top of page

Eteriska oljor och sömn

Uppdaterat: 7 okt. 2022

Svårigheter att somna och att sova hela natten är ett rätt vanligt problem som många har. En tredjedel av oss får inte den rekommenderade mängden sömn per natt som vi behöver. När vi inte får tillräckligt med sömn kan det påverka vår kropp negativt. Till exempel är det under den första djupsömnen som vår kropp renas från många gifter. Om vi inte blir av med de här gifterna (toxinerna) byggs de upp i kroppen och vi kan få problem bland annat med att fokusera och med viktuppgång. Det finns en mängd olika orsaker till att vi har svårt att somna/sova, som stress, elektronik och ett ständigt intag av information. Det finns också många sömnhjälpmedel på marknaden som sägs lindra sömnproblem, men många har oönskade biverkningar. Använder du äkta eteriska oljor slipper du biverkningar och du kan få hjälp på ett naturligt och balanserat sätt.


Den kanske kan vara värt att testa!Lugnande eller andningsöppnande oljor

Många menar att de behöver hjälp med att bli lugna och att komma till ro för att kunna somna, medan andra snarare behöver hjälp med att öppna upp andningsvägarna för att få in tillräckligt med syre och att minska snarkning för att kunna slappna av och somna. Det häftiga med eteriska oljor är att du själv kan bestämma vad du behöver just för tillfället. Du kan ta en eller flera lugnande oljor om det är det du behöver. Du kan också ta en eller flera oljor som öppnar upp andningsvägarna, eller välja citrusoljor som är humörhöjande. Det bästa av allt är att du också kan blanda dessa.

Du kan alltså blanda en olja som är lugnande (som lavendel) med en olja som öppnar upp andningsvägarna (som pepparmynta) och kanske till och med lägga till ett par droppar av en citrusdoft (som citron) för att somna glad och så vidare. Du kan liksom inte göra ”fel”. Gå till dina oljor, öppna locken på några som "ropar på dig" och sätt de under näsan i olika kombinationer. Gillar du doften så testar du den kombinationen i doftspridaren eller en roller. Även om dofterna har sina olika distinkta egenskaper så är vi också olika och kan reagera olika på oljorna. Det kan till exempel ha att göra med vilka doftminnen man har i bagaget – om doften påminner dig om något positivt eller negativt, så kommer det påverka hur din kropp reagerar på den. Därför är det ofta bra att testa sig fram till en kombination som funkar bäst för just dig (och just nu)


För mig som inte har särskilt svårt att somna, men som tidigare haft nära till panikattacker där jag inte känt att jag fått luft, är det viktigt med oljor som hjälper mig att öppna upp andningsvägarna. Jag tar därför oftast en olja som Pepparmynta, Eucalyptus, Air, Raventsara osv, och jag blandar den med en citrusolja, oftast Citrus Bliss men ibland också Bergamot eller Grapefrukt. Jag älskar stunden innan jag lägger mig när jag får blanda oljor och sätta igång doftspridaren vid sängen.Jag kan varmt rekommendera att du köper en doftspridare att ha vid sängen. Men det finns andra sätt att också använda oljor innan du lägger dig. Du kan göra en sprayflaska där du blandar några droppar eterisk olja och fyller upp med vatten. Skaka ordentligt innan du sprayar över sängkläderna och kudden.Du kan också göra en rollerflaska med 15-30 dr eterisk olja (i en 10 ml flaska) och fylla upp med en vegetabilisk olja. Den här kan du rolla under fötterna och på pulsställerna (handleder, hals, bringa, bakom öronen)


Jag måste bara förklara det här med att ha oljor under fötterna. Det är nämligen ett jättebra ställe att applicera oljor, framför allt om man är känslig för dofter eller har känslig hud. Huden under fötterna är nämligen minst känslig, den är längst bort från näsan, porerna är störst och vi har en massa nervändar under fötterna som hjälper oljan att absorberas för en systematisk effekt i kroppen. Bra va?


Här kommer några exempel på oljor du kan testa för att komma till ro på kvällen.


Lavendel

Lavendel är känd för sin milda och lugnande påverkan på oss. Den lätta, blommiga doften av lavendel gör det till en go-to för att skapa en avkopplande miljö. Lavendel kan också tas internt* för att främja en lugn natt med vila. (*gäller doTERRAS Lavendel)


Bergamot

Med sin lugnande arom kan Bergamottolja bidra till att främja en känsla av lugn och harmoni när den används före sänggåendet. Intressant nog kan doften av Bergamott både vara lugnande och upplyftande. Detta låter motsägelsefullt men så är det bara.


Cederträ

Den varma, träiga cederträolja kan bidra till en lugnande miljö när du vill varva ner innan du lägger dig. Du kan ge vilken blandning som helst en jor