top of page

25 förslag på vad du kan göra med oljorna från ditt startkit

Uppdaterat: 6 okt. 2022

Har du precis fått hem ditt startkit från doTERRA och vet inte riktigt vad du ska göra med oljorna? Jag vet precis hur det känns, man är så ivrig och glad att man fått hem sina oljor, men kommer kanske inte riktigt ihåg vad man lärde sig på kursen. Ingen fara, här kan du läsa lite om oljorna och du får också ett gäng förslag på olika praktiska recept som du kan göra direkt.
Det första jag gjorde när jag fick hem mina oljor var att dofta på dem, sen gick jag in på Pintrest och letade efter olika doftspridarblandningar och roller-recept. Det kan du också göra, antingen på Pintrest eller bara genom att söka på internet.

För att få recept som är med doTERRAS oljor är det bra att ange ”doTERRA” i söksträngen och att skriva på engelska. T.ex. ”doTERRA ear infection” så får du fram olika recept på oljeblandningar som är bra för öroninfektioner osv.

Jag vill också varmt rekommendera att du har en bra referensbok.Oljor från ditt startkit


Det finns många olika startkit du kan välja bland, men många väljer ett startkit med de 10 mest populära oljorna. Om så var fallet för dig, kommer här lite information om varje olja och också ett gäng recept du kan göra med dem.

De översta sex oljorna kallas för singeloljor och de sista fyra är olika oljeblandningar.


 • Lavender (Lavendel)

 • Lemon (Citron)

 • Peppermint (Peppermynta)

 • Tea tree

 • Oregano

 • Frankincense

 • On Guard

 • Air

 • ZenGest

 • Deep Blue

Innan vi går igenom förslagen på recept du kan göra med oljorna från ditt startkit så kan vi ta en kort genomgång om de olika oljorna som ingår och vad de är bra för i sin själva.


Lemon (Citron)

Lemon kan användas aromatiskt, topiskt (utspädd på kroppen) och invärtes.

Citronoljan kan användas vid naturlig rengöring eftersom den har rengörande egenskaper. Den tar enkelt bort klister eller klistriga rester från ytor. Den är även bra för smuts och fläckar av olika slag. Har du fått tuggummi på mattan/i håret, crayon-krita på väggen eller har de små gummibanden fastnat i barnens hår? Ta då ett par droppar citronolja på ytan, vänta ett par sekunder och gnugga bort.

Men Citron är inte bara rengörande för hemmet, den är också renande för kroppen. Jag tar alltid 1-2 droppar citron i mitt vattenglas på morgonen för en mild detox. Den är också bra för immunförsvaret.

Förutom att Citron är renande så är den också bra för ett gäng andra saker som. Behöver du till exempel hjälp att kunna fokusera (andas in oljan), hjälp vid matsmältningen (smörj över magen) eller att lindra vid bihålebekymmer (smörj över näsryggen) så är Citron en bra olja att använda.


Lavendel (Lavender)

Lavendel kan användas aromatiskt, topiskt (utspädd på kroppen) och invärtes.

De flesta känner till att Lavendel är lugnande och avslappnande för sinnet, vilket stämmer. Den kan lugna vid ångestkänslor, stress, sömnsvårigheter osv. Men den är också lugnande för huden. Du kan använda den vid insektsbett av olika slag, lindriga brännskador, utslag på huden, mindre sår och mycket mera.

Gör ett badsalt genom att blanda i några droppar lavendel i en skål med epsomsalt (bittersalt) för ett rogivande bad.


Pepparmynta (Peppermint)

Pepparmynta kan användas aromatiskt, topiskt (utspädd på kroppen) och invärtes.

Pepparmynta är kylande och lindrande för huden och för muskler. Du kan använda den för att minska spänningar, öppna andningsvägarna, lindra obehag i magen och hjälpa dig att fokusera. Den är jättebra vid åksjuka/illamående också. Håll flaskan under näsan och andas in, åker du bil kan du hålla flaskan under kupéfläkten

Ta alltid för vana att blanda ut eterisk olja med en bärarolja som exempelvis rapsolja, solrosolja, kokosolja o.s.v. innan du använder den på kroppen. Eteriska oljor är väldigt koncentrerade och kraftfulla, en droppe pepparmynta motsvarar 28 koppar pepparmynts te (!) så det räcker ofta med 1 droppe


Tea tree

Tea tree kan användas aromatiskt, topiskt (utspädd på kroppen) och invärtes.

Den här oljan är otroligt renande för hår, hud, naglar och hemmet. Den är en populär ingrediens i ansiktsprodukter för acnebenägen hud.

Tillsätt några droppar I ditt hårschampo så hjälper det dig att få en ren skalp och den kan även stimulera hårväxt.

Har ni fått hem ett brev från skolan att det går loss. Ta ett par droppar I handflatan och för genom barnens hår så hjälper det att hålla lössen på avstånd.


Oregano

Oregano kan användas aromatiskt, topiskt (utspädd på kroppen) och invärtes.

Oregano är en olja man kanske inte använder så ofta, men det är en olja som man gärna har hemma. Den är bra om du behöver en extra boost för att hjälpa immunförsvaret.

Det är en mycket kraftfull olja och är en av oljorna som kallas för ”het”. Det innebär att om du har den på kroppen ska du blanda ut den med en bärarolja (inte frivilligt). Tar du den invärtes ska du också blanda ut den med något. Du kan ta en droppe i en vegetabilisk kapsel eller i matlagning till exempel, men den ska inte tas direkt på tungan. Det är för starkt. Men den är en helt fantastisk olja. Den är bl.a. antiviral så har du vårtor kan du (faktiskt) ta en tops och doppa i öppningen på flaskan och dutta direkt på vårtan (jag vet….precis det jag sa att du INTE skulle göra). Låt mig förklara…du kan ta den på vårtan, men undvik huden omkring. Skulle du få den koncentrerad på huden så börjar det bränna, så ta då en vegetabilisk olja och smörj in området (inte vatten).


Frankincense

Frankincense kan användas aromatiskt, topiskt (utspädd på kroppen) och invärtes.

Frankincense kallas för “Kungen av alla oljor” och det är för att den har så manga molekyler I sig som är bra för nästan allt. Jag brukar säga att om du vaknar på natten och känner obehag över något men vet inte vad det är eller vad du an ta, ta då Frankincense.

Det kan hjälpa med matsmältning, andning, värk, hud, hår, cellsupport, den är också väldigt lugnande och används i många kyrkor, synagogor, vid meditation och bön. Använden (helst utspädd med en bärarolja) på bröstet/bringan för att öppna upp andningsvägarna eller på magen vid obehag i mag- tarmkanalen. Använd i ansiktsserum eller ta en droppe under tungan. Glöm inte att också bara andas in den.


On guard

On Guard kan användas aromatiskt, topiskt (utspädd på kroppen) och invärtes.

On Guard är en blandning av olika singeloljor som var och en är fantastisk i att hjälpa kroppen med immunförsvaret samt att hålla patogener och andra oönskade partiklar borta. När dessa oljor blandas blir det en synergieffekt som gör att den blir ännu bättre än oljorna var för sig.

doTERRA har ett läkarteam som tillsammans med andra kunniga bestämmer vilka oljor som ska finnas i de olika blandningarna för att det ska bli så optimalt som möjligt.

Den här blandningen innehåller Wild orange (Apelsin), Cinnamon (Kanel), Clove (Kryddnejlika), Eucalyptus och Rosemary (Rosmarin).

Använd On Guard på kroppen (topiskt) för att boosta immunförsvaret. Du kan applicera den under fötterna eller längs med ryggraden och bak I nacken. Är ni flera i hushållet som behöver detta skydd så är det en fantastisk blandning att ha i doftspridaren.


Air

Air kan användas aromatiskt och topiskt (utspädd på kroppen)

Air är doTERRAs blandning som stödjer andningsorganen. Den innehåller Lagerblad, Eukalyptus, Pepparmynta, Tea tree, Citron, Kardemumma och Ravintsara. Behöver du hjälp att öppna upp luftvägarna så är den här blandningen underbar. Du kan använda den i doftspridaren på dagen för att få hjälp med fokus (andas du bra så har du lättare att fokusera), du kan också ha den i doftspridaren eller på kroppen/kudden på natten för att öppna upp andningsvägarna om du till exempel brukar snarka eller bara vill känna att du får i dig tillräckligt med luft (den här använder jag ofta på natten just av den anledningen)


ZenGest

ZenGest kan användas aromatiskt, topiskt (utspädd på kroppen) och invärtes.

ZenGest är en blandning som hjälper kroppen med allt som har med mag- och tarmkanalen att göra. Det kan handla om att du är hård I magen, lös I magen, känner dig uppblåst, gasig eller mår illa (t.ex åksjuka eller gravidillamående). Kanske har du ätit något olämpligt…eller vet att du kommer äta något olämpligt 

Du kan ta 1-2 droppar i ett glas vatten och dricka vid behov, eller ta en skvätt vegetabilisk olja i handflatan och tillsätt 1-2 droppar ZenGest i den pölen och smörj in magen.

ZenGest innahåller Pepparmynta, Koriander, Ingefära, Kardemumma, Fänkol, Anis och Kummin


Deep blue

Deep blue kan användas topiskt (utspädd på kroppen)

Det här är en oljeblandning som är sammansatt av olika oljor som var och en är bra mot värk. Tillsammans blir det en blandning som du inte vill vara utan när du har smärtor av olika slag. Det kan handla om ledvärk, muskelvärk, träningsvärk, växtvärk, ledvärk eller spänningar.

Den innehåller Vintergröna, Kampher, Pepparmynta, Ylang Ylang, Hedblomster, Blå renfana, Blå kamomille och Osmanthusblomma. Den är kylande och ibland värmande också, så när du har masserat in den på området för smärta så kan du känna en kylande och/eller värmande effekt efteråt.

Blanda gärna ut den med en bärarolja (vegetabilisk olja) eller lotion innan du masserar in den.


25 förslag på rollerblandningar du kan göra från ditt startkit


#1 Rollerflaska för acnebenägen hud och/eller utslag

 • 8 droppar Tea tree

 • 8 droppar Lavender

 • 8 droppar Frankincense

Börja med att tillsätta de eteriska oljorna i en tom 10 ml rollerflaska och fyll upp med fraktionerad kokosolja (eller annan vegetabilisk olja. Skaka och rolla över de områden på huden där det behövs #2 Rollerflaska för immunförsvaret

 • 8 droppar Frankincense

 • 8 droppar Lemon

 • 8 droppar Oregano

 • 8 droppar On Guard

 • 8 droppar Tea Tree

Den här blandningen kallas ockå ”FLOOT” som är en akronym på de olika oljorna i den. Tänk på att det är en stark blandning (totalt 40 droppar) så ta färre för barn och äldre.

Börja med att tillsätta de eteriska oljorna i en tom 10 ml rollerflaska och fyll upp med fraktionerad kokosolja (eller annan vegetabilisk olja. Skaka och rolla under fötterna, bak i nacken, på handleder och längs ryggraden. Den här blandningen doftar ganska starkt så är du känslig eller inte gillar doften, ta bara under fötterna och längs med ryggraden.


#3 Rollerflaska för/mot rynkor

 • 10 droppar Frankincense

 • 10 droppar Lavender

Börja med att tillsätta de eteriska oljorna i en tom 10 ml rollerflaska och fyll upp med fraktionerad kokosolja (eller annan vegetabilisk olja. Skaka och rolla över de områden på huden där det behövs (glöm inte händerna) #4 Rollerflaska för hjälp att fokusera

 • 8 droppar Peppermint

 • 8 droppar Frankincense

 • 8 droppar Lemon

Börja med att tillsätta de eteriska oljorna i en tom 10 ml rollerflaska och fyll upp med fraktionerad kokosolja (eller annan vegetabilisk olja. Skaka och rolla på pulsställerna (där du brukar ha parfym som handleder hals osv)

#5 Rollerflaska för hjälp med andningsbesvär

Tillsätt 20 droppar Air eterisk olja i en 10 ml rollerflaska och fyll upp med en bärarolja (vegetabilisk olja). Rolla på bröst/bringa, bak I nacken och under fötterna.

Om du gör den här för ett barn, använd en mindre mängd eterisk olja. Se tabellen för utspädning för att få guidning i hur mycket du ska späda ut den om du är osäker.


#6 Rollerflaska för magbesvär

Tillsätt 20 droppar ZenGest eterisk olja till en tom 10 ml rollerflaska och fyll upp med en bärarolja (vegetabilisk olja). Rolla över magen eller under fötterna.

Tänk på att ta mindre mängd eterisk olja för barn och äldre personer.


#7 Rollerflaska för sömn

 • 10 droppar Lavender

 • 10 droppar Frankincense

Tillsätt de eteriska oljorna först I en tom 10 ml rollerflaska och fyll upp med fraktionerad kokosolja (eller annan vegetabilisk olja. Skaka och rolla på pulsställerna (där du brukar ha parfym, handleder hals osv) #8 Rollerflaska för support vid allergiska besvär

 • 8 droppar Lemon

 • 8 droppar Lavender

 • 8 droppar Peppermint

Tillsätt de eteriska oljorna först I en tom 10 ml rollerflaska och fyll upp med fraktionerad kokosolja (eller annan vegetabilisk olja. Skaka och påför på bringan, bak i nacken, under näsan och på näsryggen.


#9 Kräm för muskel- och ledvärk

 • 1 dl shea smör

 • 1 dl kokosolja (den vanliga som inte är flytande)

 • 15 droppar Deep blue eterisk olja

1. Smält sheasmöret och kokosoljan I ett vattenbad.

2. Ta bort från värmen och låt svalna.

3. Tillsätt den eteriska oljan och vispa med en stavmixer.

4. Förvaras I en glasburk med tättslutande lock.


#10 Serum för hårväxt

 • Ricinolja

 • Argan olja

 • 5 droppar lavender

 • 5 droppar frankincense

 • 5 droppar tea tree

1. Tillsätt de eteriska oljorna till en 100 ml glasflaska med droppertop. Tillsätt lika delar ricin- och arganolja upp till toppen.

2. Skaka ordentligt

3. Tillsätt ett par droppertops omgångar I hårbotten och massera in. Låt gärna värka några timmar eller över natten om du har tid.

4. Tvätta sedan håret som vanligt med hårschampo.

5. Upprepas ca 1 gång I veckan.


#11 Allrengöring

 • 500 ml sprayflaska i glas

 • 250 ml vit vinäger

 • 20-25 droppar Lemon eterisk olja

1. Blanda ingredienserna I sprayflaskan.

2. Fyll resten av flaskan med vatten och skaka innan användning.


#12 Trä och Läder polish

 • ½ dl olivolja (för trä) eller kokosolja (för läder. Jag använder fraktionerad kokosolja som alltid är flytande men det går bra med den fasta också)

 • ¼ dl vitvins vinäger (frivilligt)

 • 10 droppar Lemon eterisk olja (eller Tea tree)

1. Häll olivoljan eller kokosoljan i en liten glas- eller porslinsskål, tillsätt ev. vitvinsvinäger och sist den eteriska oljan.

2. Blanda ordentligt med en sked

3. Ta en ren microfiberduk och doppa lätt i blandningen. Polera sedan möbeln med cirkelrörelser.

Vinäger är väldigt bra att tillsätta, doften är ju kanske inte den godaste, men den dunstar efter en stund


Obs!: Testa alltid på en liten yta först.


#13 Boosta tvättdoften

Tillsätt 3 droppar Lavender eller Lemon eterisk olja till en handduk eller tygbit och lägg den I tvättmaskinen när du tvättar. Tvätta som vanligt. Har du torkbollar av ull kan du också tillsätta några droppar eterisk olja på dem och låta de gå med I torktumlaren. Jag brukar inte ha med dem från början av torktiden, utan lägger in de de sista 20-30 minutrarna.


#14 Mögel på tyg

Tillsätt 3-5 droppar Tea tree eterisk olja på blöta kläder I tvättmaskinen. Tvätta sedan som vanligt.


#15 Klisterborttagare

Tillsätt 1-2 droppar Lemon eterisk olja till den klistriga ytan, vänta ett par sekunder och pilla bort klistret. Sjölj med vatten och låt torka.


#16 Body butter

 • Kokosolja (den fasta varianten)

 • Olivolja

 • Sheasmör

 • Kakaosmör

 • Arrowrot (finns i kryddhyllan) eller majsmjöl

 • Lavender

 • Frankincense

 • E-vitamin (valfritt men det ökar hållbarheten)

 • Glasburkar med lock

1. Smält lika delar av varje ingrediens (förutom de eteriska oljorna) I ett vattenbad.

2. När allt har smält tillsätter du arrowrot eller majsmjöl och rör om (mängden beror på hur stor sats du tar, men ta ½-1 tsk ungefär. Låt svalna.

3. Tillsätt de eteriska oljorna (vill du använda e-vitamin tillsätter du några droppar nu). Börja med några få droppar och tillsätt tills succesivt tills du känner att doften är lagom. Tänk på att eteriska oljor är väldigt koncentrerade, så det räcker med några droppar.

4. Vispa allt med en stavmixer

5. Lägg in i frysen några minuter, ta ut och vispa. Upprepa detta till du får en konsistens som påminner om hårt vispad grädde.

6. Förvara I glasburk med lock.


#17 Ansiktskräm

 • 1/5 dl sheasmör

 • 1 msk jojoba olja

 • 1 msk vegetabilisk olja. (Till ansiktet brukar jag rekommendera mandelolja, nyponfröolja, granatäpplekärnolja eller liknande, men det går bra även med andra varianter)

 • 5 droppar Lavender

 • 5 droppar Tea tree

 • 5 droppar Frankincense

1. Tillsätt sheasmör, jojobaolja och den vegetagbiliska oljan I en glasskål.

2. Placera glasskålen i en kastrull med vatten och låt ingredienserna smälta i ett vattenbad.

3. Ta bort skålen från kastrullen och låt svalna.

4. Tillsätt de eteriska oljorna och blanda ordentligt.

5. Förvara I en lufttät glasbehållare.


#18 Duschkräm

 • 1/5 dl castile tvål (finns på apoteket, välj Dr Bronners doftfria)

 • 1 msk glycerin

 • 1 tsk vegetabilisk olja, jag brukar välja fraktionerad kokosolja, men det går bra med rapsolja, solrosolja, mandelolja osv också

 • 5 droppar Lavender eterisk olja

 • 5 droppar Frankincense

 • 3 dl skumtvålsbehållare (köp en vanlig skumtvål, använd slut på den och återvinn behållaren)

1. Tillsätt ingredienserna till skumtvålsbehållaren och fyll upp med vatten.

2. Skaka innan varje användning för att tillse att det är blandat ordentligt.

3. Använd som vanlig duschkräm/duschtvål


#19 anti-aging - ansiktsserum

 • 2 matskedar vegetabilisk olja (jag använder fraktionerad kokosolja)

 • 3-5 droppar E-vitamin (valfritt)

 • 5 droppar Frankincense

 • 5 droppar Lavendel

1. Tillsätt ingredienserna I en glasflaska med droppertopp (inte nödvändigt med droppertop, men det underlättar)

2. Skaka/blanda ordentligt


#20 Boosta immunförsvaret - doftspridarblandning

 • 2 droppar On Guard

 • 2 droppar Frankincense

 • 2 droppar Lemon

Fyll vatten till max-strecket, tillsätt oljorna, lägg på locket och sätt igång doftspridaren.


#21 Sömn - doftspridarblandning

 • 3 droppar Lavender

 • 3 droppar Frankincense

Fyll vatten till max-strecket, tillsätt oljorna, lägg på locket och sätt igång doftspridaren.


#22 Andas lättare - doftspridareblandning

 • 2 droppar Air

 • 2 droppar Frankincense

 • 2 droppar Lemon

Fill diffuser to fill line, add oils, and secure top.


#23 Läxdags - doftspridarblandning

 • 3 droppar Frankincense

 • 3 droppar Peppermint

Fyll vatten till max-strecket, tillsätt oljorna, lägg på locket och sätt igång doftspridaren.


#24 Uppiggande - doftspridarblandning

 • 3 droppar Lemon

 • 3 droppar Lavender

Fyll vatten till max-strecket, tillsätt oljorna, lägg på locket och sätt igång doftspridaren.


#25 Stressfri - doftspridarblandning

 • 2 droppar Lavender

 • 2 droppar Frankincense

 • 1 droppe Peppermint

Fyll vatten till max-strecket, tillsätt oljorna, lägg på locket och sätt igång doftspridaren.Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page