top of page

Handgjorda julklappar

Uppdaterat: 7 okt. 2022

Jag älskar att få handgjorda presenter. Det betyder att någon har tagit av sin dyrbara tid och gjort något med mig i åtanke. En del är riktigt pyssliga och gör ett handgjort kort till presenterna också.I en värld där allt ska gå så fort känns en handgjord gåva som något väldigt exklusivt. Men det behöver inte vara vare sig dyrt eller svårt.


Jag hoppas att dessa förslag kan ge dig lite inspiration till att plocka fram skaparsidan hos dig och att du kan få göra någon i din närhet riktigt glad med en handgjord present.Återanvänd dina behållare

Jag sparar alla (ja…. alla!) tomma doTERRA-flaskor. Det är så fina och kan lätt återanvändas.


Se till att du tar tillvara på varenda liten härlig droppe olja först…flaskan är ju aldrig riktigt tom utan det finns alltid liiite kvar. För att få ut det allra sista kan du till exempel öppna upp flaskorna och plasttoppen och lägga de i din doftspridare som är fylld med vatten. Ta några flaskor åt gången och låt dem ligga där en stund, sen har du en doftspridarblandning av de sista dropparna. Ett annat alternativ är att du tar en skål med epsomsalt, sticker ner de öppna flaskorna (ta bort den vita plasttoppen) med öppningen i saltet och låt saltet suga upp de sista dropparna, så har du ett härligt bad av resterna.


Efter detta vill du kanske pilla bort etiketten. För att få bort klistret under etiketten gör du så här: Droppa Lemon eterisk olja (citron alltså) på flaskan. Vänta ett par sekunder och sen pillar/borstar du av klistret. Flaskan kommer att bli oljig förstås, men det kan du lätt ta bort med en mild tvål eller diskmedel.


Flaskorna är fina som de är och du kan använda de som små vaser med en kvist per flaska till exempel, och varför inte vira ett snyggt garn eller hampasnöre några varv runt midjan på flaskan så blir den jättefin. Du kan också stoppa tandpetare i flaskan om du har kvar ett par droppar pepparmynta eller kanske wild orange i flaskan. Tandpetarna kommer suga åt sig oljan och både fungera som små doftspridare och också ge en behaglig smak i munnen på dem som använder tandpetarna.Rumsspray med härlig juldoft

Ingredienser:

50 ml sprayflaska

1 tsk witch hazel/vodka eller salt (helt frivilligt men hjälper olja och vatten att blandas bättre)

10 droppar Frankincense

20 droppar Siberian fir

20 droppar Grapefruit

(Du kan också använda doTERRAS färdiga juloljor som ”Holiday peace” eller ”Holiday joy”)


Gör så här: Blanda alla ingredienser i en 50 ml sprayflaska, fyll på vattnet sist. Sätt på en fin etikett (dymo går alla tiders) och knyt en rosett kring halsen på flaskan. Se till att mottagaren vet att flaskan bör skakas innan varje användning.


Du kan också använda en av de återvunna 15 ml doTERRA-flaskorna till det här receptet, bara att skala ner receptet så det passar flaskans storlek (typ ¼ av ovan mängd) och köp till en spraytop som passar till en flaska med 18mm hals.Julfrid-Roller

Den här rollern kan du göra flera av och ha i handväskan för att dela ut till vänner du möter som ser ut att behöva lite julfrid. Lika bra att göra ett helt gäng, eller hur?


Ingredienser:

10 ml rollerflaska

4 droppar Frankincense

4 droppar Peppermint

3 droppar Lavender

3 droppar Grapefruit

3 droppar Rosemary

Bärarolja (jag använder fraktionerad kokosolja)


Gör så här:

Häll de eteriska oljorna i rollerflaskan och fyll upp med bäraroljan. Knyt lite garn, snöre eller presentband runt locket eller lägg flaskan i en liten organzapåse. Den här rollern kan du också knyta fast ovanpå julklappen som en liten extra present.


Har du en tom doTERRA-roller kan du rengöra den och återanvända till detta också, eftersom man använder rollertoppen på huden skulle jag rekommendera att du först tar isär delarna och kokar allt några minuter så blir den helt ren.Himmelskt badsalt

Det här badsaltet kan du göra ruskigt enkelt eller lite lyxigare, vi börjar med den lyxigare. Har du större eller mindre behållare så skalar du bara upp eller ner receptet.


Ingredienser till den lyxigare varianten:

0,5 liters glasbehållare med lock

½ dl fast kokosolja

½ dl mandelolja (eller jojobaolja alt. fraktionerad kokosolja)

3 droppar Lavendel

2 droppar Rosemary eller Aromatouch-blandningen

3.5 dl epsomsalt

2.5 dl bikarbonat


Smält den fasta kokosoljan i ett vattenbad och blanda i mandeloljan. Ta bort från värmen och låt svalna lite. Tillsätt sedan de eteriska oljorna och blanda ordentligt. Tillsätt epsomsaltet och bikarbonatet och blanda samman allt. Badsaltet ska kännas som snö i konsistensen. Vill du blanda i torkad lavendel eller rosmarin kan du göra det också.


Du kan ta flera droppar eterisk olja i saltet. Men det blir lätt för mycket. Börja med ovan mängd och stäng locket. Öppna locket efter ett par dagar och känn om du vill att det ska vara starkare. Doften tenderar att öka efter ett tag i burken nämligen.


Användning: Tillsätt upp till 2.5 dl av saltet i ett badkar (jag brukar rekommendera att man börjar med mindre och lägger till om man vill ha mera. Det går också bra att använda badsaltet i ett fotbad och då räcker det med ett par matskedar.


Ingredienser för den ruskigt enkla varianten:

Epsomsalt och eterisk olja. Yes, det räcker så. Ta lite epsomsalt, för enkelhetens skull tar vi samma mängd:

3.5 dl epsomsalt

5-10 droppar eterisk olja (t.ex. 3 droppar Lavendel och 2 droppar Rosmarin)


Blanda och tillsätt upp till 2.5 dl till ett badkar.


Tips: om du istället vill börja med att sätta dig i badet och sedan tillsätta saltet kan du med fördel ta saltet i händerna och gnida mot huden så får du en mild kroppskrubb samtidigt som saltet smälter.Sockerskrubb med polka

Ingredienser:

3 dl glasburk med lock

2 dl strösocker

1 dl Fraktionerad kokosolja (eller annan flytande vegetabilisk olja)

12 droppar peppermint eterisk olja


Gör så här:

Börja med att hälla sockret i en skål, tillsätt kokosoljan sakta tills du har en bra konsistens som är mjuk men inte för oljig. Sedan tillsätter du pepparmyntan.


Vill du få till en polkagrislook på skrubben kan du tillsätta lite koncentrerad röd saft (ta lite åt gången bara för att få lite färg)


Häll sockret i glasflaskan och pressa ner det så allt får plats. Du kan knyta ett polkarandigt snöre runt halsen på glasburken där du också fäster en polkagriskäpp om du vill.


Användes på blöt hud och skölj av med ljummet vatten (bra och god också som läppskrubb, för ytterligare ett recept på just läppskrubb..fortsätt läs)Mintigt fräsch läppskrubb

Ingredienser:

30 ml behållare (tom läppbalsam, plåtburk, glasburk)

2 tsk strösocker

1 tsk kokosolja

½ tsk honung

2-3 droppar peppermint eterisk olja


Gör så här:

Blanda alla ingredienserna tillsammans i en liten skål med en sked eller gaffel. Häll sedan över allt i behållaren.


Använd genom att ta upp en liten nypa av sockret och gnid försiktigt på läpparna i en cirkulär rörelse i ca 30 sekunder.Välgörande GLOW-serum för ansiktet

Det här underbara ansiktsserumet kan du göra i en bas- och en lyxigare variant. Här kommer recepten på båda dessa.


Basrecept Ingredienser:

30 ml glasflaska med droppertop

20 droppar Lavendel

10 droppar Frankincence

10 droppar Copaiba

10 droppar Geranium

Bärarolja (helst jojobaolja, arganolja eller/och mandelolja, men det går bra med fraktionerad kokosolja, rapsolja, solrosolja också)


Gör så här:

Tillsätt alla eteriska oljor i glasflaskan och fyll upp med bäraroljan. Dekorera med en fin etikett och knyt fast en rosett på halsen. Du kan också göra detta i en rollerflaska och dela receptet med 1/3. Applicera på rengjord hud innan du lägger dig.


Ingredienser till den lyxigare varianten:

30 ml glasflaska med droppertop

20 droppar Lavender

10 droppar Frankincense

5 droppar Copaiba

5 droppar Geranium

10 droppar Blue Tansy (blå renfana)

Bärarolja (jojoba, argan, nyponros, granatäpple eller någon annan finare olja)

Yarrow pom serum


Gör så här:

Tillsätt alla eteriska oljor till glasflaskan och fyll hälften av flaskan med bäraroljan och resten av flaskan med Yarrow Pom serum. Sätt på en etikett och knyt ett fint band runt halsen.

Även här kan du göra det till en rollerflaska som du kan rolla på huden direkt. Dela då receptet med 1/3. Applicera på rengjord hud innan du lägger dig.Doftande julkort

Du behöver:

Julkort

3 liters plastpåse eller ziplock-påse

Bomullstussar

Holiday peace eller holiday joy eterisk olja


Gör så här:

Lägg korten i blastbåsen och tillsätt 3 droppar av den eteriska oljan på ett par bomullstussar och låt dessa ligga i den förslutna plastpåsen tillsammans med julkorten i 24 timmar. Färdiga att skickas iväg.Doftande kottar

Ingredienser:

Ett gäng kottar

Vatten

Förslutningsbar plastpåse (ziplock-varianten)

Bomullstussar

Holiday joy blandningen, cinnamon bark och/eller clove (kryddnejlika) eterisk olja


Gör så här:

När du plockat in kottarna kan du lägga dem i en diskho fylld med vatten. Kottarna kommer flyta till ytan så du kan vilja lägga något ovanpå så de håller sig under vattnet ca en timme. Lägg sedan kottarna på en plåt med bakplåtspapper och stoppa in i ugnen i ca 90-100 grader i 30 minuter så dör eventuella oinbjudna gäster. Låt kottarna kallna helt och lägg dem i plaspåsen. Vill du så kan du hälla de eteriska oljorna direkt på kottarna (ett par droppar per kotte) eller så droppar du oljorna på några bomullstussar och stoppar in i påsen. Förslut påsen och låt den vara ostörd några dagar, orkar du hålla dig i 1-2 veckor så kommer det dofta riktigt härligt.


Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page