top of page

Hur gör man en rollerblandning? - och några av mina favoritblandningar!

Uppdaterat: 6 okt. 2022






Rollerflaskor är det mest populära sättet att använda eteriska oljor topiskt (på kroppen). Här kan du lära dig hur du gör några favoritblandningar och hur du ska späda/blanda ut dem.


Men först, vad är eteriska oljor?

Eteriska oljor är aromatiska, flyktiga beståndsdelar som finns hos plantorna. Men bara 5% av plantorna har eteriska oljor. För dessa plantor är den här vätskan deras immunförsvar, det som håller plantan vid liv.


Man kan utvinna den eteriska oljan från olika delar av plantorna. En del utvinns från rötter, blommor, blad, trä, bark, kåda eller från skalet (från citrusfrukter till exempel). Det är de här oljorna som ger växten dess doft och spelar också stor roll i pollinering och skydd.

Plantorna är uppbyggda av kolväten och det är vi människor också. Det är därför dessa oljor även fungerar på oss. När vi använder en eterisk olja, känner molekylerna från oljan igen miljön i vår kropp och vår kropp välkomnar den.


Människan har i alla tider använt växter för sitt välbefinnande. Kunskapen om oljor och plantorna de kommer från har dock nästan dött ut i takt med att modernare alternativ har dykt upp. Jag tycker att det är fantastiskt att vi återtar den här kunskapen och kan använda naturens resurser som vår första anhalt. Mitt syfte är inte att utesluta de moderna alternativen. Jag är väldigt tacksam för den, men mer att så långt det är möjligt använda den mer som ett senare alternativ eller som ett komplement.


Man kan använda eteriska oljor på tre sätt: Aromatiskt, topiskt och en del också invärtes. Men här ska vi prata mer om det topiska sättet, att använda oljor på kroppen. Se till att du har oljor som är helt rena (CPTG-standard), har du inte oljor som du vet är helt rena, så hjälper jag dig gärna.


En del oljor kallas ”neat”, vilket betyder att de kan användas direkt på huden, medan andra oljor kallas ”Hot” och behöver spädas/blandas ut innan du använder de topiskt. Lavendel är ett exempel på en ”neat” olja medan Oregano är ”hot”. Även om en del oljor är ”neat” vill jag ändå rekommendera dig att alltid blanda ut dem med en bärarolja av flera anledningar.


En bärarolja är en vegetabilisk olja som t.ex. rapsolja, solrosolja, mandelolja, jojobaolja, fraktionerad kokosolja osv. Olivolja kan du använda, men den tenderar att täppa igen porerna så ta hellre någon av de andra oljorna. När du blandar ut med en bärarolja betyder det INTE att du får sämre effekt, snarare tvärtom. Bäraroljan gör att den eteriska oljan stannar längre kvar på huden och i kroppen och gör också att den räcker längre.


Eteriska oljor är väldigt kraftfulla och så koncentrerade att du oftast behöver bara enstaka droppar. 1 droppe pepparmynta motsvarar till exempel 28 koppar pepparmynts te, så du behöver inte ta mycket åt gången.


Ett enkelt sätt att använda eteriska oljor topiskt är genom att göra en rollerflaska där du har en eller flera oljor i och blandar ut den med en bärarolja. Då har du den redo att använda direkt när du behöver den.


Rollerflaskor hittar du i olika storlekar och färger, här kommer lite information som kan vara bra känna till:


1. Färg - Tänk på att eteriska oljor ska vara i glas och gärna i mörkt glas för att inte tappa de terapeutiska egenskaperna. Jag använder oftast mörk amberfärg (brun) även om jag också använder flaskor med lite mer färg. Helt genomskinliga försöker jag undvika, men du kan använda dem också, se bara till att inte ha de framme i direkt solljus.

2. Storlek - Jag använder oftast 10 ml flaskor men det finns flera olika storlekar. Jag har även 2 ml och 5 ml flaskor hemma. Det jag har upptäckt är dock att själva rollertoppen inte får fram oljan lika bra om den är för liten, men det är en superbra storlek om man bara vill göra lite eller om man är på resande fot.

3. Rollertop – Ofta kan du välja vilken rollertop du vill ha till. Välj alltid stål, eller glas (stål är bäst). Rollertoppar i plast kommer inte att hålla lika länge eftersom den eteriska oljan bryter ner plasten. De flesta rollerflaskor kan du återanvända och fylla på när de tar slut så släng den inte.

5. Var köper man rollerflaskor? - doTERRA har bra och billiga rollerflaskor för ca 10 kr/st. Även www.amazon.se har bra erbjudanden på rollerflaskor. De billigaste jag har hittat på Amazon är 11.50 kr/st och då köper man ett pack om 24 flaskor. Ett annat favoritställe att köpa allt som har med eteriska oljor att göra är www.eosupplies.de. Där kan du tillbringa en hel dag och sukta över allt du vill köpa 😊

Jag har en liten necessär med mig i handväskan med mina favoriter. Både för min egen del men också om jag möter någon som jag kan hjälpa.