverkningarna eftersom vi oftast får den hjälp vi behöver med hjälp av dessa piller. Vi har ett sådant medicinskåp hemma, men vi tenderar att gå till den alltmer sällan. Vår första anhalt har istället blivit de naturliga och kraftfulla eteriska oljorna där inget är tillsatt och inget är borttaget. Ren växtextrakt som Gud har försett oss med i naturen, så vi sparar gärna pillren till dess vi verkligen behöver dem. Det tar ett tag innan man har lärt sig att ”tänka om”, att komma på att man kan ta dessa naturliga oljor och att man faktiskt kan använda dem till så mycket mer än vad man har trott möjligt. Till exempel vet jag vilka oljor som hjälper mig om jag är upprörd, trött, grinig, hormonstinn och också om jag bränt mig, har ont i magen eller får svårt att andas. Jag använder de också i min skönhetsvård. Det är ju det här man har använt sedan tidernas begynnelse. Man använde oljor och växtextrakt till ALLT. Det är bara vi som de senaste 100 åren har glömt bort den här kunskapsskatten. Det är enkelt att börja använda eteriska oljor. Bara genom att lägga till några av de vanligaste eteriska oljorna som lavendel, frankincense, citron, pepparmynta och kryddnejlika till ditt naturmedicinska skåp kan du: Bekämpa förkylnings- och influensasymptom Slappna av i kroppen och lindra ömma muskler minska hudåkommor Lindra smärta Balansera hormoner Förbättra matsmältningen Minska celluliter och rynkor Rengöra i hemmet Använda i hemmagjorda personliga hygienprodukter Och det här är bara några av hälsofördelarna med att använda eteriska oljor. Låt oss nu tala lite om vad eteriska oljor är, historien om dessa oljor och hur du kan använda dem för att förbättra din hälsa och välmående!


Vad är eteriska oljor?

Eteriska oljor extraheras direkt från bark, blomma, harts, skal (citrus), blad, frö eller rot av en växt eller ett träd. De eteriska oljorna utvinns vanligtvis genom destillationsprocessen som separerar de olje- och vattenbaserade föreningarna i en växt genom ångdestillering.

Eteriska oljor är otroligt koncentrerade och kraftfulla. Till exempel motsvarar 1 droppe pepparmyntsolja 28 koppar pepparmynts te och 1 droppe Timjanolja motsvarar 1 matsked torkad Timjan Eteriska oljor är växternas immunförsvar, det är det som håller dem vid liv och de har olika funktioner beroende på vilken planta de kommer från. För vissa växter kan den skydda mot starkt solljus, reparera skadade växtdelar, jaga iväg insekter, skydda mot svampangrepp eller parasiter eller locka till sig bin för pollinering med mera. Genom att använda eteriska oljor drar du nytta av en växts skyddande och helande egenskaper. Anledningen till att eteriska oljor också fungerar på oss människor är att både vi och växterna är uppbyggda av kolväten så oljan känner sig hemma i vår kropps miljö och vår kropp ser den inte som en främmande substans utan välkomnar den.


Eteriska oljor i historien

Mycket tyder på att det var egyptierna som var först med att extrahera oljor ur örter med destillationsmetoder vilket skedde så tidigt som 3500 f.kr. Eteriska oljor användes som egyptisk medicin och användes vid begravningar av härskare och faraoner. När kung Tutankhamons grav öppnades upptäcktes 350 liter eteriska oljor i alabasterburkar. Det har dokumenterats att Kleopatra, som var känd för sin skönhet och charm, ägde det första spaet nära Döda havet där hon använde eteriska oljor för sina personliga skönhetsbehandlingar.

Eteriska oljor användes också av Mose i Bibeln. I 2 Mosebok kan vi läsa att Gud gav Mose receptet på en "helig smörjelseolja" som vid användning gjorde allt den vidrörde till ”högheligt”. Den här specifika formeln fick inte användas till något annat än vad som stod specificerat och fick inte användas av någon annan än prästerna. Det var rejäla mängder som behövdes för denna blandning och notera att det är totalt 18 kg eterisk olja och endast 3 liter olivolja. Nu stod det ju att man inte skulle göra det här receptet, men eftersom receptet står rakt upp och ner i Bibeln och du lär inte göra exakt efter detta recept eftersom Kalmus i princip inte går att få tag på, så kan du få det här också.

Myrra 6 kg Kanel 3 kg Kalmus 3 kg Kassia 6 kg Olivolja 3 liter Denna blandning användes bland annat för att smörja eller inviga någon till Präst eller Kung, men också när man gick till Prästerna för helande eller för att bli ”ren”. I 4 Mos:16 säger Mose till översteprästen Aron att bränna oljor som rökelse för att skaffa försoning för folket och stoppa en pågående pest/plåga som härjade i lägret. Detta gjorde att pesten/plågan stannade av. Förutom att Gud är allsmäktig och kan göra allt Han vill, vet vi också att dessa oljor, särskilt kanel och kassia, har kraftfulla antibakteriella, antivirala och antiseptiska egenskaper som kunde skydda folket. Andra helande oljor som ofta användes under den tidsperioden är bland annat Frankincense, Isop, Nardusört och Cederträ. Denna visdom seglade sedan över Medelhavet och nådde bland annat Hippokrates (läkekonstens fader ca 450 f.kr.) i Grekland som använde aromer för att förbättra massagetekniken och lyckades också stoppa ”plågan i Aten” genom rökelse. Hippokrates tog avstånd från tron att sjukdomar var en bestraffning för synd som behövde botas med besvärjelser utan menade att de hade naturliga förklaringar och kunde behandlas naturligt. Han menade att användningen av örter var avgörande för hälsan och att sjukdomar ofta handlade om obalans i kroppen. Många av hans recept innehåller eteriska oljor och doftande krossade örter. Han såg till att man behandlade sårade soldater med växtextrakt. Hippokrates grundade också humoralpatologin med de fyra kroppsvätskorna och en av de mest kända "recepten" var att använda citron mot slem, vilket jag också gör. Jag tar lite citron eterisk olja på näsryggen om jag är förkyld. Någonstans mitt i denna kunskapsöverföring började Kina och Indien också använda naturläkemedel och ayurvedisk medicin omfamnade eteriska oljor i stor utsträckning.


I och med civilisationen tog sig tekniken och kunskapen om eteriska oljor från Grekland till Romarriket där man älskade aromaterapi och dofter. De romerska baden måste ha doftat underbart, de använde nämligen ofta Lavendel i sina bad.

Romerskt bad

I Bibeln kan vi läsa att de vise männen gav den nyfödde Kungen av Israel (Jesus) gåvor av guld, Frankincense (rökelse i den svenska översättningen) och Myrra. Frankincense och Myrra var mera värd än guld på den här tiden för att de användes till så många fysiska och psykiska behov. Myrra användes för att lugna vid stress och stödja hormonell hälsa. Den var flitigt förekommande både vid behandling av infektioner och som parfym samt vid skönhetsbehandlingar. Frankincense användes bland annat för att stödja immunsystemet och vid bön. Frankincense var också en gåva man gav till Kungasöner på den här tiden, så det var kanske inte så konstigt att det gavs till Jesus.

I Bibeln står det om användandet av olika oljor minst 600 gånger och 33 olika typer av oljor

nämns.



Efter fallet av Romarriket, plockade Persien upp denna teknik och fulländade den eteriska oljedestillationsprocessen. Tyvärr förde medeltiden med sig ett förakt mot Hippokrates holistiska inställning. Men eftersom den katolska kyrkan ansåg att badning var olämpligt, gavs hög aktning till aromater, som av en händelse ju också är antibakteriella, för att hålla dålig lukt i schack. Troligtvis visste de det inte men parfymen hjälpte alltså till att avvärja sjukdom genom bland annat de antibakteriella, antivirala och antiseptiska egenskaperna hos många växter. Under denna era tror man att munkar och nunnor fortsatte den helande traditionen att använda eteriska oljor och i hemlighet hölls örtmedicinen vid liv i salarna i klostren. Tyvärr betraktades folkmedicin som "häxkonst" och många herbalistser brändes antingen på bål eller förföljdes och dödades på annat sätt. Tack och lov återuppväckte renässansen örtmedicinen och läkare som Paracelsus utmanade sina medicinska kollegor med vittnesmål om att framgångsrikt behandla livshotande problem som spetälska/lepra. Det vi idag kallar modern "aromaterapi" introducerades inte formellt förrän den franska kemisten Rene Maurice Gattefosse först myntade frasen 1937. Även om han inte nödvändigtvis var en naturlig hälsoförespråkare, blev han intresserad av eteriska oljor efter en olycka 1910 där han brände handen svårt. Gattefosse använde den första tillgängliga ämnet i sitt laboratorium han kunde hitta, som visade sig vara ren och outspädd lavendel som inte bara omedelbart lindrade smärtan utan läkte skadan utan infektion eller ärr. På grund av Gattefosses arbete använde Dr. Jean Valet eteriska oljor för att behandla skadade soldater under andra världskriget. Detta ledde till att Marguerite Maury var den första personen att "individuellt förskriva" eteriska oljekombinationer med hjälp av en tibetansk teknik för ryggmassage som behandlade nervändar längs ryggraden. Idag används eteriska oljor fortfarande som medicin av "Kungar" och "Präster" samt av läkare, nutritionister, mammor och pappor över hela världen. Här i Sverige ligger vi i framkant på många områden, men gällande användandet av dessa naturliga växtektrakt ligger vi lite efter. Fler och fler återupptäcker dock den här underbara skatten där vi med egenskaperna från naturen som Gud skapat har möjlighet att hjälpa oss själva, våra familjer och vänner att ta hand om de vardagliga behoven på ett enkelt sätt.


Dr Westerlund var en läkare som var verksam i Enköping på 70-80 talet. Han blev känd som arbetsterapins fader. Man kände till honom i hela världen för han hade så annorlunda metoder. Han kunde till exempel ordinera någon att hälsa på en vän som medicin för depression då han förstod kopplingen mellan kropp och själ och att orsaken till symptomen kunde vara känslomässig och inte direkt fysisk. Han kunde också ordinera patienter som hade svårt att andas, att ha en Rosengeranium i sovrummet för han visste att den spred molekyler som kunde hjälpa mot detta. Idag heter den blomman "Dr Westerlunds blomma" i Sverige.


Dr Westerlunds blomma - Pelargonium graveolens

Varför är eteriska oljor är så kraftfulla

Eteriska oljor består av mycket små molekyler som kan tränga in i områden i din kropp där andra substanser har svårt att komma åt, t.ex. dina celler. Vissa föreningar i eteriska oljor kan till och med korsa blod - hjärnbarriären.

De skiljer sig från fettoljor (som de i grönsaker eller nötter) som kommer från stora molekyler eftersom de inte kan tränga in i dina celler. Dessa är terapeutiska på samma sätt. De flesta vegetabiliska oljor kommer att stanna kvar i hudens översta lager när du smörjer in dem och kan till och med täppa till dina porer eftersom de inte är tillräckligt små för att komma in i ditt system medan eteriska oljor sugs rakt in i huden. Eteriska oljor som appliceras (var som helst) på kroppen är "transdermala" vilket innebär att de faktiskt kan passera genom huden och in i ditt cirkulationssystem och i cellerna. Dessa oljor används vanligtvis på fyra sätt: atopiskt, aromatiskt eller invärtes. Många eteriska oljor är så kraftfulla att när de används atopiskt eller invärtes måste de först spädas med en bärarolja som rapsolja eller kokosolja.. På grund av den otroliga förmågan hos eteriska oljor att transporteras genom kroppen och luften har användandet av en doftspridare med eteriska oljor stora hälsofördelar.


Tänk på hur kraftfulla dessa droppar av eterisk olja är. Om du hade en pepparmynta (plantan) i köket hade du kanske inte känt doften av den från tre meters avstånd. Men om du sprider de små aromatiska molekylerna från pepparmynta, kanel eller oregano med hjälp av en doftspridare kan du känna doften av dem i större delen av ditt hem! Detta beror på att de flyktiga beståndsdelarna i eteriska oljor (eter betyder flyktig) kan passera från luften till ditt luktsystem. Ditt luktsystem, som är ditt luktsinne, är anslutet direkt till din hjärna (det limbiska systemet) och det du doftar på kan komma in i dina celler och din blodbana inom bara några sekunder. Det är därför man genom att använda en doftspridare kan sprida de aromatiska beståndsdelarna från till exempel kryddnejlika, kanel, frankincense osv och på det sättet kan hjälpa kroppen att lättare återhämta sig från ett bakterie- eller virusangrepp.



När dessa oljor väl finns i ditt system har de förmågan att hjälpa till att skydda och ta hand om din kropp på olika sätt. Att få hjälp att läka ”sinnet” med hjälp av ditt luktsystem är anledningen till att användningen av eteriska oljor kallas aromaterapi. Det är viktigt att nämna att torkade örter och medicinska tinkturer också har möjlighet att hjälpa kroppen. Till exempel mald ingefärsrot, kanel och echinacea har många hälsofördelar. Att konsumera hälsosamma livsmedel som grönsaker och färska örter är också bra. Men det finns inget som är så kraftfullt som när man koncentrerat det till eteriska oljor.



Vilka oljor hade vi då hittat i Kungarnas medicinskåp?


Det finns många källor till information om vilka oljor man använde förr i tiden, och vad man använde de till. Eftersom Kungar och Drottningar också är vanliga människor så tror jag att vi hade hittat samma oljor som "vanliga" människor hade men kanske att Kungarna hade råd med de lite dyrare oljorna också.


Frankincense


Den här oljan kallas för "Kungen av alla oljor" för att den är användbar till så mycket. Som vi läste ovan var det en gåva man gav till Kungasöner och Prästsöner på Bibelns tid, så den känns som ett givet inslag i medicinskåpet. Den är fantastisk för att främja en god cellhälsa, är lugnande och används vid bön och meditation. Man brukar säga "when in doubt take Frankincense out". Alltså om du till exempel vaknar mitt i natten och känner ett obehag som du inte vet hur du ska behandla - Testa Frankincense! Den här oljan var mera värd än guld. Frankincense är en harts som när den stelnar kallas Frankincensetårar. Dessa kunde användas på olika sätt, antingen genom att man krossade dem och använde i olika salvor och oljor, eller att man brände det som rökelse. För att använda som rökelse var en metod att man tände eld på en bit kol och la hartsen på kolet. På det sättet spred sig doften, se bilden nedan. Man kunde också lägga en kruka med hål i botten upp och ner över röken och sticka ner ett litet rör genom hålet och på det sättet inhalera röken.



Myrra


Myrra var, precis som Frankincense, mera värd än guld. Egyptiska Faraoner begravdes bland annat med oljor och guld, men vid plundringar tog man oljorna och lämnade guldet. Myrra är den olja som står omnämnd flest gånger i Bibeln. Man använde den som parfym och i skönhetsvård. Vi kan läsa om Drottning Ester att hon behövde gå igenom en ett år lång skönhetsbehandling innan hon fick träffa sin man, Kung Xerxes. Hälften av den tiden, alltså 6 månader bestod behandlingen enbart av Myrra. De högt uppsatta egyptiska kvinnorna bar ofta en "parfymkon" på huvudet, som man kan se på olika bilder (se nedan) . Det här var högsta mode och den var gjord av bivax (ibland oxfett) som man parfymerade med Myrra. När solen stekte smälte den här parfymerade bivaxprydnaden och rann ner för ansiktet, kroppen och kläderna och skyddade huden mot solen, var fantastisk för huden och doftade gott. Myrra användes så flitigt som parfym så de två orden blev synonymer.



Parfymkoner av bivax och myrra på egyptiska kvinnor



Myrra användes "från vaggan till graven". Den användes vid värkarbetet för att lugna de blivande mödrarna men också vid infektioner både hos mamman och bebisen. Kvinnorna älskade Myrra då det också användes för att få bort bristningarna på kroppen efter graviditeten. Oljan användes också för att smörja naveln på bebisen så att den skulle läka fint.


När någon hade dött var Myrra ofta en av oljorna man använde för att balsamera kropparna. Vid Jesu död använde man Myrra och Aloe (Sandelträ) vid balsameringen. Mängden man använde vid Jesu balsamering var 30 kg, vilket idag hade varit värt motsvarande ca 2 miljoner kronor. Det var den mängden man använde när man balsamerade Kungar på den här tiden, vilket understryker att Nikodemos och Josef från Arimataia ,som balsamerade Jesus, såg honom som Kung.


Vattnet var inte alltid rent så vin var ofta det man drack istället. Många gånger blandade man Myrra i vinet och det kunde användas för att både lindra värk och sår samt göra att man inte blev berusad lika fort.


Kanel och Kassia


Kanel och Kassia kommer från barken av två närbesläktade träd. De både doftar och smakar väldigt lika. Vi kan läsa i Bibeln om dessa två växter i "den heliga smörjelseoljan" som Mose fick i uppdrag av Gud att skapa och använda vid särskilda tillfällen. Den oljeblandningen innehöll också Myrra och Kalmus. Olivolja användes som bärarolja vilket man visste var viktigt redan då. Dessa oljor var/är otroligt bakteriedödande och idag kan vi se att den också kan ha fungerat som desinfektionsmedel vid offrandet av djur.



Man hade inte samma möjligheter att duscha och därför använde man Kanel och Kassia ofta som parfym till håret för att inte gå runt och stinka. Eftersom de också är bakteriedödande och antivirala så hjälpte de också till att jaga iväg bakterier och virus på det sättet. Dessa båda användes givetvis också som kryddor och hjälpte till att minska sjukdomar som kom från bakterier i maten.


Sandelträ (Aloe)


När det står Aloe i Bibeln så var det inte Aloe Vera man syftade på. Aloe Vera kommer från Amerika och på den här tiden visste man inte att Amerika en fanns. Aloe var det som idag heter Sandelträ och den användes till mycket, framför allt som parfym och till balsamering. Men visste ni att den också användes som Afrodisiaka. Inte genom att den på nåt magiskt sätt får någon att bli kär utan den är avslappnande och får igång blodcirkulationen. I Bibeln kan vi läsa att Kung Salomo beskriver i en liknelse (om synd visserligen) hur någon gör i ordning sängen inför att en kvinna kommer på besök och att mannen beströr sängen med Myrra, Aloe och Kassia (Ords. 7:17). Jag tänker mig att han använde den här illustrationen och beskrivningen för att det kanske var en vanlig sed att man gjorde så. Lite lustigt är också att den här trion av oljor också kallas för "Glädjens olja" i Bibeln (Ps 45:8).





Cederträ, Cypress och Isop


Kung Salomo byggde templet i Jerusalem med hjälp av två träd. Väggarna i hela templet byggdes av Cederträ och golven av Cypress. Cederträ är otroligt lugnande och jag kan förstå att de som vistades i templet lättare kunde delta i bönen och lovsången när de fått hjälp att komma till ro och slappna av när de kom inför Gud med aromen från dessa träd. Cypress kallas för "blodoljan" eftersom den får igång blodcirkulationen. Cederträ ingick i många reningsceremonier under gamla testamentets tid tillsammans med Isop, Karmosinrött garn och blodet från ett felfritt djur. Isop är en väldigt renande ört och var också flitigt använd för att lugna vid ångestkänslor och rening av hudproblem. Det var också den man tog till om man hade slemhosta bland annat.




Lavendel och Nardusört


Lavendel och Nardusört är två plantor som är släkt med varandra och liknar varandra i sin huvudsakliga molekylära uppsättning. Båda är väldigt lugnande för både sinnet och huden. Dessa två användes båda som parfym, vid behandling av sår och vid ångestliknande känslor. Idag använder vi inte Nardusörten i lika stor utsträckning som Lavendel och det har nog att göra med att Nardus är lite bökigare och dyrare att framställa. Lavendel växer överallt, men den växer allra bäst och får de bästa förutsättningarna att producera den mest terapeutiska oljan i Bulgarien och Frankrike. Oljan får man genom att ångdestillera blommorna. Nardusörten växer bäst i Indien och Nepal och växer bara på 5000 meters höjd över havet och uppåt. Man får oljan från rötterna på örten. Båda dessa oljor användes flitigt vid de romerska baden.



Vad du behöver känna till gällande kvaliteten på eteriska oljor

Detta är en av de viktigaste sakerna du behöver känna till gällande eteriska oljor ... inte alla eteriska oljor är rena. Faktum är att de flesta av dem är helt verkningslösa för din hälsa och potentiellt giftiga. Dessvärre är inte den eteriska marknaden reglerad så det räcker att 5% av flaskan du köper innehåller eterisk olja så får hela flaskan kallas 100% ren (eller 100% pure). Detta gör att de flesta flaskor du hittar i butiken inte har några som helst terapeutiska egenskaper utan är bara doft. Hela 75-80% av alla eteriska oljor som säljs i världen är syntetiska. Vill du ha den rena oljan (ren växtextrakt) som dessutom gått igenom över 50 tester av olika labb, så rekommenderar jag bara doTERRAs oljor. Du får själv tillgång till testresultaten från de flaskor du fått hem. Det finns andra leverantörer som också är bra men de är få.


Det finns fyra kvaliteter av eteriska oljor: 1. Syntetiska och/eller manipulerade oljor (skapad i laboratorium och har den lägsta oljekvaliteten) 2. Naturliga och "rena" oljor (dessa oljor har bearbetats så mycket att de förlorat de terapeutiska egenskaperna (vanligaste typen av eteriska oljor) 3. Eteriska oljor av terapeutisk kvalitet (medicinaloljor, ånga destillerad från plantan) (tyvärr har en del av plantorna sprutats med bekämpningsmedel)


4. Certifierade och testade eteriska oljor av terapeutisk kvalitet (den högsta kvaliteten av eteriska oljor med största terapeutiska egenskaper) Att utvinna eteriska oljor av den högsta kvaliteten börjar med att plantera högkvalitativa växter i näringsrik organisk jord på den plats på jorden där de naturligt trivs bäst och får de bästa förutsättningarna att producera rätt kemiska profil utan kemiska bekämpningsmedel. Sedan måste de skördas på rätt tid och det görs bäst av de odlare som gjort det här i generationer och som vet exakt när på dygnet de ska skördas för att ge bäst resultat. Därefter bör oljor extraheras med ångdestillation eller kallpressas även här utan att använda kemikalier. Slutligen bör oljorna buteljeras i mörka glasbehållare för att skydda mot oxidation och solljus. När du köper eteriska oljor, köp alltid terapeutiska och noga testade oljor.

Hur kan man använda eteriska oljor?


Det finns tre huvudsakliga sätt som rekommenderas när man ska använda eteriska oljor: Atopiskt, aromatiskt och invärtes

Atopisk användning

Vissa eteriska oljor kan placeras direkt på huden, men vissa bör blandas med en bärarolja. Ta för vana att alltid blanda ut de med en bärarolja. Några av de bästa bäraroljorna är kokosolja, mandelolja, rapsolja, jojobaolja och granatäpplekärnolja. Det enklaste sättet att använda olja atopiskt är att ta en ”pöl” av en bärarolja i handflatan och tillsätta ett par droppar eterisk olja i den pölen och smör in på området i en cirkulär lätt massagerörelse. Du kan smörja in dig på hela kroppen förutom i ögonen, i öronen och i näsan. Följande ställen är extra bra att smörja in: Bakom öronen Hals Mage Fotsulor och fötter Övre delen av ryggen Tinningarna Längs ryggraden


För att applicera atopiskt Andra sätt att använda oljor lokalt är: Bad: 5-10 droppar blandat med 1 dl epsomsalt blir ett fantastiskt aromaterapibad. Detta kan hjälpa till att förbättra blodcirkulationen, lindra ömma muskler, lugna huden, öppna luftvägarna, hjälpa kroppen att slappna av och förbättra sömnen. Använd lugnande oljor som eukalyptus och lavendel.

Kompresser: ca 5 droppar per 1 dl vatten. Blötlägg trasa och applicera på blåmärken, infektioner, värk och smärtor. Pepparmynta är en av de bästa för muskelvärk och lavendel är bra för infektioner. Salvor: En utspädning på 2,5% rekommenderas, vilket är 11 droppar per 1 dl olja. Du kan göra salvor genom att blanda kokosolja, bivax, E-vitamin och eteriska oljor. Du kan förvara salvor i en metall- eller glasbehållare och använda till bl.a. skärsår, skrapsår, blåmärken eller när du ska massera ömma muskler.


Invärtes användning

Forskning tyder på att många oljor är effektivare när de tas invärtes. Men endast rena terapeutiska oljor bör tas på detta sätt. Det är dock inte alla eteriska oljor du kan ta invärtes, även om de är rena och har terapeutisk kvalitet. Läs på förpackningen eller kolla med leverantören om du kan ta de invärtes. För doTERRAs oljor står det ”For food flavouring” om de kan tas invärtes. Tänk också på att en del oljor kallas för ”heta” och bör inte tas direkt i munnen utan att först spädas ut. Dosering och utspädning beror på ålder, storlek och hälsa hos individen. Om du har mer djupgående frågor kontakta din läkare. Så här kan du använda eteriska oljor invärtes Lägg några droppar olja i en tom kapsel och svälj med vatten Tillsätt 1-3 droppar till ett glas vatten, mandelmjölk eller kokosmjölk Sätt 1-3 droppar till 1 tesked kokosolja Tillsätt 1-3 droppar till 1 tesked rå honung Droppa direkt under tungan (gäller vissa oljor) Jag lägger personligen droppar pepparmynta och citronolja i mitt vatten och dricker det hela dagen.




Aromatiskt användning


Ett annat utmärkt sätt att använda eteriska oljor är att sprida dem aromatiskt.


Tillsätt 5-10 droppar eterisk olja i en doftspridare och fyll upp till maxsträcket


Här är några förslag på vilka oljor du kan använda i din doftspridare:


För att rengöra luften tillsätt eteriska oljor av citron och ”Purify” eller ”On Guard” blandningen

För att bli piggare tillsätt pepparmynta och en citrusolja som apelsin

För att få hjälp att slappna av lägg till lavendel





Hemma hos oss är doftspridaren på för jämnan...dag som natt och man kan inte göra fel. Blanda de oljor du vill ha antingen beroende på vad du tycker doftar gott eller vilken effekt du vill att de ska ge.


Har du ingen doftspridare kan du köpa en i webshopen, klicka på knappen nedan för att komma dit.




Jag kan konstatera att jag är i gott sällskap då jag har samma ingredienser i mitt medicinskåp som Kungarna och Drottningarna i de fina palatsen hade!




Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page