top of page

Eteriska oljor och sömn

Uppdaterat: 7 okt. 2022

Svårigheter att somna och att sova hela natten är ett rätt vanligt problem som många har. En tredjedel av oss får inte den rekommenderade mängden sömn per natt som vi behöver. När vi inte får tillräckligt med sömn kan det påverka vår kropp negativt. Till exempel är det under den första djupsömnen som vår kropp renas från många gifter. Om vi inte blir av med de här gifterna (toxinerna) byggs de upp i kroppen och vi kan få problem bland annat med att fokusera och med viktuppgång. Det finns en mängd olika orsaker till att vi har svårt att somna/sova, som stress, elektronik och ett ständigt intag av information. Det finns också många sömnhjälpmedel på marknaden som sägs lindra sömnproblem, men många har oönskade biverkningar. Använder du äkta eteriska oljor slipper du biverkningar och du kan få hjälp på ett naturligt och balanserat sätt.


Den kanske kan vara värt att testa!Lugnande eller andningsöppnande oljor

Många menar att de behöver hjälp med att bli lugna och att komma till ro för att kunna somna, medan andra snarare behöver hjälp med att öppna upp andningsvägarna för att få in tillräckligt med syre och att minska snarkning för att kunna slappna av och somna. Det häftiga med eteriska oljor är att du själv kan bestämma vad du behöver just för tillfället. Du kan ta en eller flera lugnande oljor om det är det du behöver. Du kan också ta en eller flera oljor som öppnar upp andningsvägarna, eller välja citrusoljor som är humörhöjande. Det bästa av allt är att du också kan blanda dessa.

Du kan alltså blanda en olja som är lugnande (som lavendel) med en olja som öppnar upp andningsvägarna (som pepparmynta) och kanske till och med lägga till ett par droppar av en citrusdoft (som citron) för att somna glad och så vidare. Du kan liksom inte göra ”fel”. Gå till dina oljor, öppna locken på några som "ropar på dig" och sätt de under näsan i olika kombinationer. Gillar du doften så testar du den kombinationen i doftspridaren eller en roller. Även om dofterna har sina olika distinkta egenskaper så är vi också olika och kan reagera olika på oljorna. Det kan till exempel ha att göra med vilka doftminnen man har i bagaget – om doften påminner dig om något positivt eller negativt, så kommer det påverka hur din kropp reagerar på den. Därför är det ofta bra att testa sig fram till en kombination som funkar bäst för just dig (och just nu)


För mig som inte har särskilt svårt att somna, men som tidigare haft nära till panikattacker där jag inte känt att jag fått luft, är det viktigt med oljor som hjälper mig att öppna upp andningsvägarna. Jag tar därför oftast en olja som Pepparmynta, Eucalyptus, Air, Raventsara osv, och jag blandar den med en citrusolja, oftast Citrus Bliss men ibland också Bergamot eller Grapefrukt. Jag älskar stunden innan jag lägger mig när jag får blanda oljor och sätta igång doftspridaren vid sängen.Jag kan varmt rekommendera att du köper en doftspridare att ha vid sängen. Men det finns andra sätt att också använda oljor innan du lägger dig. Du kan göra en sprayflaska där du blandar några droppar eterisk olja och fyller upp med vatten. Skaka ordentligt innan du sprayar över sängkläderna och kudden.Du kan också göra en rollerflaska med 15-30 dr eterisk olja (i en 10 ml flaska) och fylla upp med en vegetabilisk olja. Den här kan du rolla under fötterna och på pulsställerna (handleder, hals, bringa, bakom öronen)


Jag måste bara förklara det här med att ha oljor under fötterna. Det är nämligen ett jättebra ställe att applicera oljor, framför allt om man är känslig för dofter eller har känslig hud. Huden under fötterna är nämligen minst känslig, den är längst bort från näsan, porerna är störst och vi har en massa nervändar under fötterna som hjälper oljan att absorberas för en systematisk effekt i kroppen. Bra va?


Här kommer några exempel på oljor du kan testa för att komma till ro på kvällen.


Lavendel

Lavendel är känd för sin milda och lugnande påverkan på oss. Den lätta, blommiga doften av lavendel gör det till en go-to för att skapa en avkopplande miljö. Lavendel kan också tas internt* för att främja en lugn natt med vila. (*gäller doTERRAS Lavendel)


Bergamot

Med sin lugnande arom kan Bergamottolja bidra till att främja en känsla av lugn och harmoni när den används före sänggåendet. Intressant nog kan doften av Bergamott både vara lugnande och upplyftande. Detta låter motsägelsefullt men så är det bara.


Cederträ

Den varma, träiga cederträolja kan bidra till en lugnande miljö när du vill varva ner innan du lägger dig. Du kan ge vilken blandning som helst en jordad, träig doft genom att kombinera Cederträ med andra oljor som är kända för att ha lugnande egenskaper. Testa att ta ett par droppar Cederträ under fötterna också innan du lägger dig.


Copaiba

Den unika doften av Copaiba är användbar för att skapa en lugn miljö. Det är också lugnande för nervsystemet när det tas invärtes*, vilket kan vara ganska effektivt för att skapa en känsla av lugn innan du lägger dig. Du kan ta en droppe under tungan. (*gäller doTERRAS Copaiba)


Clary Sage (Muskatellsalvia)

Den avkopplande, balanserande doften av Clary Sage (Muskatellsalvia) kan skapa en vilsam miljö som hjälper dig att förbereda dig för sängen. Den har en trevlig, örtig och något blommig arom och har använts för att lugna oss och att hjälpa oss komma till ro sedan medeltiden.


Frankincense

Doften av frankincense kan främja en atmosfär av lugn och balans. Det används ofta vid bön och meditation, och med sina lugnande egenskaper är den fantastisk också för att hjälpa dig få en avkopplande och rofylld stund när du lägger dig.


Melissa (Citronmeliss)

Många tycker att Citronmelissens friska, örtiga doft är lugnande. När oljan används på natten kan den hjälpa till att skapa en atmosfär som gör att du slappnar av.


Petitgrain

Petitgrain kallas ofta för en ”manlig lavendel” och har en ren och fräsch arom som skapar en lugn miljö. Liksom lavendel är Petitgrain en eterisk olja som kan användas internt* för att lugna nervsystemet och främja vilsam sömn. (*gäller doTERRAS Petigrain)


Roman Chamomille (Romersk kamomill)

Romersk kamomill är känd för sina rofyllda egenskaper som kan lugna både huden och matsmältningssystemet. Men Romersk kamomill också lugnande bara med sin arom, vilket hjälper dig att varva ner när du ska avrunda dagen. Den söta doften blandar sig väl med andra lugnande oljor, som Bergamott, Lavendel och Vetiver.


Sandalwood (Sandelträ)

Sandelträ används under antiken till bland annat meditation. Alla träoljor är väldigt avslappnande och gör att vi känner oss stabila och trygga och den här oljan är inget undantag. Den är lite sötare än andra träoljor och är humörhöjande. (Oljan är även ett afrodisiakum)


Vetiver

Vetiver är en rot från Haiti. Den distinkta, jordnära doften av Vetiver blandar sig väldigt bra med lättare, blommiga oljor som Lavendel och kan bidra till att skapa den perfekta sovatmosfären. Sidenote….för min personliga del så är den här oljan för stark för att ha när jag ska sova. Jag somnar ”för snabbt”, det är en märklig känsla och jag blir full i skratt varje gång jag testar. Men jag har å andra sidan inte svårt att somna. Den här oljan har jag alltid i när jag gör sömnsprayer till vänner, just för att den är så effektiv


Ylang Ylang

Den underbara, blommiga doften av Ylang Ylang har använts i stor utsträckning inom aromaterapi på grund av dess förmåga att skapa en lugnande, positiv, avslappnad miljö, vilket gör det till ett självklart val när det gäller oljor som kan att hjälpa dig att somna. (oljan är också ett afrodisiakum)


Serenity

Vill du inte köpa alla oljor som jag nämnt ovan, kan du nöja dig med den här blandningen. Den är skapad specifikt för att hjälpa dig komma till ro och slappna av i slutet av dagen. Den innehåller: Lavendel, Cederträ, Ylang Ylang, Vetiver och flera andra. För att göra denna blandning ännu bättre kan du överväga att kombinera den med doTERRAs Serenity softgels som du kan ta invärtes innan du lägger dig.
Här kommer några exempel på oljor som öppnar upp andningsvägarna men som traditionellt kanske inte har förknippats med sömnhjälpmedel eftersom de är uppiggande också.


Pepparmynta

Pepparmynta är visserligen uppiggande men faktiskt också bra för att få dig att komma till ro genom att rensa huvudet, både bildligt och bokstavligt. Pepparmynta är också bra om du lider av säsongsallergier eller dammkänslighet. I de fallen är pepparmynta jättebra, gärna i kombination med lavendel och citron. Har du svårt att få tillräckligt med luft när du ska somna kommer en öppnande olja att hjälpa dig andas, vilket gör att du slappnar av och lättare kan somna.


Eucalyptus

Doften av Eucalyptus hjälper dig att öppna upp andningsvägarna och få en bättre nattsömn. Bön och meditation kan båda vara lugnande aktiviteter som kan hjälpa till att rensa sinnet på onödiga eller röriga tankar från dagen som gått. Nästa gång du ber- eller mediterar innan du ska somna, testa lite Eucalyptus. Jag tycker om att be innan jag lägger mig och tycker att det här fungerar jättebra.doTERRA Air

Om du har svårt att somna, kan du testa doTERRA Air. Den fräscha och mintiga doften kommer att fylla ditt rum, så att du kan hålla dig lugn och njuta av en natts vila. Den här blandningen innehåller: Lagerblad, Eucalyptus, Pepparmynta, Tea Tree, Citron, Ravensara och Kardemumma.

Lycka till med blandandet och sov gott!


Senaste inlägg

Visa alla

コメント


bottom of page