top of page

25 förslag på vad du kan göra med oljorna från ditt startkit

Uppdaterat: 6 okt. 2022

Har du precis fått hem ditt startkit från doTERRA och vet inte riktigt vad du ska göra med oljorna? Jag vet precis hur det känns, man är så ivrig och glad att man fått hem sina oljor, men kommer kanske inte riktigt ihåg vad man lärde sig på kursen. Ingen fara, här kan du läsa lite om oljorna och du får också ett gäng förslag på olika praktiska recept som du kan göra direkt.
Det första jag gjorde när jag fick hem mina oljor var att dofta på dem, sen gick jag in på Pintrest och letade efter olika doftspridarblandningar och roller-recept. Det kan du också göra, antingen på Pintrest eller bara genom att söka på internet.

För att få recept som är med doTERRAS oljor är det bra att ange ”doTERRA” i söksträngen och att skriva på engelska. T.ex. ”doTERRA ear infection” så får du fram olika recept på oljeblandningar som är bra för öroninfektioner osv.

Jag vill också varmt rekommendera att du har en bra referensbok.Oljor från ditt startkit


Det finns många olika startkit du kan välja bland, men många väljer ett startkit med de 10 mest populära oljorna. Om så var fallet för dig, kommer här lite information om varje olja och också ett gäng recept du kan göra med dem.

De översta sex oljorna kallas för singeloljor och de sista fyra är olika oljeblandningar.


  • Lavender (Lavendel)

  • Lemon (Citron)

  • Peppermint (Peppermynta)

  • Tea tree

  • Oregano

  • Frankincense

  • On Guard

  • Air

  • ZenGest

  • Deep Blue

Innan vi går igenom förslagen på recept du kan göra med oljorna från ditt startkit så kan vi ta en kort genomgång om de olika oljorna som ingår och vad de är bra för i sin själva.


Lemon (Citron)

Lemon kan användas aromatiskt, topiskt (utspädd på kroppen) och invärtes.

Citronoljan kan användas vid naturlig rengöring eftersom den har rengörande egenskaper. Den tar enkelt bort klister eller klistriga rester från ytor. Den är även bra för smuts och fläckar av olika slag. Har du fått tuggummi på mattan/i håret, crayon-krita på väggen eller har de små gummibanden fastnat i barnens hår? Ta då ett par droppar citronolja på ytan, vänta ett par sekunder och gnugga bort.

Men Citron är inte bara rengörande för hemmet, den är också renande för kroppen. Jag tar alltid 1-2 droppar citron i mitt vattenglas på morgonen för en mild detox. Den är också bra för immunförsvaret.

Förutom att Citron är renande så är den också bra för ett gäng andra saker som. Behöver du till exempel hjälp att kunna fokusera (andas in oljan), hjälp vid matsmältningen (smörj över magen) eller att lindra vid bihålebekymmer (smörj över näsryggen) så är Citron en bra olja att använda.


Lavendel (Lavender)

Lavendel kan användas aromatiskt, topiskt (utspädd på kroppen) och invärtes.

De flesta känner till att Lavendel är lugnande och avslappnande för sinnet, vilket stämmer. Den kan lugna vid ångestkänslor, stress, sömnsvårigheter osv. Men den är också lugnande för huden. Du kan använda den vid insektsbett av olika slag, lindriga brännskador, utslag på huden, mindre sår och mycket mera.

Gör ett badsalt genom att blanda i några droppar lavendel i en skål med epsomsalt (bittersalt) för ett rogivande bad.


Pepparmynta (Peppermint)

Pepparmynta kan användas aromatiskt, topiskt (utspädd på kroppen) och invärtes.

Pepparmynta är kylande och lindrande för huden och för muskler. Du kan använda den för att minska spänningar, öppna andningsvägarna, lindra obehag i magen och hjälpa dig att fokusera. Den är jättebra vid åksjuka/illamående också. Håll flaskan under näsan och andas in, åker du bil kan du hålla flaskan under kupéfläkten

Ta alltid för vana att blanda ut eterisk olja med en bärarolja som exempelvis rapsolja, solrosolja, kokosolja o.s.v. innan du använder den på kroppen. Eteriska oljor är väldigt koncentrerade och kraftfulla, en droppe pepparmynta motsvarar 28 koppar pepparmynts