top of page

Handgjorda julklappar

Uppdaterat: 7 okt. 2022

Jag älskar att få handgjorda presenter. Det betyder att någon har tagit av sin dyrbara tid och gjort något med mig i åtanke. En del är riktigt pyssliga och gör ett handgjort kort till presenterna också.I en värld där allt ska gå så fort känns en handgjord gåva som något väldigt exklusivt. Men det behöver inte vara vare sig dyrt eller svårt.


Jag hoppas att dessa förslag kan ge dig lite inspiration till att plocka fram skaparsidan hos dig och att du kan få göra någon i din närhet riktigt glad med en handgjord present.Återanvänd dina behållare

Jag sparar alla (ja…. alla!) tomma doTERRA-flaskor. Det är så fina och kan lätt återanvändas.


Se till att du tar tillvara på varenda liten härlig droppe olja först…flaskan är ju aldrig riktigt tom utan det finns alltid liiite kvar. För att få ut det allra sista kan du till exempel öppna upp flaskorna och plasttoppen och lägga de i din doftspridare som är fylld med vatten. Ta några flaskor åt gången och låt dem ligga där en stund, sen har du en doftspridarblandning av de sista dropparna. Ett annat alternativ är att du tar en skål med epsomsalt, sticker ner de öppna flaskorna (ta bort den vita plasttoppen) med öppningen i saltet och låt saltet suga upp de sista dropparna, så har du ett härligt bad av resterna.


Efter detta vill du kanske pilla bort etiketten. För att få bort klistret under etiketten gör du så här: Droppa Lemon eterisk olja (citron alltså) på flaskan. Vänta ett par sekunder och sen pillar/borstar du av klistret. Flaskan kommer att bli oljig förstås, men det kan du lätt ta bort med en mild tvål eller diskmedel.


Flaskorna är fina som de är och du kan använda de som små vaser med en kvist per flaska till exempel, och varför inte vira ett snyggt garn eller hampasnöre några varv runt midjan på flaskan så blir den jättefin. Du kan också stoppa tandpetare i flaskan om du har kvar ett par droppar pepparmynta eller kanske wild orange i flaskan. Tandpetarna kommer suga åt sig oljan och både fungera som små doftspridare och också ge en behaglig smak i munnen på dem som använder tandpetarna.Rumsspray med härlig juldoft

Ingredienser:

50 ml sprayflaska

1 tsk witch hazel/vodka eller salt (helt frivilligt men hjälper olja och vatten att blandas bättre)

10 droppar Frankincense

20 droppar Siberian fir

20 droppar Grapefruit

(Du kan också använda doTERRAS färdiga juloljor som ”Holiday peace” eller ”Holiday joy”)


Gör så här: Blanda alla ingredienser i en 50 ml sprayflaska, fyll på vattnet sist. Sätt på en fin etikett (dymo går alla tiders) och knyt en rosett kring halsen på flaskan. Se till att mottagaren vet att flaskan bör skakas innan varje användning.


Du kan också använda en av de återvunna 15 ml doTERRA-flaskorna till det här receptet, bara att skala ner receptet så det passar flaskans storlek (typ ¼ av ovan mängd) och köp till en spraytop som passar till en flaska med 18mm hals.