top of page

Eteriska oljor i bilen

Uppdaterat: 7 okt. 2022Kommer du spendera mycket tid i bilen eller husbilen i sommar eller är du en av alla de som ägnar lång tid i bilköer för att komma till och från jobbet? Glöm Wunderbaumen, här kommer ett mycket bättre tips!


Man kan använda eteriska oljor på tre sätt, aromatiskt (dofta på dem), topiskt (på kroppen) och invärtes (gäller inte alla oljor). Att använda oljorna aromatiskt är det snabbaste sättet att märka effekten av dem och då är en doftspridare ett underbart verktyg. Hemma har vi en doftspridare i varje rum (minst).


Även om jag varmt rekommenderar en doftspridare så finns det andra sätt att sprida oljorna aromatiskt. Ta till exempel kupéfläkten i bilen. Den är en fantastisk doftspridare och du kan använda den för att sprida olika oljor beroende på vilken effekt du vill uppnå.


Ibland när någon mått lite illa i bilen har jag (som alltid går omkring med en nyckelring med oljor i handväskan…som du för övrigt kan köpa här) bara skruvat bort locket på pepparmyntan eller ZenGest flaskan och hållit den framför fläkten. På en sekund har molekylerna spridits i hela bilen och i baksätet hör man….åhhh 😊 Har stämningen varit lite deppig i bilen har jag istället tagit fram Wild Orange och direkt skiftas humöret i bilen uppåt.


Vill du inte hålla flaskan hela bilresan kan du istället göra ett egen doftspridare och klämma fast i fläkten. Det enklaste är kanske att du tar en klädnypa i trä, droppar ett par droppar på den och klämmer fast den i fläkten. Men du kan göra den mycket finare också genom att göra ett bil-doftspridar-smycke. Ullbollar, träkulor och garn är bra material som alla suger åt sig den eteriska oljan och sprider den. Du kan enkelt googla eller kolla på youtube hur man gör en sån. Enkel makramé gör den ännu finare. Använder du dessa material, är min erfarenhet att de håller doften åtminstone en hel dag, doften finns kvar dag två också men kan behöva fyllas på eller bytas ut till någon annan doft.Du kan också bara ta en näsduk eller en bomullstuss, droppa ett par droppar på den och klämma fast i fläkten, det funkar lika bra.


Snabbguide

Här kommer en snabbguide om du inte har tid att läsa mer om varje individuell olja längre ner och yes…du kan blanda hej vilt, kanske 1 dr pepparmynta och 1 dr Wild orange. Blandar du får du effekten av de oljor du blandar:

  • Peppermint, Frankincense – för fokus och för att föraren ska hålla sig vaken.

  • Wild Orange, Bergamot – lyfter humöret, är uppiggande och samtidigt lugnande

  • Alla citrusoljor – lyfter humöret

  • Spearmint, Ginger, Peppermint, ZenGest – alla dessa är bra vid illamående

  • Lemon Eucalyptus, Purify, Peppermint – för en fräsch doft i bilen.

  • Grapefruit, Smart & Sassy, Cinnamon Bark, Cassia – minskar sötsuget…om man behöver köra liiiite längre än närmsta macken

  • Rosemary, Frankincense, Lime – om barnen pluggar i bilen och behöver hjälp att minnas det de lär sig…eller för att du ska minnas var det där härliga fiket låt.

  • Lavender, Serenity, Balance, Sandalwood – om barnen ska sova. Tänk på att även föraren kan bli sömnig dock… se nedan för tips kring detta!

  • Balance, Wild Orange – om barnen (eller ni) bråkar


Lite mer information om några favoriter i bilen kommer här


Peppermint

Pepparmynta är bra för att öka koncentration, vid illamående och för att hålla er vakna samt att den öppnar upp andningsvägarna. Använd den dock med förnuft. Den kan vara för stark för någon som reser med dig. Är det bara föraren som behöver hålla sig vaken och pigg kan du med fördel istället droppa någon droppe på en näsduk och hålla den vid näsan på föraren under några andetag. Är någon varm i bilen kan du också göra en sprayflaska med några droppar pepparmynta och fyll upp med vatten och spraya på kroppen för att kyla ner den (undvik att få i ögonen, det svider).


Wild Orange

Apelsin (Wild Orange) är humörhöjande (det är alla citrusoljor). Den kan också öka energin och göra dig piggare. Den gör dig paradoxalt nog också lugnare och kan hjälpa till att acceptera det som händer omkring dig....typ när det blir bilkö eller trafikarbete 😊 den hjälper till att hålla alla glada och nöjda i bilen. Den citrusiga och lite söta apelsindoften hjälper också till att dämpa illamående och åksjuka.


Grapefruit

En annan upplyftande och lugnande citruslukt som hjälper dig att hålla dig vaken men ändå lugn när du kör är Grapefruit. Denna "stressbuster"-olja kan lindra huvudvärk och trötthet också. Den hjälper också till att undvika segheten som kan infinna sig under långa körningar. Dessutom minskar den sötsuget.


Rosemary

Denna fantastiska olja är otroligt bra för bilföraren eftersom den kan hålla honom eller henne vaken och alert under körningen. Den ökar fokus och koncentration och hjälper dig att fatta rationella beslut snabbt. Om den verkar vara för starkt för barnen, använd en till två droppar på en tygbit som du kan stoppa i skjortfickan eller under kragen på föraren, istället för att sprida den i hela bilen. Rosemary är fantastiskt för minnet och bra om barnen pluggar i bilen.


Lemongrass

Den här uppfriskande och uppiggande oljan är ett mildare alternativ till pepparmyntsoljan när du har barn i bilen. Det hjälper dig att koncentrera dig bättre, utan att orsaka rastlöshet hos barnen. Lemongrass är också bra för att ta bort ovälkomna dofter. Det kan till exempel dölja den starka lukten av svett och kräkningar och skapa en trevlig atmosfär i bilen. Yes please!


Basil

Basilika stimulerar sinnet och lindrar mental trötthet. Det är antidepressivt och har en lugnande effekt på nerverna, vilket kan komma väl till pass vid stressiga situationer. Den är med andra ord idealisk för frustrerande trafiksituationer.


Cinnamon Bark

Kanelolja extraherad från kanelträdets bark är söt och kryddig. Det håller dig alert samtidigt som det hjälper dig med fokus och att behålla koncentrationen. Den ökar cirkulationen genom vasodilatation (ett otroligt fint ord som betyder att blodkärlens glatta muskulatur slappnar av och kärlen utvidgar sig), vilket kan hjälpa till att ta bort huvudvärk och trötthet från långa timmars körning. Kanel tar också bort sötsuget, så när du ändå ska droppa nån droppe på kupé-doftspridaren kan du dutta med fingret över öppningen på flaskan och lägga på tungan så klarar du dig utan chokladbiten ett tag till (me like!) men tro mig....ta inte en hel droppa på tungan...det räcker med en "dutt".


Ginger

Ingefära är känd för sin anti-illamående egenskap, så ingefärsolja kan hjälpa till vid åksjuka eller om någon har ont i magen. Vissa människor kan dock tycka att den skarpa doften är för stark. Kombinera den med någon av citrusoljorna eller kanske Lemongrass


ZenGest

Den här oljeblandningen är underbar om någon är åksjuk. Den doftar kanske inte tårta så kanske vill ni inte sprida den med fläktens hjälp. Däremot kan den som mår illa smörja in magen med den tillsammans med en lotion eller en vegetabilisk olja och massera lätt.
Eteriska oljor att undvika i bilen

Blommiga dofter kan vara trrevliga för passagerarna, men de kan göra föraren mindre alert. Lavende, Roman Chamomile och Vetiver som är underbara om man vill få någon att somna bör kanske användas med försiktighet om ni inte vill att föraren också ska bli sömnig. Här kan det vara bättre att bara dutta lite lavendel på den som ska sova bara, kanske under fötterna eller vid pulsställena.


De flesta tycker att Marjoram, Geranium, Bergamot och Cedarwood är bättre alternativ om ni vill sprida doften i hela bilen. Se till att du testar effekten av eteriska oljor på föraren innan han eller hon använder dem under körning.Hellre för lite än för mycket

Tänk på att eteriska oljor är otroligt koncentrerade och kraftfulla. Även om de har många fantastiska effekter kan det också bli för starkt om du tar för mycket. Eftersom bilar har begränsat utrymme och ventilation bör du bara använda en eller två droppar åt gången. Blir doften för stark, ta bort doftspridaren (om den hänger i kupéfläkten) och öppna ett fönster för att vädra ut.


Vill du beställa "vanliga" doftspridare eller andra tillbehör som rollerflaskor, doftspridarbok, nyckelring för eteriska oljor med mera, hittar du det i webbshopen.


Viktigast när ni åker bil är förstås att ni kör försiktigt !
Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page